О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

 

                    158                                                               09.05.2018 г.                                           гр.Ямбол

 

 

 

Ямболският окръжен съд                                                                     І-ви наказателен състав

На 09 май                                                                                                                    2018 година

В закрито заседание в следния състав:

 

 

                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ: Д.Фарфарова

                                                ЧЛЕНОВЕ: 1. Р.Стоева

                                                                   2. Д.Кючуков

 

 

като разгледа докладваното от съд. Фарфарова  ВЧНД №117 по описа за две хиляди и осемнадесета година, за да се произнесе взе предвид следното:

 

ВЧНД №117/2018 г.  е образувано по  жалба на Т.М.Б.  срещу Определение №215/29.03.2018 г. постановено по ЧНД № 292/2018 г.  по описа на ЯРС, с което е отменено постановление на  ЯРП  от 07.03.2018 г.  за прекратяване на наказателното производство по  ДП№585/2017 г. по описа на РУ Ямбол.  В същата се излагат съображения, че от *****г. до *****г. Б. е бил в И., където е посещавал болнични заведения, където се е лекувал, като сочи и, че прилага документи доказващи това обстоятелство. Излага съображения и, че имуществото което е продал е негово лично, както и, че продажбата на същото е извършил през времето през което е съжителствал с Г.М.ЯОС след цялостна проверка на доказателствата по делото, становищата на страните и атакувания съдебен акт  намира следното:

Жалбата  е   процесуално допустима  като подадена от страна имаща право  на  жалба  и в установения за това законов срок. Разгледана по същество същата се явява  неоснователна   по следните съображения и доводи:   

С обжалваното  определение ЯРС  е отменил  постановление на ЯРП за прекратяване на  производството по ДП №585/2017 г.  по описа на РУ- Ямбол образувано срещу  Т.М.Б. за престъпление по чл.183 ал.1 от НК.

В мотивите на определението си съдът е посочил, че постановлението на ЯРП  е необосновано, като  ЯРП се е произнесла  по същество без делото да е изяснено от фактическа страна, при приемане за установени фактически обстоятелства само на базата на обяснения на Б., без да е извършена проверка на същите със средствата предвидени в НПК и при приложени по делото доказателства - заверени от Б. преписи на документи на италиански език, при неспазване на разпоредбата на чл.134 от НПК. Изложени са съображения, че в хода на ДП не са събрани доказателства касателно твърдяното от Б. обстоятелство  за обективна невъзможност за изпълняване на задължението за изплащане на издръжка на низходяща, тъй като е бил на продължително лечение в болнични заведения в И., както и, че е инвалид по болест. Дадени са указания за извършване на конкретни процесуално следствени действия за изясняване на фактическите обстоятелства по делото - действия за проверка на визираните твърдяни от Б. обстоятелства, а именно има ли решение на ТЕЛК, както и провеждано ли е лечение в И., кога и за какъв период, а и за  изпълнение на изискванията на чл.134 от НПК по отношение на приложени по делото  писмени доказателства.

  Настоящия състав  на ЯОС намира, че изводите на решаващия съд  за отмяна  на  обжалваното  постановление на ЯРП за прекратяване на наказателното производство по  ДП, при неизяснени фактически обстоятелства е обоснован и законосъобразен. В отмененото с обжалваното определение на ЯРС постановление на ЯОП, както правилно е посочил решаващия съд е направен правен извод за несъставомерност от субективна страна  на осъществяване на престъпния състав  по чл.183 ал.1 от НК от Б. само и единствено на  обясненията на същия за обективна невъзможност за изпълнение на задължението си за заплащане на дължимата издръжка, поради провеждане на необходимо продължително лечение и приемане за установено обстоятелството на установена намалена работоспособност на Б.. Действително по делото липсват доказателства за установена намалена работоспособност на Б., както и възможностите за полагане на труд от същия, респективно заплащане на  дължимата издръжка. Не са приложени и доказателства в хода на ДП относно твърдяното обстоятелство за провеждане от същия на лечение и ако е налице такова за срока и времевия период на провеждането му. Прилагането на доказателства, при неспазване на изискването на чл.134 от НПК лишава  представителите на обвинението, както и съда от възможността за преценка на същите, предвид разпоредбата на чл.21 ал.1 от НПК за водене на производството на  български език.

 С дадените от съда указания за извършване на процесуално следствени действия за събиране на конкретно посочени доказателства, несъбрани до момента в хода на ДП  относно съставомерните обстоятелства по същество  ще бъдат отстранени  допуснатите пропуски в хода на ДП за изясняване на фактическите обстоятелства. Извода на решаващия съд, че едва след  установяване в пълнота на фактическите обстоятелства по делото  може да се направи извод  за наличието или липсата на осъществено престъпно деяние от субективна страна от жалбоподателя  е обоснован и законосъобразен.

  Настоящия състав на въззивния съд намира , че направения от решаващия такъв  извод, че по делото не са събрани всички възможни и необходими за решаването на  въпросите за осъществяването или не на престъпно деяние съставомерно по чл.183 ал.1 от НК от жалбоподателя е правилен и обоснован. Едва след събиране на  необходимите доказателства, съобразно дадените подробни указания и анализ на същите   може и следва да се установят фактическите обстоятелства, респективно  да се направят и правни изводи за съставомерност на деянието от субективна страна. За това и определението на ЯРС в тази насока като правилно, законосъобразно и обосновано следва да се потвърди.

Водим от горното ЯОС

 

                                                      О П Р Е Д Е Л И:

 

ПОТВЪРЖДАВА   Определение № 215 / 29.03.2018 г. постановено по ЧНД № 292/18 г. на ЯРС с което е  отменено постановление на ЯРП от 07.03.2018 г. за прекратяване на  наказателното производство по ДП№585/17г. по описа на РУ - Ямбол водено срещу Т.М.Б. ЕГН **********.

Определението е окончателно.

       

                   Председател:                                 Членове: 1.                         2.