Р Е Ш Е Н И Е

52                                                  22.06.2018.                                    гр.Ямбол

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

Ямболският окръжен съд                                 I - ви въззивен  наказателен състав

 На 6 юни                                                                                                  2018 година

 В публично заседание в следния  състав:

                                                                     Председател: Диана Фарфарова

                                                                            Членове:  Петранка Жекова

                                                                                              Иван Иванов

Секретар Ив.Златева

Прокурор Г.Георгиев

Като разгледа докладваното от съдия Жекова

Внохд. № 123 по описа за 2018г.  За да се произнесе взе предвид следното:

Въззивното производство е образувано по жалба на подсъдимия П.Т.Н., депозирана чрез защитника му адв.З.Д. против присъда № 57/3.04.2018г.постановена по нохд № 212/2018г.по описа на  Районен съд- Ямбол.

С обжалваната присъда въззивника- подсъдим е признат за виновен, в това, че на *****г., около 20.35 ч. в гр. С., обл. Ямбол, в близост до кръстовището на ул. „М.“ и ул. „Р.“, до ЗПТ – С., е управлявал моторно превозно средство - л.а. „****“ с рег. № ****, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда - 2,49 на хиляда, установено по надлежния ред с техническо средство „Алкотест Дрегер 7510“, с фабричен № ARDN 0094 - престъпление по чл. 343б, ал. 1 от НК, поради което и при условията на чл. 54 от НК му e наложено наказание от 1 година и 6 месеца  лишаване от свобода, което да изтърпи при първоначален общ режим, както и наказание глоба в размер на 600 лева.

На основание чл. 343г от НК на подсъдимия е наложено наказание лишаване от право да управлява МПС за срок от една година и шест месеца.

  На основание чл. 68, ал. 1 от НК е приведено в изпълнение наказанието от шест месеца лишаване от свобода, наложено на подсъдимия Н. с присъдата по нохд № ****г. на ЯРС.

В жалбата на подсъдимия Н. се навеждат доводи за неправилност на присъдата в частта относно наложените наказания, като се сочи, че същите са необосновано високи. На това основание се иска изменение на присъдата, като се намали размера на  наказанията.

Участващият по делото  прокурор пледира да се потвърди обжалваната присъда като законосъобразна, обоснована и справедлива.

Подсъдимият участва в съдебно заседание лично и със защитника си  адвокат Зл.Д., чрез която поддържа жалбата си по изложените в нея съображения. В последната си дума въззивника заявява, че обвинителния акт не му е бил връчен при разглеждането на делото от районния съд.

ОС- Ямбол след като обсъди доводите в жалбата, съгласно правомощията си по чл.313 и чл.314 от НПК, извърши цялостна служебна проверка на обжалваната присъда приема следното:

Жалбата е процесуално допустима, тъй като е подадена в срока по чл.319 ал.1 от НПК и от лице имащо право и интерес да обжалва. Разгледана по същество същата се явява  основателна, но не по съображенията изложени в нея.

Проверявайки материалите по делото въззивният съд констатира, че действително на въззивника не е бил връчен препис от обвинителния акт, което е довело до невъзможност да научи в какво точно се обвинява и срещу какви факти следва де се защитава.

Производството по нохд № 212/18г.е образувано като бързо и за същото са приложими нормите на чл.358 и сл.от НПК. На 23.02.2018г.съдия- докладчика е изготвил разпореждане, като в изпълнение на разпоредбата  на чл. 358 ал.1 т.4 и ал.3 НПК е насрочил делото за разглеждане в съдебно заседание на 27.02.2018г. и е разпоредил наблюдаващия прокурор от РП Ямбол да връчи незабавно препис от обвинителния акт на подсъдимия Н. и да го уведоми, че в 3 дневен срок от връчването му има право на отговор, в който да изложи възраженията си и да направи носи искания. По делото липсват доказателства удостоверяващи изпълнение разпореждането, т.е. че съда е връчил на прокурора препис от разпореждането и от обвинителния акт, които да бъдат връчени на подсъдимия. В докладна записка изготвена от младши полицейски инспектор в РУ С. на 27.02.2018г. е посочено, че служителя на полицията е посетил адреса на подсъдимия с цел да му връчи единствено призовка за съдебното заседание. На 27.02.2018г.съдът не е дал ход на делото в предвид нередовното призоваване и неявяването на подсъдимия, като е разпоредил събиране на доказателства за местонахождението на подсъдимия, както и същия да бъде призован, чрез органите на ОЗ "Охрана". Отново не е разпоредено връчване на препис от обвинителния акт. На 3.04.2018г.въпреки нередовното си призоваване подсъдимият се е явил в съдебно заседание, като на същия са разяснени правата по чл.274 и чл.275 от НПК, но не е питан дали е получил препис от обвинителния акт.

От изложеното съдът прави извод, че с невръчването на обвинителния акт грубо е нарушено правото на защита на подсъдимия, тъй като с обвинителния акт се поставя рамката на обвинението и се посочват фактите срещу които подсъдимия следва да се защитава. За това процесуално действие съда следи служебно и липсата на възражение от страна на подсъдимия и защитника му при даване ход на делото пред първата инстанция не е основание да се счита, че нарушението е несъществено или санирано. В тази насока е и практиката на ВКС - решение № 492/14.12.2011г. на 2 н.о. на ВКС. По тези съображения съдът счита, че обжалваната присъда следва се отмени и делото да се върне на районния съд за ново разглеждане от стадия на изготвяне на разпореждане и връчване на обвинителния акт. 

При този изход на делото съдът намира за ненужно да обсъжда и да взема отношение по наведените доводи във въззивната жалба.

По изложените го- горе съображения, въззивната инстанция в настоящия съдебен състав счита, че обжалваната присъда следва да бъде отменена и делото да се върне за ново разглеждане от друг съдебен състав, поради допуснато съществено нарушение на процесуалните правила.

Водим от горното  и на основание чл.335 ал.2, вр.с чл.348 л.3 т.1 от  НПК Ямболският окръжен съд ,                                                                                                                                                               

                        

 

                       Р             Е              Ш             И        :

 

 

 ОТМЕНЯ присъда № 57/3.04.2018г.постановена по нохд № 212/2018г. по описа на  Районен съд- Ямбол и връща делото за ново разглеждане на  първата инстанция от друг съдебен състав.

Решението не  подлежи на касационно обжалване и протестиране.

         

 

                 Председател:                                  Членове:1.                        2.