ОПРЕДЕЛЕНИЕ№ 232

                                          27.06.2018 г.                                                   гр. Ямбол

 

ЯМБОЛСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, въззивен наказателен състав, в закрито съдебно заседание на 27.06.2018 година:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ВАСИЛ ПЕТКОВ

ЧЛЕНОВЕ: РОСИЦА СТОЕВА

                  КРАСИМИРА ТАГАРЕВА

като разгледа докладваното от съдия Петков

ВЧНД № 177 по описа на съда за 2018 г.,

за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл. 243, ал. 6 от НПК.

Образувано е по въззивна частна жалба на И.И.П. ***, срещу Определение № 398/11.06.2018 г. постановено по ЧНД № 494/2018 г. по описа Районен съд - Ямбол. Излагат се съображение за неправилност на атакувания съдебен акт и се иска неговата отмяна, като се сочи, че жалбоподателят видяла такъв модел мотокултиватор у съседа й Г.А..

 

Съдът, установи следното:

 

Частната въззивната жалба е допустима, а разгледана по същество - неоснователна, по следните съображения:

ДП № 148/2005 г. по описа на РУ „Тунджа" при ОД на МВР -Ямбол, е образувано на 11.08.2005 г. и водено с оглед престъпление по чл. 195, ал. 1, т. 3 от НК - срещу неизвестен извършител, който в периода от **.**.**** г. до **.**.**** г. в с. **, обл. *, отнел чужда движима вещ - 1 бр. мотокултиватор на стойност 3000 лева, от владението на собственика й И.И.П. от с. **, без нейно съгласие, с намерение противозаконно да я присвои. С Постановление от 27.04.2018 г. на ЯРП, поради изтичане давността за наказателно преследване, на основание чл. 243, ал. 1, т. 1 вр. чл. 24, ал. 1, т. 3 от НПК, наказателното производство по ДП № 148/2005 г. по описа на РУ Тунджа при ОД на МВР -Ямбол е било прекратено. С Определение № 398/11.06.2018 г. постановено по ЧНД № 494/2018 г. по описа на Районен съд - Ямбол (предмет на въззивния контрол), решаващият съд на основание чл. 243, ал. 6, т. 1 от НПК, е потвърдил тази прокурорски акт.

ЯОС споделя изцяло изводите на решаващият съд и конкретно -че към настоящия момент наказателното преследване по делото, е изключено по давност. За престъплението по чл. 195, ал. 1 от НК законодателят е предвидил наказание лишаване от свобода от една до десет години и на основание чл. 80, ал. 1, т. 3 от НК, за престъпления, наказуеми с лишаване от свобода повече от три години, наказателното преследване се изключва, ако не е възбудено в продължение на десет години. Напълно вярно е и заключението на ЯРС, че в случая няма основание за прилагане на абсолютната петнайсетгодишна давност по чл. 81, ал. 3 от НК, тъй като по давността (обикновената) не е спирана за разрешаването на някой предварителен въпрос с влязъл в сила съдебен акт, нито е била прекъсвана с действие на надлежните органи, предприето за преследване спрямо лицето, срещу което е насочено преследването.

ЯОС ще допълни, че съгласно чл. 81, ал. 1 от НК давността спира, когато започването или продължаването на наказателното преследване зависи от разрешаването на някой предварителен въпрос с влязъл в сила съдебен акт, какъвто очевидно не е настоящия казус. В конкретния случай наказателното производство е било спирано, но поради неустановяване на извършителя, а не поради преюдициален характер на друго съдебно производство. Така че не може да се приеме, че в по делото давността е спряла да тече. Тук ЯОС ще посочи, че годни да прекъснат давността по смисъла на чл. 81, ал. 2 от НПК (изключителна норма, която не подлежи на разширително тълкуване), са само действия на надлежните органи, предприети за наказателно преследване срещу конкретно лице и когато наказателното производство е образувано срещу неизвестен извършител и е било спряно (какъвто е настоящият казус), за прекратяването му не е необходимо да се изчаква изтичането на абсолютната, а е достатъчно изтичането на обикновената давност по чл. 80 от НК.

При това положение настоящият състав счита, че решаващият съд е постановил правилен и законосъобразен акт, като правилно е преценил, че давността по чл. 80, ал. 1, т. 3 от НК е изтекла и е налице прекратителното основание визирано в чл. 24, ал. 1, т. 3 от НПК.

Водим от гореизложеното, на основание чл. 243, ал. 7 от НПК, Ямболският окръжен съд

 

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПОТВЪРЖДАВА Определение № 398/11.06.2018 г. постановено по ЧНД № 494/2018 г. по описа Районен съд - Ямбол.

Определението е окончателно.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ЧЛЕНОВЕ: