О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

                            27.08.2018 г.               гр.Ямбол

 

 

 

ЯМБОЛСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД,   Въззивен граждански състав

на       27     август        2018   година

в закрито заседание в следния състав:

         

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ВАСИЛ ПЕТКОВ

        ЧЛЕНОВЕ: 1. РОСИЦА СТОЕВА

                                                                   2. ТОНКА МАРХОЛЕВА

 

секретар

като разгледа докладваното от съдия Росица Стоева

възз.ч.гр.дело №236  по описа на 2018 г.,

за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството пред Ямболски окръжен съд е образувано по частна жалба на В.М.Р., К.М.М., М.М.Т. и Р.М.Р., всички чрез пълномощника адв.С.Е. от ЯАК против Определение №1998/09.07.2018 г., постановено по гр.д.№700/2018 г. по описа на ЯРС, с което е прекратено производството по делото, поради неотстраняване в срок на нередовности по исковата молба.

ЯОС, след като се запозна с частната жалба и приложенията към нея, констатира, че последната е нередовна: частната жалба не е надлежно администрирана -  липсват доказателства да е изпратен препис от нея на другите страни със срок за отговор, в съответствие с нормата на чл.276, ал.1 ГПК. Предвид цитираната разпоредба описаните по-горе действия следва да бъдат извършени от първоинстанционния съд, чрез който се подава частната жалба, което в настоящия случай не е сторено.

Действително в чл.129, ал.3, пр.последно ГПК е предвидено, че препис от частна жалба против връщане на ИМ не се представя. В случая обаче обездвижването на производството е станало след като е извършена размяна на книжа по чл.131 ГПК и от ответниците са постъпили писмени отговори. При това положение и предвид наличието на хипотеза на подадена частна жалба срещу определение за прекратяване на производството, след като ответниците вече са страна по процесуалното правоотношение, то въпросът за редовността, респ. нередовността на ИМ следва да се реши с тяхно участие.

Независимо от горното, настоящия съд намира и че частната жалба е изпратена на въззивния съд преждевременно, преди да изтекъл срока за обжалване на прекратителното определение за страните, при съобразяване на нормата на чл.61, ал.2 ГПК.

При изложеното до тук производството следва да се прекрати, а делото да се върне на ЯРС за изпълнение на задълженията му по чл.276, ал.1 от ГПК, след което да се изпрати в ЯОС за произнасяне по същество на жалбата.

Водим от изложеното Ямболският окръжен съд

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРЕКРАТЯВА  производството по в.ч.гр.д.№236/2018 г. по описа на ЯОС.

ВРЪЩА делото на ЯРС за изпълнение на указанията, дадени в обстоятелствената част на настоящото определение.

Определението не подлежи на обжалване.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                  ЧЛЕНОВЕ: 1.                     2.