О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

                                                               07.06.2018г.                                гр.Ямбол

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Ямболският окръжен съд,                                      ІІ-ри Въззивен  граждански  състав

На  07  юни 2018 година

В  закрито  заседание в следния състав:

 

                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ:  РОСИЦА СТОЕВА

                                                                                  ЧЛЕНОВЕ:  НИКОЛАЙ ИВАНОВ                                                                                                                                   ГАЛИНА ВЪЛЧАНОВА

 

 Като разгледа  докладваното от  съд. Н.ИВАНОВ

 гр. дело166   по описа за 2018 год.

 За да се произнесе взе предвид:

 

Производството пред Ямболски окръжен съд е образувано по жалба, наименована "Възражение за изтекла погасителна давност" вх.№641/12.04.2018г. по описа на ДСИ при ТРС подадена от Р.Г.М. ***, длъжник по изп.д. №20132320400045 по описа на ДСИ при ТРС. В същата е посочено: "Възразявам срещу Запорно съобщение №34/2018г. на Държавен Съдебен Изпълнител при Районен съд гр. Тополовград, поради изтекла погасителна давност на Изп. Дело №20132320400045, образувано на основание Изпълнителен лист по Ч. Гр. Д. №95/2013г. Съгласно чл.433, ал.1, т.8 от ГПК, чл.110 и чл.111 от ЗЗД оспорвам действията на Държавен Съдебен Изпълнител при Районен съд гр. Тополовград."

Съдът след като се запозна с жалбата констатира, следното:

След получаване на жалбата СИ е длъжен да провери нейната редовност по см. на чл.436 ал.4 вр. с чл.260 и сл.ГПК. Като в случай на нередовности да даде срок на жалбоподателя за отстраняването им. В случая видно от жалбата същата е нередовна: Макар и адресиран до ЯОС, видно от съдържанието на документа именован "Възражение за изтекла погасителна давност", от същия не става ясно дали същият представлява жалба по смисъла на чл.435 ал.2 ГПК от длъжника срещу действие на ДСИ /в който случай компетентен е да се произнесе ЯОС/ или длъжникът М. се позовава на разпоредбата на чл.433 ал.1 т.8 ГПК и желае да се прогласи в постановление, вече настъпилото прекратяване на изпълнителното производство поради т. нар. „перемпция” настъпила по силата на закона, поради позоваване от негова страна на изтекла погасителна давност /в който случай компетентен е да се произнесе ДСИ, като само при постановен от негова страна отказ, последния подлежи на съдебен контрол по реда на чл.435 ал.2 т.6 ГПК/. Липсва формулиран петитум/искане/ от страна на М., поради което е невъзможно да се установи, какво се претендира от длъжника. Посоченото от него: "Възразявам срещу Запорно съобщение №34/2018г. на Държавен Съдебен Изпълнител при Районен съд гр. Тополовград." и  "оспорвам действията на Държавен Съдебен Изпълнител при Районен съд гр. Тополовград" не представлява искане по смисъла на закона. В случай, че се касае за жалба срещу действие на ДСИ, същото следва да бъде изрично и конкретно посочено от жалбоподателя, да се посочи в какво се състои порочността му, като се заяви изрично, и какво се претендира от съда. Подлежащите на обжалване действия от длъжника са лимитативно изброени в чл.435 ал.2 ГПК.

Разпоредбата на чл.436 ал.2 ГПК задължава СИ, след като бъдат отстранени нередовностите по жалбата,  да връчи препис от жалбата на другата страна. Тази процедура по администриране на редовна жалбата в случая не е изпълнена. Съгласно ал. 3 на същия законов текст, страната, която е получила препис от жалбата, може в тридневен срок да подаде писмени възражения. След изтичането на този срок съдебният изпълнител изпраща на окръжния съд жалбата, заедно с възраженията, ако има такива и копие от изпълнителното дело,  като излага мотиви по обжалваните действия. Спазването на процедурата по чл.436 ал.3 ГПК е процесуална предпоставка за образуването на съдебното производство, тъй като текстът от посочената разпоредба, изрично указва, че жалбата се изпраща на окръжния съд едва след изтичане на срока.

Този анализ на правната норма води до извод, че същата има императивен характер, поради което не може да бъде прилагана стеснително или разширително. Т.е. действията по администрирането на жалбите са изключително в правомощията на съдебния изпълнител. Ето защо производството по делото следва да бъде прекратено и жалбата изпратена на ДСИ при ТРС за изпълнение на горепосочените указания и на процедурата по чл.436 ГПК, след което жалбата да се изпрати по компетентност на окръжния съд за разглеждането й по същество.

Водим от изложеното ЯОС

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И:

 

ПРЕКРАТЯВА производството по гр.д. №166/2018 год. по описа на Ямболски окръжен съд.

ИЗПРАЩА жалбата, наименована "Възражение за изтекла погасителна давност" вх.№641/12.04.2018г. по описа на ДСИ при ТРС подадена от Р.Г.М. ***, длъжник по изп.д. №20132320400045 по описа на ДСИ при ТРС, на ДСИ при РС-Тополовград, за администрирането й съгласно посочените в мотивите указания и изискванията на чл.436 ГПК, след което, в случай че се касае за жалба срещу действия на ДСИ по см. на чл.435 ал.2 ГПК, същата да се изпрати на ЯОС за произнасяне.

Определението  е окончателно.

 

                       ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                      ЧЛЕНОВЕ:1.

 

 

                                                                                                                    

 

                                                                                                                  2.