О  П  Р  Е  Д  Е Л  Е  Н  И  Е

 

ЯМБОЛСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД,        ІІ-ри Въззивен  граждански  състав    

На   25    април    2018 година

В закрито заседание в следния състав:

                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДОБРИН КЮЧУКОВ

                                    ЧЛЕНОВЕ: НИКОЛАЙ ИВАНОВ

                                                           ГАЛИНА ВЪЛЧАНОВА                                                    

 

Като разгледа докладваното от съдия Н.Иванов

 възз. ч.гр. дело №122  по описа за 2018 година

 За да се произнесе взе предвид:

 

Подадена е частна жалба от Г.Х. П., лично и като майка и законен представител на малолетното дете М. Х. род. на ***г., чрез пълномощник адв. М. Г. *** срещу "РЕЗОЛЮЦИЯ от 20.04.2018 г. по гр.д. №1474/2018г. на ЯРС".

В жалбата се сочи, че производството по гр.д. №1474/2018г. на ЯРС е образувано по депозирана молба от Г.Х. П., лично и като майка и законен представител на малолетното си дете   род. на ***г.  против Х. Х. А., с правно основание  чл.7 и сл.от ЗЗДН, в която е било направено и искане за издаване на Заповед за незабавна защита. Сочи се, че молбата е била оставена без движение с разпореждане №1607/19.04.2018г. с указания за отстраняване на нередовности в същата. Сочи се, че в изпълнение на разпореждането на 19.04.2018 г. е била депозирана нова молба с приложени 2 бр. декларации по чл. 9 ал.З от ЗЗДН, върху която молба е била поставена горецитираната резолюция. Твърди се, че с резолюцията съдът е посочил, че според него молителите не са изпълнили разпореждането да посочат конкретни факти във връзка с твърдяното домашно насилие по отношение на детето, и това трябвало да стане в дадения с разпореждането срок, и че делото ще бъде прекратено по отношение на детето и молбата върната в тази й част, ако не се изпълни резолюцията, респективно разпореждането.

Според жалбоподателката, в противоречие със закона съдът е оставил молбите без движение и е разпоредил да отстрани нередовности в исковата ни молба, без да издаде исканата Заповед за незабавна защита с което застрашил интересите, живота и безопасността на молителката и детето й.

Моли, да бъде отменена "РЕЗОЛЮЦИЯТА от 20.04.2018г." на ЯРС, и връщане на делото за издаването на Заповед за незабавна защита на майката и на детето, както и за даване ход на исковата молба със съответните законни и процесуални последици.

Съставът на ЯОС намира, че частната жалба е процесуално недопустима, поради следното:

Съгласно чл.279 вр. с чл.274, ал.1, т.1 и 2 от ГПК на обжалване с частна жалба подлежат два вида разпореждания - тези, които преграждат по-нататъшното развитие на делото, и тези, които законът изрично посочва.

Както правилно е посочено в ЧЖ, с предходно разпореждане №1607/19.04.2018г., производството по гр.д. №1474/2018г. на ЯРС е било оставено без движение, поради констатирани от първоинстанционния съд нередовности в депозираната по делото молба, с указания за тяхното изправяне. Това разпореждане е било съобщено на жалбоподателката на 20.04.2018г. /видно от приложеното по делото съобщение/. На същата дата Г. П. е депозирала молба вх.№6961/20.04.2018г. с която е представила 2бр. Декларации по чл.9 ал.1 т.2 от ЗЗДН, посочила е телефон на ответника и е заявила, че счита, че е изпълнила указанията на съда и претендира издаване на заповед за незабавна защита и даване ход на делото. С атакуваното разпореждане от 20.04.2018г., ЯРС е указал на молителката, че същата не е отстранила всички нередовности, и в рамките на предоставения й срок /в случая изтичащ на 27.04.2018г./ следва да посочи конкретните факти във връзка с твърдяното домашно насилие по отношение на детето, с указания, че в противен случай производството по делото в тази част ще бъде прекратено. Разпореждането на ЯРС от 20.04.2018г. не е от вида на тези разпореждания, които подлежат на самостоятелно обжалване. То нито прегражда по-нататъшното развитие на делото, нито законът предвижда изрично неговото обжалване. На съдебен контрол ще подлежи акта на съда, с който се връща молбата и се прекратява производството по делото поради неотстраняване в срок на нередовностите й, но не и разпореждането, с което тя е оставена без движение, респ. разпореждането, с което на молителката е уточнено какви действия следва да извърши в указания срок, за да изпълни указанията на съда от  разпореждане №1607/19.04.2018г. То не прегражда възможностите на страната да релевира своите съображения при евентуално обжалване на съдебния акт, с който се прекратява делото, в което производство ще се провери законосъобразността на действията на първоинстанционния съд. По този начин интересът на страната ще бъде защитен. Преди да е изтекъл срокът за без движение определен от ЯРС, и при наличие на все още висящо производство пред първоинстанционния съд, извън правомощията на въззивната инстанция е да разпореди даване ход на делото пред ЯРС. Освен изложеното, следва да се посочи също, че към датата на депозиране на ЧЖ, е налице изричен акт на ЯРС- Определение №1367/24.04.2018г. по гр.д. №1474/2018г., с което е налице произнасяне по искането на молителката за издаване  на заповед за незабавна защита, като искането е оставено без уважение.

С оглед гореизложеното, жалбата срещу обжалваното Разпореждането на ЯРС от 20.04.2018г. се явява недопустима. Ето защо същата следва да се остави без разглеждане, а производството по нея прекратено.

Водим от горното, ЯОС

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И :

 

 ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ частната жалба на Г.Х. П., лично и като майка и законен представител на малолетното дете М. Х. род. на ***г., чрез пълномощник адв. М. Г. *** срещу  Разпореждане от 20.04.2018 г. по гр.д. №1474/2018г. на ЯРС .

ПРЕКРАТЯВА производството по възз.ч.гр.д. №122/2018г. по описа на ЯОС.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба, в едноседмичен срок от съобщаването му на страните, пред Апелативен съд гр.Бургас.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                           ЧЛЕНОВЕ: 1.                             2.