П  Р  И  С  Ъ  Д  А

 

 

         60                                  06.06.2017 година                        град Ямбол

 

 

В   И М Е Т О   Н А     Н А Р О Д А

 

 

Ямболският окръжен съд,                    Първоинстанционен Наказателен състав

На шести юни                                                                                        2017 година

В публично заседание в следния състав:

 

 

                                                          ПРЕДСЕДАТЕЛ: ИВАН И.

                                                             ЧЛЕН СЪДИЯ: ГЕРГАНА КОНДОВА

 

                                                    СЪД. ЗАСЕДАТЕЛИ: 1. Б.Б.

                                                                                            2.  П.Т.

                                                                                           3.  П.У.

 

Секретар М. Коматарова

Прокурор Ж. Илиев

Като разгледа докладваното от съдия КОНДОВА

НОХД № 381 по описа на 2016 година

 

                                П Р И С Ъ Д И:

 

ПРИЗНАВА подсъдимия М.Т.Я. - роден на *** ***, жител и живущ ***, българин, български гражданин, вдовец, с начално образование, пенсионер по болест, неосъждан, ЕГН: **********

ЗА ВИНОВЕН в това, че на 20.09.2015 г., около 22,30 ч., в гр. Ямбол, в частен дом, находящ се на ул. ***, умишлено е умъртвил Н. ***, ЕГН: ********** и е направил опит умишлено да умъртви Е.М.Х. ***, ЕГН: **********, като деянието е останало недовършено поради независещи от дееца причини и действията му били насочени спрямо повече от едно лице, поради което и на основание чл. 116 ал. 1 т. 4 пр.3-то, вр. чл. 115 вр. чл. 18 ал. 1 и чл. 54 от НК ГО ОСЪЖДА на ОСЕМНАДЕСЕТ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА, което наказание следва да изтърпи при първоначален СТРОГ режим.

 

На основание чл. 59 ал. 1 и ал. 2 от НК ЗАЧИТА времето, през което подсъдимият Я. е бил задържан по настоящото дело, считано от 21.09.2015г.

 

ОСЪЖДА подсъдимия М.Я., със снета по делото самоличност, ДА ЗАПЛАТИ на гражданската ищца Е.М.Х., с ЕГН: ********** сума в размер на 120 000 /сто и двадесет хиляди/ лева, съставляваща претърпените от нея в резултат на извършеното от подсъдимия престъпно деяние неимуществени вреди, ведно със законната лихва, считано от 20.09.2015г. до окончателното изплащане на главницата, като ОТХВЪРЛЯ като недоказан предявения от Х. граждански иск за разликата над сумата от 120 000 лева до пълния предявен размер на гражданската претенция от 150 000 лева.

 

ОСЪЖДА подсъдимия М.Я., със снета по делото самоличност, ДА ЗАПЛАТИ на гражданския ищец М.Н.Й., с ЕГН: ********** сума в размер на 80 000 /осемдесет хиляди/ лева, съставляваща претърпените от него в резултат на извършеното от подсъдимия престъпно деяние неимуществени вреди, ведно със законната лихва, считано от 20.09.2015г. до окончателното изплащане на главницата, като ОТХВЪРЛЯ като недоказан предявения от М.Й. граждански иск за разликата над сумата от 80 000 лева до пълния предявен размер на гражданската претенция от 100 000 лева.

 

ОСЪЖДА подсъдимия М.Я., със снета по делото самоличност, ДА ЗАПЛАТИ на гражданския ищец Й.Н.Й., с ЕГН: ********** сума в размер на 80 000 /осемдесет хиляди/ лева, съставляваща претърпените от него в резултат на извършеното от подсъдимия престъпно деяние неимуществени вреди, ведно със законната лихва, считано от 20.09.2015г. до окончателното изплащане на главницата, като ОТХВЪРЛЯ като недоказан предявения от Й.Й. граждански иск за разликата над сумата от 80 000 лева до пълния предявен размер на гражданската претенция от 110 000 лева.

 

ОСЪЖДА подсъдимия М.Я., със снета по делото самоличност, ДА ЗАПЛАТИ на гражданската ищца А.Н.Й., с ЕГН: ********** сума в размер на 50 000 /петдесет хиляди/ лева, съставляваща претърпените от нея в резултат на извършеното от подсъдимия престъпно деяние неимуществени вреди, ведно със законната лихва, считано от 20.09.2015г. до окончателното изплащане на главницата, като ОТХВЪРЛЯ като недоказан предявения от А.Й. граждански иск за разликата над сумата от 50 000 лева до пълния предявен размер на гражданската претенция от 100 000 лева.

 

На основание чл. 53 ал. 1 б."а" от НК ОТНЕМА в полза на Държавата вещественото доказателство - 1 брой нож с черна пластмасова дръжка с обща дължина 32 см и дължина на острието 18,5 см, иззето като обект № 4 с протокол за оглед на местопроизшествие от 21.09.2015г. в гр. Ямбол, ул. ***, което след влизане на присъдата в сила следва да се унищожи като вещ без стойност.

 

          Веществените доказателства - 1 брой тампон с обтривка от кафяво-червеникава течност, иззет от множество капки от кафяво-червеникава течност на циментовата площадка; 1 брой детски сини панталони зацапани с кафяво-червеникава течност; 1 брой раирана дамска блуза с черни и бели райета, зацапана по цялата си площ с кафяво-червеникава течност; 1 брой нож с черна пластмасова дръжка с надпис „ESPERANSA" с дължи на дръжката 13 см и дължина на острието 21 см.; 1 брой парче от дунапрен, напоено с кафяво-червеникава течност; обтривки от трите групи образувани от множество петна от кафяво-червеникава течност; част от дървена летва с дължина 65см и широчина 25мм в най-широката й част, както и част от дървена летва с дължина 38см и дебелина 2 см; част от дървена летва с дължина 32см и широчина в най-широката й част 2,5см; черни на цвят дънкови панталони; черно на цвят спортно яке с по два бели канта на ръкавите; розова на цвят тениска с надпис на гърба „FRISIANOUTLAW" по която в областта на корема се наблюдава петно от червеникава на цвят течност; спортни обувки в син и жълт цвят, по лявата от които в предната част се наблюдава кафеникаво на цвят петно; нокти от подсъдимия Я.; марля накапана с кръв, иззета от трупа на Н.Й. за нуждите на медицинската експертиза и марля с кръв от трупа му, иззета за нуждите на химическата експертиза; марля накапана с кръв от взета кръвна проба на подсъдимия Я. след влизане на присъдата в сила следва да бъдат унищожени като вещи без стойност.

 

          ОСЪЖДА подсъдимия М.Я. ДА ЗАПЛАТИ направените по делото разноски както следва: сума в размер на 658,10 лева в полза на държавния бюджет по сметка на ОД на МВР - Ямбол; сума в размер на 212,17 лева в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на ОС - Ямбол и 13 200 лева Държавна такса върху уважените размери на гражданските искове.

 

ПРИСЪДАТА подлежи на обжалване и протестиране в 15-дневен срок от днес пред Апелативен съд гр. Бургас.

 

 

                                                       

                                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

 

                                                              ЧЛЕН СЪДИЯ:

 

 

 

     СЪД. ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.                       2.                          3.