Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е

 

                                гр.Ямбол........2.02........2018 г.

 

                               В    ИМЕТО    НА    НАРОДА

 

  Ямболският окръжен съд, гражданска колегия, в публично заседание

  На..............................двадесет и девети...януари......................................

  През две хиляди и осемнадесета година,..........в състав:

                                                         Председател: Галина Вълчанова

 

  като разгледа докладваното от съдия Г.Вълчанова.................т.д.№ 94

по описа за 2017 година…., за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.155 ал.1 т.3 от ТЗ.

Пред ЯОС е депозирана искова молба от Г.Г. – прокурор при ОП Ямбол, с която се претендира съдът да прекрати търговско дружество „С. *** с едноличен собственик на капитала С.С.С.-А.,***, починала на ****г. В продължение на повече от три месеца след смъртта на А. „С. ФАРМА - 2000“ ЕООД няма управител. Наследниците са заявили, че по закон нямат право и правоспособност да продължат дейността на дружеството, тъй като се касае за аптека, а наследницата С.А. освен това е и непълнолетна.

 На ответника бе назначен по реда на чл.29 ал.2 от ГПК особен представител. В срока по чл.367 от ГПК писмен отговор от ответната страна не е постъпил.

В съдебно заседание исковата молба се поддържа.

Особеният представител на ответното дружество заявява в съдебно заседание, че счита, че са налице условията прекратяване на дружеството и молбата на прокуратурата следва да се уважи.

След преценка на събраните по делото доказателства съдът приема за установена следната фактическа обстановка:

От нотариално заверено на 9.10.2017 г. извлечение на учредителен акт се установява, че на основание чл.113 във връзка с чл.147 ал.2 от ТЗ с решение от 24.03.2008 г. е учредено „С. *** с едноличен собственик на капитала С. С. К.-А. и предмет на дейност – търговия на дребно с лекарствени продукти. Тези данни се потвърждават от направената справка по партидата на дружеството в Търговския регистър.

От удостоверение за наследници № ********г. се установява, че С. С.а К.-А. е починала на ****г. и е оставила наследници преживял съпруг А.С. А. и непълнолетна дъщеря С.А. А. А.С. А. се е обърнал със заявление от 12.10.2017 г. до РП Елхово прокуратурата да инициира производство за прекратяване на дружеството с едноличен собственик покойната му съпруга, тъй като от момента на смъртта й са изминали повече от три месеца и дружеството е без действащ и вписан нов управител. РП Елхово е изпратила преписката на ОП Ямбол по компетентност.

При така установената фактическа обстановка съдът прави следните правни изводи:

Съгласно разпоредбата на чл.155 ал.1 т.3 от ТЗ, ако след смъртта на управителя на търговското дружество в тримесечен срок няма вписан нов управител, съдът прекратява дружеството по иск на прокурора.

От доказателствата по делото се установява, че едноличния собственик и управител на дружеството С.С.С.-А. е починала на ****г., тримесечният срок е изтекъл на 15.07.2017 г. Наследниците на починалия едноличен собственик  на капитала не са предприели действия за вписване на нов управител – в случая това е и невъзможно предвид спецификата на предмета на дейности и нужната квалификация, както и непълнолетието на единия наследник. Поради това ОП Ямбол правилно е предявила иск за прекратяване на дружеството, сезирана от наследника А. А.

При прекратяване на дружеството по този ред следва да се извърши ликвидация на основание чл.156 ал.1 и 4 от ТЗ и чл.266 ал.2 изр.2 от ТЗ.

При този изход на делото дружеството следва да бъде осъдено да заплати ДТ 80 лв., както и по сметката на съда сумата 300 лв. – адвокатско възнаграждение на особения представител.

Да се изплати от сметката на съда на адв.Х.К. *** 300 лв. адвокатско възнаграждение на особен представител.

На основание изложеното, ЯОС

 

                                                           РЕШИ:

 

ПРЕКРАТЯВА на основание чл.155 ал.1 т.3 от ТЗ „С. ФАРМА - 2000“ ЕООД със седалище и адрес на управление гр.Елхово, ул.“Трети март“ № 52 вх.А ет.2 ап.4 с едноличен собственик на капитала С.С.С.-А., ЕГН **********, б.ж. на гр.Е.

ОСЪЖДА „С. *** да заплати ДТ 80 лв., както и по сметката на съда сумата 300 лв. – адвокатско възнаграждение на особения представител.

ДА СЕ ИЗПЛАТИ от сметката на съда на адв.Х.К. *** 300 лв. адвокатско възнаграждение на особен представител.

ДА СЕ ВПИШЕ служебно прекратяването на „С. *** в Търговския регистър.

След влизане в сила на решението да се извърши ликвидация на дружеството.

Решението подлежи на въззивно обжалване в двуседмичен срок от съобщението на страните пред Апелативен съд Бургас.

 

                                                             ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: