Р Е Ш Е Н И Е

 

   13                                         15.02.2018 г.                           гр.Ямбол

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

ЯМБОЛСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД,              ІІ-ри въззивен наказателен състав на 14 февруари                                                                    2018 година В публично заседание в следния състав:

            

                                              ПРЕДСЕДАТЕЛ: В.П.

                                                      ЧЛЕНОВЕ: ПЕТРАНКА ЖЕКОВА

                                                                         ГЕРГАНА КОНДОВА

Секретар:  М.Коматарова

Прокурор:  Е.Гоцев

като разгледа докладваното от съдия КОНДОВА

ВЧНД № 19 по описа на съда за 2018 година, за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл.431, ал.2 вр.глава ХХІ от НПК.

С Определение № 17 от 10.01.2018 г., постановено по ЧНД № 6/2018 г. по описа на Районен съд Ямбол на основание чл.431, ал.1 от НПК съдът е постановил принудителна медицинска мярка по чл. 89 б.”в” от НК по отношение на Г.П. ***, ЕГН **********, а именно-принудително лекуване в ДПБ Раднево от наличното му психично заболяване шизофрения, параноидна форма, параноидно-халюцинаторен синдром.

Срещу определението е постъпила жалба от освидетелствания Г.А.. С нея се изразява несъгласие с решението на районният съд и се претендира неговата отмяна.

В съдебно заседание ОП-Ямбол редовно призована изпраща представител. Последният оспорва основателността на въззивната жалба и моли съда да я остави без уважение, а определението на РС като правилно – потвърдено.

В съдебно заседание освидетелстваният А. участва лично и чрез назначения му служебен защитник-адвокат от АК-Ямбол. Поддържат въззивната жалба и молят съда да я уважи като отмени определението на РС-Ямбол или да измени същото като постанови домашно-амбулаторно лечение на А.. Аргументите, които защитник изтъква в подкрепа на своето искане са в посока, че и към момента Г.А. има назначено адекватно психиатрично лечение чрез инжектиране на депо на петнадесет дни. В последната дума А. посочва, че не иска да бъде настаняван на принудително лечение, а желае да се лекува в домашни условия чрез инжектиране на предписаните му лекарства.

Съдът, след като прецени изложените в жалбата доводи, като взе предвид становищата на страните изразени в съдебно заседание и след като провери изцяло правилността на обжалвания съдебен акт в съответствие с изискванията на чл.314 от НПК, намира за установено следното:

Производството пред районния съд е образувано въз основа на постъпило предложение от прокурор при РП – гр. Ямбол с правно основание чл.427, ал.1 от НПК вр.чл.89 от НК за постановяване на принудителна медицинска мярка по отношение на Г.П.А..

С Определение № 17 от 10.01.2018 г. по ЧНД № 6/2018 г. по описа на Районен съд Ямбол на основание чл.431, ал.1 от НПК съдът е определил принудителна медицинска мярка по чл. 89 б.”в” от НК по отношение на Г.П. ***, ЕГН **********, а именно - принудително лекуване в ДПБ Раднево от наличното му психично заболяване шизофрения, параноидна форма, параноидно-халюцинаторен синдром.

Настоящият състав на въззивния съд намира атакуваното определение за правилно и законосъобразно, а подадената срещу него жалба – за неоснователна. Съображенията за това са следните:

От материалите по делото се установява, че спрямо Г.А. е било образувано досъдебно производство № 100/2017 г. по описа на РУ на МВР-Тунджа, за това, че на неустановен ден през месец декември 2016 г. в с.Тенево, обл.Ямбол, ул.”С.П.” № 6, унищожил противозаконно чужди движими вещи, собственост на М.В.А.от с.Тенево, във владение на Х.И.Й.от с.Тенево - престъпление по чл.216, ал.1 от НК.

От дадените пред първоинстанционния съд обяснения на А. и показанията на пострадалата собственичка – св.М. А., се установява, че през м. декември 2016 г. А. отишъл до къщата на А., находяща се в с. Тенево  ул.“С.П.“ № 6 и с помощта на носената с него брадва счупил прозорците и вратите на къщата, телевизорът във всекидневната, музикален суббуфер и таблет. А. взел буриите от горящата в този момент печка на твърдо гориво, след което напуснал къщата. Впоследствие, свидетелката А. и съпругът й попитали А. дали ги познава и защо е постъпил така. Последният им отговорил, че не ги познава и не може да обясни защо го е направил. След време А. отишъл в дома на А. и се извинил за постъпката си.

В хода на разследването е назначена психиатрична експертиза, вещото лице по която дава заключение, че Г.А. страда от психично заболяване - шизофрения, параноидна форма, параноидно-халюцинаторен синдром, промяна на личността. Към момента на извършване на деянието е бил в състояние на продължително разстройство на съзнанието, като постъпките му са били психотично мотивирани. Същият не е бил в състояние да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си. Не е бил в състояние правилно да възприема фактите от значение за делото и да дава  достоверни показания за тях.

С оглед заключението по психиатричната експертиза, с Постановление от 04.10.17г. на РП-Ямбол на основание чл.24, ал.1, т.1 НПК, наказателното производство по ДП № 100/2017 г. по описа на РУ на МВР - Тунджа, водено срещу Г.П.А. за престъпление по чл.216, ал.1 от НК, е прекратено.

При разпита на вещото лице пред първоинстанционния съд, същото поддържа вече даденото от него заключение и е категорично, че към момента на изготвяне на експертизата и провеждане на съдебното заседание А. е в състояние на активна психотична симптоматика, въпреки данните от лекуващия лекар, че му се прави на необходимия времеви интервал ампула с невролептик. Психичното му състояние е продукт на психоза, на психологичните преживявания, които към момента са актуални и  определят цялостното му поведение. Налице са данни за обилна параноидна симптоматика, както и косвени данни за халюцинации от вербален характер с предимно императивно съдържание. Към момента на изготвяне на експертизата и провеждане на съдебното заседание поведението на А. е изцяло овладяно от психотичните му изживявания, поради което има неадекватно спрямо реалната действителност поведение. Психотичните му преживявания формират психотична нагласа за вербална и физическа агресивност спрямо полицаи, прокурори, съседи и съселяни. А. е в състояние на психотична мотивираност на поведението и на снизена до липсваща критичност към всичко, което върши. Съзнанието му се владее от  изживявания от параноидния кръг и изводими от тях нарушения на възпирятно - представната дейност - халюцинации. Експертът посочва, че резултатът от конфронтация между реалността и психозата води до поведение, което представлява сериозна опасност, както за здравето и живота на А., така и на околните. Според вещото лице подходящата форма на лечение е стационарно в специализирано здравно заведение – ДПБ Раднево.

Горната фактическа обстановка съдът приема за установена въз основа на обясненията на А., показанията на св.А., писменото заключение на изслушаната по делото психиатрична експертиза, разпита на вещото лице в съдебно заседание и Постановление на РП-Ямбол от 4.10.17 г.

Въззивният съд съобрази, че целите на принудителните медицински мерки по чл.89 от НК са съсредоточени не върху изолирането на освидетелствания, а върху неговото лечение. За различните степени на увреденост на здравето е предвиден различен режим, като в настоящото производство е съществено да бъде преценен най-подходящия режим на лечение, който да осигури възможност за стабилизиране здравословното състояние на освидетелствания, като същевременно гарантира неговата сигурност, както и тази на останалите членове на обществото. Констатираното при освидетелствания разстройство на здравето протича хронично - рецидивиращо и се проявява със засягане на психичната дейност. Наред с психотичните преживявания на А., които са актуални и към момента и определят цялостното му поведение, са налице данни за обилна  параноидна симптоматика, както и косвени данни за халюцинации от вербален характер с предимно императивно съдържание. Психотичните му преживявания формират психотична нагласа за вербална и физическа агресивност, като А. е в състояние на психотична мотивираност на  поведението и на снизена до липсваща критичност към всичко, което върши. Съзнанието му се владее от изживявания от параноидния кръг и изводими от тях нарушения на възпирятно-представната дейност- халюцинации, като резултатът от конфронтацията между реалността и психозата води до поведение, което представлява сериозна опасност както за здравето и живота на А., така и на околните. Именно в такова състояние Г.А. е извършил престъплението по чл.216, ал.1 от НК.

Предвид горното, въззивният съд намира, че с оглед здравословното състояние на А. и извършеното от него престъпно деяние, несъмнено и безспорно са налице предпоставките по чл.90, ал.2 от НК за налагане спрямо освидетелствания на принудителна медицинска мярка по чл.89, б”в” от НК - принудително лекуване в специална психиатрична болница - ДПБ Раднево.

Проверяващият съд прецени като неоснователна претенцията на защитника за настаняване на А. на домашно-амбулаторно лечение, т.к. от една страна такава принудителна медицинска мярка не е предвидена от законодателя по реда на НК, а отделно - от становището на вещото лице по психиатричната експертиза се установява, че макар към момента спрямо А. да се прилага възможното лечение чрез инжектиране на депо на петнадесет дни, същият остава в състояние на активна психотична симптоматика.

Въз основа на гореизложеното въззивният съд намира, че въззивната жалба на освидетелстваното лице е неоснователна, а първоинстанционното определение като правилно и законосъобразно следва да бъде изцяло потвърдено.

 

По изложените съображения и на основание чл.431, ал.2 вр.чл.338 от НПК, съдът

 

Р  Е  Ш  И:

 

ПОТВЪРЖДАВА Определение № 17 от 10.01.2018 г., постановено по ЧНД № 6/2018 г. по описа на Районен съд Ямбол.

Решението е окончателно.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                           ЧЛЕНОВЕ:1.

 

 

                                                                                    

 

                                                              2.