О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

                                                               15.06.2018г.                                гр.Ямбол

 

Ямболският окръжен съд,                                    гражданско отделение, първи състав

На 15.06.2018 година

В закрито заседание в следния състав:

                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ: РОСИЦА СТОЕВА

                                                  ЧЛЕНОВЕ: КРАСИМИРА ТАГАРЕВА

                                                                         КАЛИНА ПЕЙЧЕВА

Секретар

Прокурор

Като разгледа докладваното от съдия ТАГАРЕВА

Възз. ч.гр.дело №176 по описа за 2018г.

За да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.274, ал.1, т.1 и сл.ГПК.

Образувано е по частна жалба на Х.С.Д. ***, подадена от пълномощника му адв.Ж.Г., срещу Определение №1498/14.05.2018г., постановено по гр. дело №1333/2018г. на Ямболски районен съд, с което е прекратено производството по делото.

Жалбоподателят счита обжалваното определение за неправилно и незаконосъобразно. Излага, че в случая не е създадено валидно процесуално правоотношение, поради липса на ответна страна, но от една страна той не е бил запознат със смъртта на ответника, а от друга страна - при прекратяване на делото районният съд не е съобразил образуваното т.д.№1/2017г. на ОСГТК на ВКС с поставения по делото въпрос “Допустимо ли е исково производство в хипотезата, при която посоченият в исковата молба ответник е починал преди предявяването на иска“. Поради това е заявил и искане за спиране на настоящото производство до произнасяне на тълкувателно решение по посоченото т.д. на ОСГТК на ВКС. 

ЯОС намира, че частната жалба е процесуално допустима, тъй като е подадена от надлежна страна, в законоустановения срок, срещу подлежащ на самостоятелен инстанционен контрол съдебен акт, поради което може да се разгледа по същество.

За да се произнесе, въззивният съд съобрази доводите на частния жалбоподател и след преценка на материалите по делото намира следното:

С искова молба от 04.04.2018г. ищецът Х. С. Д. *** е предявил срещу ответника Ж. Д. Ч. от гр.Я. иск с правно основание 32, ал.2 ЗС за разпределение правото на ползване на съсобствен недвижим имот - дворно място в гр.Ямбол, който е подробно индивидуализиран.

Изпратената на ответника призовка е върната в цялост, с отбелязване от връчителя, че лицето е починало на 10.07.2016г. Видно от приложената служебна справка по реда на Наредба №14/18.11.2009г., ответникът Ж. Д. Ч. е починал на *****.

С обжалваното Определение №1498/14.05.2018г., Ямболският районен съд е прекратил производството по делото поради процесуална недопустимост на иска. Изложени са съображения, че липсва положителна процесуална предпоставка от категорията на абсолютните - процесуална правосубектност на ответника, който е починал преди датата на предявяване на иска, в който случай не могат да настъпят последиците на чл.227 ГПК.

Определението е правилно.

Процесуалната правоспособност обуславя възникването на правото на иск и е от категорията на абсолютните процесуални предпоставки, за наличието на които съдът следи служебно. При проверката на тези предпоставки съдът изхожда не от твърденията на страните за тяхното наличие, а от обективното им съществуване като правни качества на страните. Само ако те са налице, съдът може да разгледа делото и да постанови решение. В случая към момента на подаване на исковата молба е липсвала процесуална правоспособност на ответника - неговата смърт е предхождала подаването на исковата молба. Недопустимо е провеждане на исково производство при първоначална липса на правен субект, ако ответникът е починал преди подаване на исковата молба. Липсата на процесуална правоспособност към посочения по-горе момент обуславя невъзможността да възникне процесуално правоотношение по отношение на починалия ответник, поради което не съществува и правна възможност неговите наследници да бъдат конституирани на мястото му като ответници. Единствено в хипотезата, когато смъртта настъпи в течение на висящ процес, тя дава повод за правоприемство в процеса (чл.227 ГПК).

По изложените съображения ЯОС намира, че обжалваното определение е законосъобразно и следва да бъде потвърдено.

Действително, въпросът за допустимостта на исковото производство в хипотезата, при която посоченият в исковата молба ответник е починал преди предявяването на иска, е в предмета на образуваното т.д.№1/2017г. на ОСГТК на ВКС, но понастоящем задължителни указания по приложението на процесуалния закон не са дадени, тъй като не е постановено решение по посоченото тълкувателно дело, при което изводът на въззивната инстанция за недопустимост на иска остава непроменен.

Неоснователно е искането на частния жалбоподател за спиране на настоящото дело до постановяване на тълкувателно решение по посоченото т.д. на ОСГТК на ВКС, тъй като съгласно Тълкувателно решение № 8/07.05 2014г. по т. д. №8/2013г., при образувано тълкувателно дело пред Върховния касационен съд по обуславящ правен въпрос, производството по висящо дело може да се спира само в касационната инстанция на основание чл.292 ГПК, а не и във въззивната и първата инстанция. Поради това искането на жалбоподателя следва да се остави без уважение.

Водим от изложеното, ЯОС

 

                                     О П Р Е Д Е Л И :

 

ПОТВЪРЖДАВА Определение №1498/14.05.2018г., постановено по гр. дело №1333/2018г. на Ямболски районен съд, с което е прекратено производството по делото.

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ искането на частния жалбоподател  Х.С.Д. ***, с посочени по делото данни, за спиране на производството по настоящото дело до постановяване на тълкувателно решение по т.д.№1/20017г. на ОСГТК на ВКС.

Определението не подлежи на касационно обжалване, съгласно разпоредбата на чл.274, ал.4 ГПК.

 

                    

                      ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                          ЧЛЕНОВЕ: 1.

 

 

 

                                                                                                                        2.