Р    Е    Ш    Е    Н    И    Е

 

   55                                              10.07.2018г.                гр.Ямбол

 

В  И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

 Ямболският Окръжен съд                                              I-ви наказателен  състав

 На 20 юни 2018 година,

 В публично заседание в следния състав:

                                                                                                                            

                                                ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДИАНА ФАРФАРОВА

                                                          ЧЛЕНОВЕ: ПЕТРАНКА ЖЕКОВА

                                                                                 ИВАН И.     

                                                                                      

 

                                                             

 Секретар: Ив.Златева

 Прокурор: Т.Стаматов

 Сложи на разглеждане докладваното  от съдия И.И.

 ВНОХД № 74 по описа за 2018 год.

 И   ЗА   ДА    СЕ  ПРОИЗНЕСЕ  ВЗЕ  ПРЕДВИД СЛЕДНОТО:

Производството е по реда на глава XXI от НПК.

С Присъда № 39/12.03.2018г. постановена по НОХД № 129/2018г.,Ямболският районен съд е ПРИЗНАЛ подсъдимия С.С.И.  ЕГН **********,

ЗА ВИНОВЕН в това, че на 18.08.2017г. около 23,50ч. , път III-536, в отсечката  между с.Меден кладенец , обл.Ямбол и с.Ботево , обл.Ямбол , управлявал моторно превозно средство /МПС/ - лек автомобил марка и модел *****с рег.№ ****, без да притежава съответното свидетелство за управление на МПС в едногодишен срок от наказването му по административен ред за такова деяние - НП № *****на Началника на РУ-Тунджа към ОДМВР - Ямбол , влязло в сила на 06.02.2017г. за управление на МПС без съответно свидетелство за управление на МПС , поради което и на основание чл.343в ал.2 вр. с чл.58а ал.1 вр. с чл.54 от НК го е осъдил на една година лишаване от свобода, което да изтърпи при първоначален общ режим и му е наложил глоба в размер на 500лева.

Срещу присъдата в законоустановения срок е постъпила въззивна жалба от адвокат Г.Д. - служебен защитник на подсъдимия С.И. с която се сочи , че наложеното наказание на подсъдимия е прекомерно тежко и несправедливо , несъобразено с целите на закона .Настоява се да бъде изменена присъдата на ЯРС като бъде намелен размера на наложеното наказание и бъде приложена разпоредбата на чл.66 ал.1 от НК.

Срещу присъдата в законоустановения срок е постъпила въззивна жалба от подсъдимия С.С.И. чрез редовно упълномощения си защитник - адвокат П.М. *** с която се настоява да бъде отменена изцяло обжалваната присада и да бъде постановена нова присъда с която подсъдимия И. за бъде признат за невиновен по повдигнатото му обвинение.

Въззивникът С.С.И. , редовно призован  се явява лично и с редовно упълномощен защитник – адвокат П.М. ***.Поддържа се въззивната жалба  предвид съображенията изложени в нея.Твърди се ,че ЯРС не е съобразил размера на наказанието с ниската степен на обществена опасност на личността на И..Същият е реабилитиран т.е. към момента на извършване на деянието е бил неосъждан. Настоява да се да бъде изменена атакуваната присъда като бъде приложена разпоредбата на чл.66 ал.1 от НК

В съдебно заседание представителя на ЯОП счита , че въззивната жалба е неоснователна и следва да се остави без уважение , а атакуваната присъда на ЯРС като правилна и справедлива следва да бъде потвърдена.

Въззивният съд, наказателно отделение, като се запозна с изложеното в жалбата и доводите на страните, обсъди доказателствата по делото поотделно и в тяхната съвкупност, и извърши цялостна проверка на атакувания съдебен акт в пределите по 313 и сл. от НПК , установи следното:

Жалбите са допустими, подадени в процесуалните срокове, а разгледани по същество се явяват неоснователни.

Производството по делото пред първоинстанционния съд е протекло по реда на глава XXVII от НПК.

Фактическата обстановка е изяснена безспорно , направен е подробен и задълбочен анализ на доказателствата и изводите върху тях.Същата се подкрепя изцяло от обясненията на подсъдимия И., показанията на свидетелите А , Г и К , както и от всички приобщени по делото писмени  доказателства.

 Направените от подсъдимите признания на фактическите обстоятелства , съдържащи се в обстоятелствената част на обвинителния акт , напълно се подкрепя от посочените по-горе гласни и писмени доказателства.

Фактическите положения, приети за установени от първата инстанция са правилни , подкрепят се напълно от събраните по делото доказателства и въз основа на тях са направени законосъобразни и правилни изводи.В съответствие с тях Ямболският районен съд законосъобразно и обосновано  е приел , че подсъдимият И. е осъществил както от обективна така и от субективна страна състава на престъплението по чл.343в ал.2 от НК , тъй като на 18.08.2017г. около 23,50ч. , път III-536, в отсечката  между с.Меден кладенец , обл.Ямбол и с.Ботево , обл.Ямбол , управлявал моторно превозно средство /СМПС/ - лек автомобил марка и модел *****с рег.№ ****, без да притежава съответното свидетелство за управление на МПС в едногодишен срок от наказването му по административен ред за такова деяние - НП № *****на Началника на РУ-Тунджа към ОДМВР - Ямбол , влязло в сила на 06.02.2017г. за управление на МПС без съответно свидетелство за управление на МПС.

 

От обективна страна е безспорно доказано че подсъдимия И. е управлявал МПС като го е привел в движение и се е движел с него по пътното платно , в едногодишен срок от наказването му по административен ред с НП за управление на МПС без съответното свидетелство за управление.

От субективна страна престъплението е извършено при пряк умисъл, тъй като същият е съзнавал че управлява МПС без да притежава необходимото за това свидетелство за управление , в едногодишен срок от наказването му по административен ред за същото такова деяние , а именно управление на МПС без свидетелство за управление.Подсъдимият е съзнавал , че по този начин нарушава правилата за движение и разпоредбите на НК т.е. съзнавал е общественоопасния характер на деянието и е целял настъпването на общественоопасните последици.

Относно вида и размера на наложеното наказание на  подсъдимия С.С.И., ЯРС правилно и законосъобразно е съобразил високата обществена опасност на извършеното деяние.Правилно и законосъобразно ЯРС е приел че И. е личност с висока степен на обществена опасност макар и реабилитиран .Същият е бил осъждан три пъти за извършени престъпления по ч.343в ал.2 от НК , като са му били налагани административно наказание глоба и два пъти условно на лишаване от свобода .Последния път е осъждан за престъпление по чл.343 б ал.1 от НК  на пробация.

Именно и поради това ЯРС правилно и законосъобразно е определил наказание от една година и шест месеца  „лишаване от свобода”¸като на основание чл.58а ал.1 от НК е намалил същото с 1/3 а именно на една година "лишаване от свобода" ,което да изтърпи при първоначален "общ режим" и глоба - 500лв.

Правилно и законосъобразно ЯРС не е приложил разпоредбата на чл.66 от НК , тъй като с оглед събраните по делото доказателства се установява необходимостта наложеното на подсъдимия И. наказание да бъде изтърпяно ефективно с цел същият да бъде превъзпитан и да бъде постигната генералната и специална превенция на наказанието по чл.36 от НК.

Настоящия състав на въззивният съд намира , че присъдата на ЯРС е справедлива тъй като ЯРС е взел предвид обществената опасност на деянието и дееца , съдебно му минало и като такава ще постигне целите на чл.36 от НК – на специалната и генералната превенция.

Ето защо и на основание чл.338 вр. с 334 т.6 от НПК,Ямболският окръжен съд,            

 

           

Р    Е    Ш    И  :

 

 

             ПОТВЪРЖДАВА Присъда № 39/12.03.2018г., постановена по НОХД № 129/2018г. по описа на Ямболски районен съд.

             Решението не подлежи на обжалване и протестиране.

 

 

 

 

                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ:…………………

 

 

                                                                     ЧЛЕНОВЕ:1. …………………..

 

 

                                                                                              2. ………………….