Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е

 

  27                                         20.04.2018 г.                                  гр.Ямбол

 

                                                В ИМЕТО НА  НАРОДА

 

Ямболският окръжен съд                                         І-ви наказателен състав

На   21 март                                            две хиляди и осемнадесета година

В открито съдебно заседание в следния състав:

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Д.Фарфарова

      ЧЛЕНОВЕ:    П.Жекова

                             Ив.Иванов

 

Секретар: Ив.Златева

Прокурор: Г.Георгиев

Като разгледа докладваното от съд.Фарфарова ВЧНД №45 по описа за 2018 година

За да се произнесе взе предвид следното:

 

С Определение №91/06.02.2018 г. постановено по ЧНД №112/2018 г. ЯРС на осн. чл.25 ал.1 вр. с чл.23 ал.1 от НК е определил  на осъдения  И.В.В.  едно общо  наказание по влезлите в сила присъди  по НОХД №№*****г., *****г., *****г., *****г., *****г., *****г. и *****г. - всички на Районен съд Ямбол, в размер на две години лишаване от свобода.На осн.  чл.24 от НК съда е увеличил  така определеното общо наказание на две години и четири месеца лишаване от свобода , което наказание да се изтърпи при  първоначален строг режим. На осн. чл.25 ал.2  и чл.59 ал.1 от НК е зачетено  и времето през което  осъдения В.  е търпял наказание лишаване от свобода  и е бил с мярка за неотклонение задържане под стража, по която и да е от включените в съвкупността присъди.

Определението на ЯРС е протестирано от Районна прокуратура Ямбол като неправилно и необосновано. Прави се искане на осн. чл.24 от НК определеното общо наказание по визираните присъди от две години лишаване от свобода да се увеличи с осем месеца. Излагат се съображения, че с протестираното определение е определено общо наказание по седем отделни НОХД, всички за осъществени престъпни деяния при условията на опасен рецидив от въззиваемия, осъществени в сравнително непродължителен период от време, скоро след предсрочното му освобождаване в определения изпитателен срок. Излагат се съображения за висока степен на обществена опасност на личността на въззиваемия с оглед начина му на живот, водещ до липса на трудови навици, стремеж за осигуряване на средства за съществуване по престъпен начин и обремененото му престъпно минало с оглед осъждането му с 18 бр. самостоятелни съдебни акта по различни наказателни дела от общ характер. Излагат се съображения и за изтърпяване към момента на наказание от две години и шест месеца лишаване от свобода определено по ЧНД №*****г. по описа на ЯРС - общо такова по  шест от делата включени в кумулацията по настоящето дело, без НОХД №*****г.

В съдебно заседание участващия по делото прокурор поддържа протеста по изложените съображения и с направеното искане.

Въззиваемия В. участва в производството лично и чрез служебно назначен защитник. Чрез защитата си  излага съображения за неоснователност на протеста, като намира протестираното определение за законосъобразно и обосновано, а постановеното общо увеличено на осн. чл.24 от НК наказание до размера на две години и четири месеца лишаване от свобода за справедливо и осъществяващо целите на чл.36 от НК. Прави искане за потвърждаване на определението на ЯРС като законосъобразно и обосновано. 

ЯОС след преценка на доказателствата по делото, становищата на страните и атакувания съдебен акт  в съответствие с правомощията си за това намира следното:

Протеста като подаден в срок от страна имаща право, а и интерес от това е процесуално допустим. Разгледан по същество се явява  и основателен по следните съображения:

От приложените по делото справка за съдимост и копия на бюлетини  правилно първоинстанционният съд е установил, че  по отношение на въззиваемия В.  по визираните влезли в сила седем съдебни акта по НОХД са налице условията за приложение на чл.23 ал.1 вр. с чл.25 ал.1 от НК. Видно от доказателствата по делото  деянията за които  въззивника  В.  е признат за виновен и  е осъден с визираните съдебни актове - присъди и определения за одобряване на споразумения са осъществени съответно : по НОХД №*****г. на *****г., по НОХД № *****г. на *****г., по НОХД № *****г. на 04.01.2017 г., по НОХД № *****г. на *****г., по НОХД № *****г. през м. *****г., по НОХД №*****г. на *****г. и по НОХД №*****г. за времето от *****г., а  съдебните актове са влезли в сила съответно : по НОХД № *****г. на *****г., по НОХД №*****г. на *****г., по НОХД № *****г. на *****г., по НОХД №*****г. на *****г., по НОХД № *****г. на *****г., по НОХД № *****г. на *****г. и по НОХД №*****г. на *****г.

Извода на решаващия съд за възможност за групиране на всички седем съдебни акта  и определяне на общо най-тежко наказание за изтърпяване на осн. чл.25 ал.1 вр. с чл.23 ал.1 от НК е законосъобразен и обоснован.

Деянията  за които въззиваемия е признат за виновен и  са му наложени наказания по визираните  присъди и определения за одобряване на споразумения по НОХД №№ *****г., *****г., *****г., *****г., *****г., *****г. и *****г. - всички на Районен съд Ямбол са осъществени  за времето от  месец *****г. до *****г., а присъдите и определенията за одобряване на споразумения с които са му наложени наказания за същите са влезли в сила съответно от  *****г. до  *****г. – т.е.  всички деяния са осъществени  преди за което и да било от тях да има влязъл в сила съдебен акт, каквото е и изискването на  чл.23 ал.1 и чл.25 ал.1 от НК. Определеното по размер общо  наказание  правилно е определено  като такова  от две години лишаване от свобода, каквото е най-високото наложено такова по  групираните присъди.

Настоящия състав на въззивния съд намира, че извода на решаващия съд за приложението на чл.24 от НК по отношение на въззиваемия е правилен и обоснован.

Настоящия състав на въззивния съд счита, че правилно решаващият такъв е приел, че следва да се увеличи размера на определеното общо наказание от  две години лишаване от свобода на осн. чл.24 от НК. Касае се за множество осъществени  тежки умишлени по смисъла на закона  престъпни деяния, осъществени за  сравнително кратък период от време, всички при условията на опасен рецидив, от лице с трайно изградени престъпни навици предвид  големия брой на влезли в сила  присъди, част от което въззиваемия е изтърпял, но същото очевидно не е  осъществило необходимата възпитателна и възпираща роля по отношение на него. За това и настоящия състав на въззивния съд счита, че правилно решаващият такъв е установил, че без приложението на чл.24 от НК по отношение на  осъдения В. не биха могли да се осъществят и целите на  наказанието визирани в чл.36 от НК, а именно  възпитателна и възпираща по отношение на него и обществото.

Що се касае за  размера на срока с който е увеличен размера на определеното общо най-тежко наказание с атакуваното определение настоящия състав на въззивния съд намира, че определеното общо най-тежко наказание следва да се увеличи с шест месеца, до размера на две години и шест месеца лишаване от свобода, в какъвто смисъл следва да се измени и протестираното определение.

 Касае се, както вече бе посочено за  осъществени от въззиваемия седем отделни престъпни деяния, всички за такива осъществени при условията на опасен рецидив - чл.29  ал.1 б."а" и "б" от НК, като същите са осъществени за  времето от м.*****г. до  *****г. - т.е. за относително кратко време, при упоритост на престъпната воля, сочещи и на значителна степен на обществена опасност на личността на въззиваемия. Следва да се има предвид и обстоятелството, че се касае и за осъществено деяние в срока на условно предсрочно освобождаване  с Определение №*****г. постановено по ЧНД № *****г. - обстоятелство сочещо на възможностите за оказване на възпитателно и възпиращо въздействие спрямо въззиваемия В., респективно и на необходимостта от приложението на чл.24 от НК за по продължителен срок, а именно такъв от шест месеца, до размера на две години и шест месеца лишаване от свобода.

Определения  първоначален строг режим за изтърпяване на наказанието  е съобразен с изискванията на специалния закон.

Правилно решаващият съд на осн. чл.25 ал.2 от НК е приспаднал времето  през което осъдения В.   е търпял наказание лишаване от свобода  по  и е бил с мярка за неотклонение задържане под стража по която и да е от включените в съвкупността присъди.

 От цялостната проверка на атакуваното определение ЯОС не намери други пропуски и грешки водещи до изменението или отмяната му поради което

 

Р      Е      Ш      И       :

 

ИЗМЕНЯ Определение №91/06.02.2018 г. постановено по ЧНД №112/2018 г. на ЯРС като увеличава размера на определеното общо наказание по НОХД №*****г., НОХД № *****г., НОХД № *****г., НОХД №*****г., НОХД № *****г., НОХД № *****г. и НОХД № *****г. - всички на Районен съд Ямбол  от две години лишаване от свобода на осн. чл.24 от НК от две години и четири  месеца лишаване от свобода на ДВЕ ГОДИНИ И ШЕСТ МЕСЕЦА  лишаване от свобода.

Решението   не подлежи на обжалване и протестиране.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                     ЧЛЕНОВЕ: 1.                   2.