ОПРЕДЕЛЕНИЕ

гр.Ямбол 02.07.2018 г.

 

 

В  ИМЕТО  НА НАРОДА

Ямболският окръжен съд, гражданска колегия, в публично заседание на втори юли две хиляди и осемнадесета година в състав:

 

 

Председател: Д.Кючуков Членове: Н. Иванов

Г. Вълчанова

 

след като разгледа докладваното от съдията Д. Кючуков в.гр.д. № 181/2018г. по описа на Ямболския окръжен съд, за да се произнесе, взе предвид следното:

В Ямболския окръжен съд е постъпила жалба от Ж.В.Д. и Г.Я.Д. *** срещу определение № 1461/09.05.2018 г по гр.д. № 1194/2017 г. по описа на Ямболския районен съд, с което, на осн. чл.344 ал.2 от ГПК са осъдени да заплащат ,на С.В.Х. *** сумата от 33,33 лв. месечно за ползване на делбениья имот до окончателно привършване на делбата.

Като считат.че делбеният имот не може да се отдава под наем, респ. да се реализират доходи от наем, жалбоподателите искат отмяна на определението, като неправилно ипостановяване на друго, са което искането по чл.344 ал.2 ГПК дабъде отхвърленоВъззиваемите оспорват основателността на жалбата и молят решението на Ямболския районен съд да бъда оставено в сила.

Постъпил е отговор на жалбата от С.В.Х. ***, като счита жалбата за неоснователна моли съдът да не я уважава, като потвърди определениетоши, като правилно.

Окръжният съд ,след като разгледа жалбата и обсъди събраните по делото доказателства, прие за установено следното:

Правилно и заоконсъобразено е определението, с което съдът е е уважил претенцията на съделителя С.В.Х. по чл. 344 ал.2 ГПК до размер на 33,33 лв.. Правилно районният съд е приел, че за този съделител се поражда правото на обезщетение за това, че е лишен от ползването на съсобствения имот. Съобразно заключението на вещото лице, че средния месечен наем за процесния имот е 200 лв., съдът, отчитайки квотата на съдилителя С.В.Х. от имота -1/6 ид. част, е определил и размера на обещетението -33,33 лв. месечно, което ползвателите на имота съделителите Ж.В.Д. и Г.Я.Д. следва да му заплащат до приключване на делбата. Ирелевантно в случая е обстоятелството, че в съсобствения имот - жилище следва да се извършат обикновенни ремонти свързани с нормалното му ползване по предназначение. Това задъление е на собствениците - ползватели на имота. Последните имат правата на добросъвесттен владелец по смисъла на разпоредбите на ЗС за разноските направени за подържане на веща.

 

Водим от горното окръжният съд

 

РЕШИ:

 

ПОТВЪРЖДАВА определение № 1461/09.05.2018 г по гр.д. № 1194/2017 г. по описа на Ямболския районен съд Решението не подлежи на обжалване

Председател: п. не се чете    Членове: 1.п. не се чете   2. п. не се чете