РАЗПОРЕЖДАНЕ

 

 

....................... /16 .01.2018г

гр. Ямбол

 

Ямболският окръжен съд, гражданско отделение, в закрито заседание на шестнадесети януари осемнадесета година, в състав:

 

 

ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: Добрин Кючуков

като разгледа докладваното от съдията ч.т.дело № 1 по описа на съда за 2017г, за да се произнесе, съобрази следното:

Производството е за издаване на изпълнителен лист въз основа на влязло в сила решение на местен арбитражен съд и се движи по реда на 404 т.1, вр. чл. 405 ал.З от ГПК.

Образувано е по молба на "СГРАДА В РЕЖИМ НА ЕТАЖНА СОБСТВЕНОСТ", адрес: с. Равда , ул. "Бриз" № 34, общ. Несебър, представлявано от управителя Х.И.М., чрез пълномощник адв. М.Т. ***

Иска се издаване на изпълнителен лист на осн. чл. 404 т.1 вр. с чл. 51 ал.1 от ЗМТА срещу Д. И. *** въз основа на влязло в сила арбитражно решение от 09.06.2017 г. по арбитражно дело № 10/2016 г. на Софийски арбитражен съд при сдружение "Международна асоциация за правосъдие и арбитраж"

Към молбата е приложен заверен препис от решението на съда и мотивите, както и доказателства за датата на връчването му.

При проверка основателността на молбата, съдът установи следното:

На основание чл.404 т.1 вр. чл. 405 ал.З ГПК /ред.ДВ бр.8/24.01.2017г/, настоящият съд е сезиран с молба за издаване на изпълнителен лист въз основа на решение, постановено от местен арбитражен съд.

Длъжникът е физическо лице с адрес гр. Ямбол, което прави настоящия съд местно компетентен да се произнесе по молбата, съгласно разпоредбата на чл. 405 ал.З ГПК/ изм. с ДВ бр.8/2017г/.

Съгласно чл. 406 от ГПК, изпълнителният лист се издава, когато актът е редовен от външна страна и удостоверява подлежащо на изпълнение на вземане, а когато изпълнителното основание е арбитражно решение, то трябва да е влязло в сила, т.е. да са представени писмени доказателства, че е връчено на длъжника / чл. 51 ал. 1 от ЗМТА/.

Молителят е приложил заверени преписи от постановеното решение на арбитражен съд, както и доказателства, удостоверяващи, че е връчено на длъжника, с което молителят е изпълнил изискванията на чл.51 ал. 1 ЗМТА и молбата му следва да се уважи.


Видно от известието за доставяне и обратната разписка, приложени по делото, решението е било връчено на Д. И.И. на 27.10.2017г. и съгласно чл.41 ал.З от ЗМТА е влязло в сила.

Молителят претендира за заплащане на направените в настоящото производство разноски за адвокатско възнаграждение и държавна такса, които възлизат в общ размер на сумата 660 лв, като представя доказателства, че са платени, поради което искането му следва да се уважи. По изложените съображения, съдът

 

РАЗПОРЕДИ :

ДА СЕ ИЗДАДЕ на основание чл. 404 т.1, вр. 406 от ГПК, вр. чл. 51 ал. 1 ЗМТА, изпълнителен лист в полза на „СГРАДА В РЕЖИМ НА ЕТАЖНА СОБСТВЕНОСТ", адм. адрес: с . Равда , ул. "Бриз" № 34, общ. Несебър, представлявано от управителя Х.И.М., въз основа на арбитражно решение от 09.06.2017 г. по арбитражно дело № 10/2016 г. на Софийски арбитражен съд при сдружение "Международна асоциация за правосъдие и арбитраж"

ОСЪЖДА Д. И. *** ЕГН ********** да заплати на „СГРАДА В РЕЖИМ НА ЕТАЖНА СОБСТВЕНОСТ", адм. адрес: с . Равда , ул. "Бриз" № 34, общ. Несебър, сумата 660,00лв., представляваща направените по делото разноски.

Разпореждането подлежи на обжалване с частна жалба пред Апелативен съд-Бургас, в двуседмичен срок, който за молителя тече от датата на връчването на разпореждането, а за ответника- от връчването па показаната за доброволно изпълнение.

 

 

 

ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: