РЕШЕНИЕ

 

гр.Ямбол 13.07.2017 г.

 

В  ИМЕТО НА НАРОДА

Ямболският окръжен съд, гражданска колегия, в публично заседание на тринадесети юни две хиляди и седемнадесета година в състав:

Председател: Д. Кючуков

        Членове: Н. Иванов

Г.Вълчанова

 

при секретаря Л. Райкова, като разгледа докладваното от съдията Д.Кючуков в.гр.д.№ 143 за 2017 година, установи следното:

 

Обжалвано е решение № 18/17.03.2017 г. по гр.д. № 568/2016 г. по описа на Елховския районен съд, с което предявеният от П.И.Т. срещу "Бългериен интериор - Елхово" ЕООД иск с правно основание чл.108 ЗС е отхвърлен. Жалбоподателят П.И.Т., като счита решението за неправилно, поради противоречие с материалния закон и необосновоно, иска отмяната му. Твърди, че вследствие допуснато с решение на съда право на изкупуване на идеалната част от процесиите имоти по чл.ЗЗ ал.2 ЗС е заместил третото лице- купувач на тези имоти, считано от датата на сключване на прехвърлителната сделка, като от същата дата следва да се счита, че е станал и собственик върху тези имоти, а не от деня на влизане на съдебното   решение   в   сила,   както   е   приел   районния съд.

Въззиваемите "Бългериен интериор - Елхово" ЕООД , като считат жалбата за неоснователна искат потвърждаване на решението на районния съд. Признават правото на собственост на ищеца върху процесиите имоти, но твърдят, че държат тези имоти на правно основание - договор за аренда. Ищецът е придобил собствеността върху тези имоти от момента на влизане в сила на решението на съда за изкупуване по чл.ЗЗ ал.2 ЗС. От този момент ищецът замества третото лице - купувач , като става носител на онези права и задължения, на които е бил носител изместения от него купувач.

Окръжният съд, след като разгледа жалбата и обсъди събраните по делото доказателства, прие за установено следното:

Ищецът П.И.Т. и третото лице М. И. Х. са съсобственици в равни части на процесиите недвижими имоти, находящи се в с. Мелница, обл. Ямболска. С нот. акт № 86/17.09.2015 г. М. И. Х. продала своята идеална част от имотите на Г.Д.Б.. Последният сключил на 17.09.2016 г. договор за аренда с ответника "Бългериен интериор-Елхово" ЕООД за срок от 20 стопански години, считано от 01.10.2015 г..

Договорът за аренда е вписан в Службата по вписванията - гр. Елхово под № 3153/18.09.2015 г.. С решение № 64/23.08.2016 г. по гр.д. № 162/2016 г. по описа на Елховския районен съд, влязло в законна сила на 14.09.2016 г., съдът, на осн.чл.ЗЗ ал.2 ЗС, е допуснал ищецът П.И.Т. да изкупи продадената от М. И. Х. идеална част от имотите.

Изложената фактическа обстановка се гради на събраните по делото писменни доказателства и не се оспорва от страните. Какви правни изводи следват от така установената фактическа обстановка.

Предявеният по чл.108 ЗС иск е допустим. Налице е правен интерес от завеждането му, след като ищецът твърди, че е собственик на веща, а ответникът оспорва или нарушава правото му. Държането на вещта от несобственик е действие, което оспорва и засяга правото на собственост, поради което и действителният собственик на веща има правен интерес да заведе исковете по чл.108 ЗС срещу всяко лице, което владее или държи вещта без основание.

В случая ищецът П.И.Т. се легитимира, като собственик на процесния имот с влязлото в сила решение за изкупуване на процесния имот по чл.ЗЗ ал.2 ЗС. И това не е спорно по делото. Спорен по делото е въпросът дали ответникът държи имотите без основание или на валидно правно основание. Отговорът на този въпрос се предпоставя от отговора на другия спорен между страните въпрос: какви са правните последици на решението за изкупуване по чл.ЗЗ ал.2 ЗС и има ли то обратно действие, както се твърди в жалбата.

В случая е безспорно установено, че ответникът "Бългериен интериор- Елхово" ЕООД държи имотите по силата на сключения между него и предишния собственик М. И. Х. договор за аренда. В кой момент ищецът в резултат на изкупуването по чл.ЗЗ ал.ЗС е станал собственик на имотите. Отговорът на този въпрос ще даде и отговор на въпроса дали ответникът упражнява фактическата власт върху имотите на валидно правно основание. Районният съд, позовавйки се на установената съдебна практика / р. № 111/ 23.03.2012 г. по гр.д. № 718/2011 г. на ВКС, постановено по реда на чл.290 ГПК/ правилно е приел, че съдебното решение, с което е уважен иска по чл.ЗЗ ал.2 ЗС има конститутивно действие. Вещното право на собственост върху имота се прехвърля върху ищеца - изкупван от момента на влизане на решението в сила, от който момент ищецът се счита за собственик на съответната идеална част от имота. Следователно, ищецът е станал собственик на процесиите имоти на 14.09.2016 г., датата на която е влязло в законна сила решението на съда за изкупуване на имотите по реда на чл.ЗЗ ал.2 ЗС , към който момент ищецът е встъпил и в правата и задълженията на купувача Г.Б., включително и тези, произтичащи от вече валидно сключения към този момент договор за аренда от 17.09.2015 г., изпълнението на който обвързва ищеца, предвид разпоредбата на чл.З ал.4 ЗАЗ, съгласно която договора за аренда може да бъде сключван и само от някои от съсобствениците, в случая от съсобственика М. И. Х . Следователно, както правилно е приел и районния съд, ответникът "Бългериен интериор - Елхово "ЕООД държи процесиите имоти на валидно правно основание - договор за аренда от 17.09.2015 г., който не е прекратен или развален на предвидените в него и ЗАЗ основания. Предвид на това и предявения от ищеца иск, с правно основание чл.108 ЗС, за осъждане на ответника да му предаде владението върху процесиите недвижими имоти, правилно е бил отхвърлен от районния съд.

Въззивният съд напълно споделя мотивите към решението на първоинстанционния съд, обосноваващи този извод, и на основание чл.272 ГПК препраща към тях, като неразделна част от настоящите мотиви. :

Поради изложените съображения въззивният съд счита жалбата за неоснователна, и като такава, същата следва да бъда оставена без уважение, като решението на първоинстанционния съд бъде потвърдено, като правилно.

Водим от горното и съобразно правомощията си, дадени му с разпоредбата на чл. 271 ГПК окръжният съд

 

 

РЕШИ:

 

 

ПОТВЪРЖДАВА решение № 18/17.03.2017 г. по гр.д. № 568/2016 г. по описа на Елховския районен съд

Осъжда П.И.Т. ***3, ЕГН **********  да заплати на "Бългериен интериор -Елхово" ЕООД гр. Елхово, ЕИК 128580503 направените по делото разноски за адвокатско възнаграждение в размер на 300 лв. Решението не подлежи на обжалване

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                      ЧЛЕНОВЕ:1.                 2.