О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

 

188                                           28.05.2018 г.                               Гр.Ямбол

 

В   И М Е ТО     Н А      Н А Р О Д А

 

 

Ямболският  окръжен съд                               V-ти  наказателен състав

На  28 май                                                                            2018г.                                                     в  закрито  съдебно заседание,в следния състав:

 

 

                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ: ИВАН ИВАНОВ

                                                     ЧЛЕНОВЕ: КАЛИНА ПЕЙЧЕВА

                                                                           НИКОЛАЙ ИВАНОВ

                                                                            

                                                                             

 

изслуша докладваното от съдия Иван Иванов

ВЧНД № 120/2018г. по описа на ЯОС и за да се произнесе взе предвид следното:       

 

        Производството пред ЯОС е  по  реда на чл. 243 ал.7 от НПК и е образувано   по  постъпила въззивна жалба от  К.И.К.в качеството си на у.и п."П." ЕООД гр.Д., п.на M.B.F.S.I.S. ,  против Определение №33 от 02.03.2018г, постановено по ЧНД № 25/2018г. по описа на Районен съд - Елхово.

        С атакуваното  определение ЕРС  е оставена без разглеждане жалбата на К.И.К.в качеството на у.и п.П. ЕООД гр.Д.,против Постановление за прекратяване на наказателно производство  от 05.01.2018г. на ЕРП по ДП ******.по описа на ГПУ - Елхово в  частта с която на основание чл.243 ал.2 вр. с чл.113 от НПК е постановено веществено доказателство лек автомобил марка "Р." , модел "Р." с рег.№ ******ведно с контактен ключ за автомобила , да останат на съхранение  в ГПУ - Елхово до решаване на спора по реда на ГПК , като НЕДОПУСТИМА.   

            В жалбата се  навеждат  доводи  за незаконосъобразност и  необоснованост  на  атакувания  съдебен  акт като се твърди,че жалбата не епросрочена и изводът на ЕРС в тази насока е необоснован.Неправилен е и извода на съда че образуваното пред него производство по ЧНД 25/2018г. е иницирано от лице което не притежава изискуемата процесуална легитимация.Сочат се обстоятелства свързани с твърдения за собственост на процесния автомобил ,които биха имали значение в един граждански спор по реда на ГПК.

             След като се запозна с  жалбата на К.К.и  след служебна проверка  ,ЯОС в настоящия  съдебен състав  намира следното :

         Жалбата  е ДОПУСТИМА   като  подадена от  лице  имащо право и  интерес да обжалва в законния 7-дневен срок,  а  разгледана по същество  се преценява  като НЕОСНОВАТЕЛНА  предвид следното :

         Проверяващата  инстанция  след  служебна проверка на събраните  по делото  доказателства, намира  изводите  на първоинстанционния  съд за  обосновани, правилни  и законосъобразни.

         Въззивният съд в настоящия си състав приема , че правилно и законосъобразно ЕРС е приел че жалбата е просрочена. Действително Постановлението за прекратяване на наказателното производство е връчено на жалбоподателя на 10.01.2018г. , видно от приложената към ДП № ******. по описа на ГПУ - Елхово разписка.Срокът за обжалване на постановлението на ЕРП е 7 дневен и съгласно правилата за изчисляване на срокове по чл.183 ал.2 от НПК ,срокът за подаване на жалбата изтича на 17.01.2018г. Жалбата срещу Постановлението на ЕРП в обжалваната му част е изпратена чрез куриерска фирма на 18.01.2018г. т.е. след изтичане на срока за обжалване на постановлението и се явява като процесуално недопустима.

       Правилни и законосъобразни са и изводите в Определението на ЕРС досежно липсата на процесуална легитимация на жалпободателя , но не намира за нужно да преповтаря изложените съображения в тази насока след като жалбата е процесуално НЕДОПУСТИМА КАТО ПРОСРОЧЕНА.

       Предвид изложеното , настоящия  състав на ЯОС   намира   ,че   обжалваното определение на ЕРС като  законосъобразно,правилно и обосновано   следва  да  се  ПОТВЪРДИ    ,  а  жалбата   като  НЕОСНОВАТЕЛНА     -    да се  остави  БЕЗ  УВАЖЕНИЕ.

        Ето  защо  и на осн. чл. 243 ал.7  от НПК ,ЯОС

 

О    П    Р   Е    Д    Е   Л   И    :

 

 

 

        ПОТВЪРЖДАВА Определение № 33 от 02.03.2018г. , постановено по ЧНД № 25/2018г. по описа на Районен съд - Елхово.

        Определението  е  окончателно.

 

 

 

        ПРЕДСЕДАТЕЛ :                                             ЧЛЕНОВЕ :1.                               

 

 

 

 

                                                                                                        2.