Р А З П О Р Е Ж Д А Н Е

 

                                           16.01.2018 г.       гр.Ямбол

 

   Ямболският окръжен съд, граждански състав….…………………..

   на…шестнадесети…януари…две хиляди и седемнадесета година

   в закрито заседание в следния състав:

                                                    Председател: Галина Вълчанова

   секретар                                              

   като разгледа докладваното от съдия Г.Вълчанова ч.т.д. № 2

   по описа на 2018 г.,  за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е за издаване на изпълнителен лист въз основа на влязло в сила решение на арбитражен съд и е по реда на 404 т.1, вр. чл. 405 ал.3 от ГПК.

Пред ЯОС е депозирана по молба от Сграда в режим на етажна собственост с идентификатор *********с адм.адрес с.Р., община Н., област Б., ул.“Б.“ № **, представлявана от председателя на УС Х.И.М., с която се иска издаване на изпълнителен лист срещу В.И.И., ЕГН ********** *** въз основа на влязло в сила на 27.10.2017 г. арбитражно решение от 21.06.2017 г. по арбитражно дело № 11/2016 г. по описа на Софийски арбитражен съд при „Международна асоциация за правосъдие и арбитраж“ /МАПА/.

Към молбата е представен заверен препис от арбитражното решение на Софийски арбитражен съд при „Международна асоциация за правосъдие и арбитраж“ и удостоверение № 133/15.11.2017 г., издадено от същия съд за страните по арбитражното дело, спора, постановеното решение, датата на връчването му и на влизането в сила.

При проверка основателността на молбата, съдът установи следното:

На основание чл.404 т.1 вр. чл. 405 ал.3 ГПК /ред.ДВ бр.8/24.01.2017г./, настоящият съд е сезиран с молба за издаване на изпълнителен лист въз основа на решение, постановено от арбитражен съд. Длъжникът е физическо лице с адрес в гр.Ямбол, което прави настоящия съд местно компетентен на се произнесе по молбата съгласно посочената разпоредба. Съгласно чл. 406 от ГПК, изпълнителният лист се издава, когато актът е редовен от външна страна и удостоверява подлежащо на изпълнение на вземане, а когато изпълнителното основание е арбитражно решение, то трябва да е влязло в сила и да се представени писмени доказателства, че е било връчено на длъжника /чл. 51 ал.1 от ЗМТА/. В тази връзка молителят е приложил заверен препис от постановеното решени на Софийски арбитражен съд при „Международна асоциация за правосъдие и арбитраж“, както и доказателства, удостоверяващи, че е връчено на длъжника и влязло в сила, с което са изпълнени изискванията на  чл. 51 ал.1 от ЗМТА и молбата следва да се уважи.

По изложените съображения, съдът      

 

 Р А З П О Р Е Д И:

 

ДА СЕ ИЗДАДЕ на основание чл. 404 т.1, вр. 406 от ГПК, вр. чл. 51 ал.1 от ЗМТА изпълнител лист в полза на Сграда в режим на етажна собственост с идентификатор *********с адм.адрес с.Р., община Н., област Б., ул.“Б.“ № **, представлявана от председателя на УС Х.И.М. срещу В.И.И., ЕГН ********** *** въз основа на арбитражно решение от 21.06.2017 г. по арбитражно дело № 11/2016 г. по описа на Софийски арбитражен съд при „Международна асоциация за правосъдие и арбитраж“ /МАПА/.

Разпореждането подлежи на обжалване с частна жалба пред Апелативен съд Бургас в двуседмичен срок, който за молителя тече от  датата на  връчването на разпореждането, а за ответника от връчването на показаната за доброволно изпълнение.  

 

 

ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: