ОПРЕДЕЛЕНИЕ

 

Гр. Ямбол 27.03.2018 г.

 

В закрито съдебно заседание на 27.03.2018 г. Ямболския окръжен съд, в състав:

 

Председател: Д. Кючуков

 

Членове: Н. Иванов

Г. Вълчанова

 

като разгледа, докладваното от председателя в.ч.гр.д № 79/2018 г. по описа на съда, за да се произнесе взе предвид следното:

Подадена е частна жалба от К.К. *** срещу определение № 157/17.01.2018 г. по гр.д. № 3894/ 2017 г. по описа на Ямболския районен съд, с което е прекратено производството по делото поради липса на правен интерес от предявяване на иска по чл.26 СК. ЗЗД. Според жалбоподателя с прекратяване на делото поради недопустимост на иска съдът е ограничил правото на ищеца да измени своя иск в първото по делото заседание по делото. Срокът по чл.214 ГПК е зададен от законодателя и е абсолютно недопустимо съдът да го скъсява по свой почин с преклузия. След като веднъж е приел иска за допустим и е изпратил препис от исковата молба на ответника съдът не може по свой почин да лишава ищеца от възможността да измени своя иск, лишавайки го от възможностите, които му дава разпоредбата на чл.143 ГПК. Дадените от съда указания за обосноваване на правен интерес са неправилни и напълно непонятни, поради което неизпълнението им не влече неблагоприятни последици за ищеца, вкл. прекратяване на делото. Иска се отмяна на определението и връщане на делото за ново разглеждане.

Постъпил е отговор на жалбата от насрещната страна К. Х. ***. Иска се жалбата срещу определението на районния съд да бъде оставена без уважение. Твърдението на жалбоподателя, че веднъж приел иска за допустим съдът не може да ограничи правото на ищеца да измени своя иск в първото по делото заседание, е неотносимо към настоящия случай. Изменението на петитума на иска е допустимо само ако ищецът запази същото основание. Едновременното изменение на основанието и петитума на иска е недопустимо. Разпоредбата на,чл.26 СК предоставя възможност само на неучаствалия в сделката съпруг да оспори същата. След смъртта на съпругата ищецът губи качеството си на съпруг и е вече само наследник на починалата си съпруга и като такъв губи правния интерес от предявяването на иска по чл.26 СК. Определението за прекратяване производството по делото е съобразено с разпоредбата на чл. 235 ал.З ГПК, задължаваща съда да вземе предвид настъпилите след предявяването на иска факти, които са от значение за спорното

право, било защото го пораждат или защото го погасяват.

След като разгледа частната жалба окръжният съд намира същата за процесуално допустима, а разгледана по същество -неоснователна.

Производството пред Ямболския районен съд е образувано по иск с правно основание чл.26 СК, предявен от ищеца К.К., в качеството му на съпруг, за прогласяване на недействителността на договор за продажба на недвижим имот/ семейно жилище/, сключен между ответниците Д.К. / негова съпруга/ и К. К.. Не е спорно,че съпругата на ищеца Д.К. е собственик на процесния недвижим имот. Не е спорно обстоятелството, че по време на производството по делото същата е починала. Съгласно константно установената съдебна практика преживелият съпруг губи качеството си на "съпруг" и е вече само "наследник" на починалия, като правата му по отношение на жилището/ което вече не е "семейно"/ с факта на смъртта на съпругата се погасяват, вкл. правния интерес от завеждане на иска по чл.26 СК. В случая липсата на правен интерес от завеждане на иска по чл.26 СК, породена от смъртта на съпругата, не е изначална, а възниква време на производството - във времето след предявяване на иска и след станалата размяна на книжа между страните. Съобразно разпоредбата на чл.235 ал.З ГПК съдът е бил длъжен по време на процеса да отчете това обстоятелства от значение за спорното право, обуславящо допустимостта на предявения и подържан/ дори след смъртта на съпругата/ иск с правно онование чл.26 СК. Отчитайки тези обстоятелства, изхождайки от гореизложените съображения, съдът правилно е преценил,че със смъртта на съпругата ищецът е изгубил правния интерес от воденето на иска по чл.26 СК и на това основание е прекратил производството по делото, поради недопустимост на иска. Неправилно жалбоподателят счита, че определението на съда за прекратяване на производството по делото е свързано с неизпълнението на някакви неясни и непонятни указания на съда за отстраняване на констатирани нередовности по исковата молба. Касае се до констатирана в процеса на производството по делото и настъпила през време на процеса липса на правен интерес за ищеца за водене на иска по чл.26 СК, обуславящ неговата допустимост. Поради липсата на правен интерес от водене на иска по чл.26 СК правилно районният съд е прекратил производството по делото. Съобразно изхода на делото жалбоподателят следва да заплати на насрещната страна направените от нея разноски за водене на делото пред въззивната инстанция - 300 лв. за заплатено адвокатско възнаграждение.

По изложените съображения Ямболският окръжен съд

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПОТВЪРЖДАВА определение № 157/17.01.2018 г. по гр.д. № 3894/ 2017 г. по описа на Ямболския районен съд, с което е прекратено производството по делото .

Осъжда К.Х.К. ***, ЕГН ********** да заплати на К. К. ***, ЕГН ********** направените по делото разноски за адвокатско възнаграждение в размер на 300 лв..

Определението не подлежи на обжалване.

ПРЕДСЕДАТЕЛ:       ЧЕНОВЕ: