ОПРЕДЕЛЕНИЕ

 

      /06.08.2018 година гр.Ямбол

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Ямболският окръжен съд, граждански състав, в закрито заседание на 06.08.2018 година, в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Д. КЮЧУКОВ

 

ЧЛЕНОВЕ: Н. ИВАНОВ

Т. МАРХОЛЕВА

 

като разгледа докладваното от съдия Д.Кючуков в.ч.гр.д. № 210 по описа на ЯОС за 2018 година, за да се произнесе взе предвид следното: Производството е по чл.577 от ГПК.

Образувано е по частна жалба от „БРИЗ ЮГ" АД гр. Бургас, ЕИК 147085695 срещу определение № 4/21.06.2018 г.на Съдия по вписванията при PC-Ямбол по заявление с вх.№ 3945/21.06.2018г. за отказ да бъде заличено вписване на Договор за особен залог на търговско предприятие от 10.01.2011 г.,сключен между Българска банка за развитие и "Инком-96" ЕООД в несъстоятелност, вписан в Службата по вписванията-Ямбол с вх.№ 2229/12.04.2011 г., дв.вх.рег. № 2225/12.04.2011 г. т.1 акт 1. Жалбоподателят счита отказа за незаконосъобразен и излага съображения, че неправилно съдията по вписванията е приел като основание за отказа непредставяне на писмено съгласие с нотариална заверка на подписа на заложния кредитор за заличаване на вписването на Договора за залог на търговско предприятие в Централния регистър на особените залози, както и на удостоверение от Търговския регистър за заличаване на залога. Иска се съдът да отмени отказа на съдията по вписванията и да разпореди извършването на вписване по подаденото заявление във водените регистри в Служба по вписвания при РС-Ямбол.

Частната жалба е процесуално допустима като подадена в срок от надлежна страна срещу подлежащ на обжалване акт на съдията по вписванията.

Разгледана по същество, частната жалба е неоснователна.

Съдията по вписванията е постановил обжалвания отказ като е приел, че към заявлението на „БРИЗ ЮГ" АД " няма представено удостоверение от ЦРОЗ за заличаване на договора за залог по реда на чл.27 ал.6 от 303.Няма и представено удостоверение от Търговския регистър за вписване заличаване на залога, което се подрежда в книгата по чл.ЗЗ б "д" от ПВ , и заявлението за вписване не е придружено със съгласие на заложния кредитор.дадено в предписаната от закона форма и съдържание- писмена с нотариална заверка на подписа на заложния кредитор".

Съгласно чл.22а от Правилника за вписванията, вписването на актовете относно залог върху търговско предприятие (чл.21, ал.З 303) се извършва по разпореждане на съдията по вписванията във всеки район, в който е поискано вписване, чрез подреждане в книгата по чл.ЗЗ, б."д" на удостоверението за вписване на залога в търговския регистър, съответно на удостоверенията за последващи вписвания, в случая на удостоверението вписване на заличаване на договора за особен залог на търговско предприятие.

От редакцията на чл. 22 а от Правилника за вписванията явно и недвусмислено се налага извода,че актът, въз основа на който се постановява вписване в Имотния регистър, е единствено удостоверението за вписване на залога, респ. за вписване на допълнителните обстоятелства във връзка с него. в Търговския регистър. Наличието на представено пред съдията по вписванията удостоверение от Търговския регистър за заличаване на вписания в особен залог е напълно достатъчно, за да се извърши вписване на заличаването на залога и в Имотния регистър при Службата по вписванията, явяващо се вторично по отношение вписването в Търговския регистър В случая заявлението на „БРИЗ ЮГ" АД не е придружено от удостоверение от Търговския регистър за вписване заличаване на залога, което се подрежда в книгата по чл.ЗЗ б "д" от ПВ, нито от удостоверение от ЦРОЗ за заличаване на договора за залог по реда на чл.27 ал.6 от 303. Нещо повече от направената от съдията по вписванията справка се установява, че такова вписване не е направено в Търговския регистър.

Съгласно т.6 от Тълкувателно решение № 7 от 25.04.2013 г. на ВКС по тълк. д. № 7/2012 г., ОСГТК, проверката, която съдията по вписванията извършва съгласно чл.32а ал.1 от ПВ относно това, дали представеният за вписване акт отговаря на изискванията на закона, се ограничава до това, дали актът подлежи на вписване, съставен ли е съобразно изискванията за форма и има ли предвиденото в ПВ съдържание. Не се проверяват материалноправните предпоставки на акта, освен ако това е изрично предвидено в закон. В случая не е налице акт /удостоверение от TP за заличаване на вписването на залога/, подлежащ на вписване по реда на чл. 22 а от Правилника за вписванията

Ето защо. съдът счита отказът на съдията по вписванията да бъде заличено вписване на договора за особен залог на търговско предприятие за незаконосъобразен.

С оглед горното, Ямболския окръжен съд

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПОТВЪРЖДАВА определение № 4/21.06.2018 г. на Съдия по вписванията при PC-Ямбол по заявление с вх.№ 3945/21.06.2018г. за отказ да бъде заличено вписване на Договор за особен залог на търговско предприятие от 10.01.2011 г.,сключен между Българска банка за развитие и "Инком-96"ЕООД в несъстоятелност, вписан в Службата по вписванията-Ямбол с вх.№ 2229/12.04.2011 г., дв.вх.рег. № 2225/12.04.2011 г. т.1 акт1.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред Върховен касационен съд в едноседмичен срок от съобщението.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:         ЧЛЕНОВЕ :