О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

                       08.06.2018 год.               гр.Ямбол

В   И М Е Т О    Н А   Н А Р О Д А

 

 

 

 

ЯМБОЛСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД ,      III-ти граждански състав

на       08    юни     2018  година

в закрито заседание в следния състав:

 

 

                                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ: РОСИЦА СТОЕВА

 

секретар   

като разгледа докладваното от съдия   Росица Стоева

ч.т.д. № 29  по описа за 2018 година,

за да се произнесе взе предвид следното:     

 

Производството е по реда на  чл.26, ал.1 ЗЮЛНЦ.

Окръжен съд – Ямбол е сезиран със заявление, вх.№2354/30.04.2018 г. с посочен подател - СНЦ "ТОС Роден дом - България", чрез А.Е. - Председател, в което е заявено искане да бъде свикано общо събрание на сдружението, при условията на чл.26, ал.1 от ЗЮЛНЦ с посочен дневен ред. В заявлението се твърди, че на 04.04.2018 г. управителя получил искане от 7 члена на сдружението с искане за свикване на общо събрание, но не успял да свика такова, тъй като не успял да свика управителния съвет.

С разпореждане от 15.05.2018 г., съдът е дал подробни указания на заявителя, а именно: 1. Молителя да посочи качеството, в което подава заявлението, както и да посочи ЕГН и точен адрес за кореспонденция.; 2. Тъй като заявлението следва да бъде подадено оправомощените по см. на закона лица - т.е. една трета от членовете на сдружението, заявителя следва изрично да заяви дали подава заявлението в качеството на пълномощник и на други членове на сдружението, като това следва да бъде надлежно отразено, както и да се приложи съответното пълномощно.; 3. В заявлението следва да се заяви изрично бил ли е сезиран и на коя дата управителния съвет на сдружението с нарочно искане на 1/3 от всички членове на това сдружение за свикване на общо събрание. Ако това е така, да се представят съответните за това доказателства - в т.ч. поименен списък на членовете на сдружението към релевантната дата; постъпило искане до УС за свикване на общо събрание, съдържащо задължителните реквизити - дневен ред, датата, часа и мястото за провеждането му от оправомощените лица - т.е. една трета от членовете на сдружението и изтичане на предвидения двуседмичен срок по чл.26, ал.1, изр.2 от ЗЮЛНЦ без да е отправена писмено от УС покана за свикване на общото събрание. След изложение на описаните обстоятелства, искането пред окръжния съд (като съд по седалището на сдружението) следва да бъде преведено в съответствие с тях, т.е. да се направи изложение на  обстоятелства, на които се основава то, както и да се посочат дневния ред на общото събрание, чието свикване искат, датата, часа и мястото за провеждането му.

В изпълнение на дадените указания от СНЦ "ТОС Роден дом - България", чрез А. И. - Председател е депозирано заявление с приложени към него декларация от Иванов, представляваща по същество писмени свидетелски показания, покана за свикване на ОС от 5 члена на сдружението, входирана при последното на 27.04.2018 г. и списък на членовете на сдружението към 27.03.2018 г.

Съдът, след като се запозна с искането и приложените документи и извърши проверка за тяхното съответствие с нормите на ЗЮЛНЦ, намери, следното:

Съгласно чл.26, ал.1 от ЗЮЛНЦ Общото събрание се свиква от управителния съвет по негова инициатива или по искане на една трета от членовете на сдружението. Ако в последния случай управителният съвет в двуседмичен срок не отправи писмено покана за свикване на общото събрание, то се свиква от съда по седалището на сдружението по писмено искане на заинтересуваните членове или натоварено от тях лице.

В конкретния случай, въпреки дадените от съда указания, доказателства за изпълнение на предвидените в закона предпоставки не са представени.

На първо място, заявлението е подадено от управителя на сдружението, каквато възможност закона не предвижда. Видно от горе - цитираната законова норма искането до съда следва да бъде подадено от оправомощените по см. на закона лица - т.е. една трета от членовете на сдружението и то след изпълнение на процедурата по уведомяване на УС и неуважаване на искането от страна на този орган в двуседмичен срок, в каквато насока не са представени доказателства. Освен това, в приложените към молбата писмени доказателства няма данни молителят да е натоварен от една трета от членовете на сдружението да осъществи от тяхно име процедурата по свикване на събранието по съдебен ред. Освен това, към заявлението са приложени два броя искания от различен брой членове на сдружението за свикване на ОС, с различно съдържание и дата /от 27.03.2018 г. и от 27.04.2018 г./, като искането до съда е отправено на 30.04.2018 г., т.е. при наличие на две искания за съда е невъзможно да извърши преценка изтекъл ли е двуседмичния срок по чл.26, ал.1, изр.2 ЗЮЛНЦ.

При изложеното, настоящият състав счита, че заявителят няма качеството на оправомощено по смисъла на чл.26, ал.1, изр.2 от ЗЮЛНЦ  лице, легитимирано да сезира съда с искане за свикване на Общо събрание на сдружението, поради което подадената молба е недопустима и следва да се остави без разглеждане.

Водим от горното, ЯОС

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ заявление, вх.№2354/30.04.2018 г. с посочен подател - СНЦ "ТОС Роден дом - България", чрез А.Е. - Председател, в което е заявено искане да бъде свикано общо събрание на сдружението, при условията на чл.26, ал.1, изр.2 от ЗЮЛНЦ с посочен дневен ред.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред Апелативен съд – Бургас в едноседмичен срок от връчването му.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: