Р Е Ш Е Н И Е

 

  15                                     21.02.2018 г.                        гр.Ямбол

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

ЯМБОЛСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД,      ІІ-ри въззивен наказателен състав  на 14 февруари                                                             2018 година В публично заседание в следния състав:

 

                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: ВАСИЛ ПЕТКОВ

                                          ЧЛЕНОВЕ: ПЕТРАНКА ЖЕКОВА

                                                            ГЕРГАНА КОНДОВА

 

Секретар: М.Коматарова

Прокурор: Е.Гоцев

като разгледа докладваното от съдия КОНДОВА

ВАНД № 8 по описа на ЯОС за 2018 година, за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството пред Ямболски окръжен съд е по реда на чл.313 и сл. от НПК.

Образувано е по жалба на упълномощения защитник - адвокат от АК-Ямбол на обв.И.М.М., ЕГН **********, против Решение № 355/12.12.2017 г., постановено по АНД № *****г. по описа на Районен съд Елхово.

С решението, обв.И.М.М. е признат за виновен в това, че на 02.08.2017 г. около 18.50 часа в гр.Болярово, обл.Ямбол по ул.“В.Л.“ в посока на движение от центъра към кръстовището с ул.“Г.“, управлявал моторно превозно средство - мотопед марка „Пиаджо”, модел „Bravo“ с  рама № ***** нерегистрирано по надлежния ред, съгласно правилата, установени в Наредба № 1-45/24.03.2000 година за регистриране, пускане в движение и спиране от движение на моторните превозни средства и ремаркета теглени от тях и реда за предоставяне на данни за регистрираните пътни превозни средства - престъпление по чл.345, ал.2 вр.ал.1 от НК, поради което и на основание чл.78а, ал.1 от НК е освободен от наказателна отговорност и му е наложено административно наказание глоба в размер на 1000 /хиляда/ лева.

С решението, съдът се е произнесъл по отношение на вещественото доказателство - мотопед марка „Пиаджо”, модел „Bravo” с номер на рама ****, намиращ се на съхранение в РУ-Елхово, като е разпоредил връщането му на И.М., както и касателно направените по делото разноски, като е осъдил обв.М. да заплати същите както следва: сумата от 74,06лв. да заплати в полза на републиканския бюджет по сметка на ОД на МВР-Ямбол; сумата от 20,00лв. да заплати в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на РС-Елхово, както и по 5.00лв. държавна такса при служебно издаване на изпълнителен лист в приход на бюджета на съдебната власт по сметка на РС-Елхово.

В жалбата се сочи неправилност на решението на районният съд и се иска неговата отмяна, вместо което да бъде постановено друго такова, с което обв.И.М. да бъде оправдан по повдигнатото му обвинение, поради наличието на предпоставките по чл.9, ал.2 от НК.

В съдебно заседание ОП-Ямбол редовно призована изпраща представител. Последният оспорва основателността на въззивната жалба и моли съда да потвърди решението на Районен съд-гр.Елхово като правилно.

В съдебно заседание въззивникът – обвиняем участва чрез упълномощения от него защитник - адвокат. Последният поддържа жалбата и моли съда да я уважи по изложените в нея съображения. В допълнение навежда довод и за неправилност на решението. Счита, че районният съд е направил неправилен правен извод относно осъществено от субективна страна от обв.М. престъпление по чл.345, ал.2, вр.ал.1 от НК, в резултат на което неправилно го е признал за виновен в извършване на същото.

Съдът, след като се запозна с изложеното във въззивната жалба, доводите на страните и обсъди поотделно и в тяхната съвкупност доказателствата, след цялостна проверка на атакуваният съдебен акт и в съответствие с правомощията му по чл.313 и сл.от НПК, констатира от фактическа и правна следното:

Въззивната жалба е процесуално допустима като подадена от лице имащо право и интерес да обжалва и в срока по чл.319, ал.1 от НПК, а разгледана по същество се преценя като неоснователна, поради следните съображения:

Възприетата от първоинстанционния съд фактическа обстановка е в съответствие и се подкрепя от събраните по делото гласни и писмени доказателства. Според проверяващата инстанция правилно и законосъобразно РС-Елхово приема за безспорно установено следното:

На неустановена по делото дата към края на м.юли 2017 г. обвиняемият И.М. закупил от свидетеля К.Н.К.моторно превозно средство - мотопед марка „Пиаджо”, модел „Bravo“ с номер на рама ****, розово-син на цвят, без регистрационни табели и без документ за собственост. Сделката по покупко-продажбата не била обективирана в писмен документ. Около седмица след закупуването на мотопеда обвиняемият ползвал същия при придвижването си в град Болярово и за да ходи на риболов до реката, като последните няколко дни го е предоставил на ремонт.

На 02.08.2017 г. свидетелите П.Ж.К.и П.П.И.- двамата на длъжност „младши автоконтрольор” при РУ-Елхово, били на смяна за времето от 16.00 часа до 24.00 часа. Назначени били по график като автопатрул за територията на гр.Болярово, обл.Ямбол. Около 18.50 часа на същата дата – 02.08.2017г., свидетелите К и И забелязали движението на два мотопеда по ул.”В Л” в гр.Болярово, в посока от центъра на града към кръстовището с ул.”Г.”. Полицаите спрели за проверка двата мотопеда, единият от които бил процесният мотопед марка „Пиаджо”, модел „Bravo“ с  рама № ***** розово-син на цвят, управляван от обвиняемия И.М.М.. Служителите на РУ-Елхово поискали от обв.М. да представи документи на управляваното МПС и Свидетелство за управление на МПС, но обв.М. не представил поисканите му документи като заявил, че не притежава СУ на МПС. В разговор с полицейските служители, И.М. казал, че няма документи за собственост на мотопеда като обяснил, че наскоро го е закупил и същият не е регистриран, тъй като не е знаел, че това превозно средство подлежи на регистрация.

Обвиняемият предал доброволно на св. П.И.управлявания от него мотопед марка „Пиаджо“ с номер на рама ***** без регистрационни табели /арг. Протокол за доброволно предаване от 02.08.2017 г./.

На И.М.М. бил съставен АУАН № 376 от 02.08.2017 година  за нарушения по чл. 150 и чл. 140, ал.1 от ЗДвП, за това, че „управлява МПС без да притежава свидетелство за управление на МПС” и за това, „че управлява мотопед марка „Пиаджо”, розово-син на цвят с  рама № ***** като МПС-то не е регистрирано по надлежния ред”.

Видно от служебно изисканата от въззивния съд Справка вх.№ 864/13.02.2018 г. на Началника на РУ-Елхово, по АУАН № 376 от 02.08.2017 година, издаден на И.М.М., ЕГН **********, няма издадено Наказателно постановление, като образуваното административно-наказателно производство е прекратено на осн.чл.33, ал.2 от ЗАНН предвид образуваното по случая БП № 310/2017 г. на РУ на МВР-Елхово.

На 04.08.2017 година бил извършен оглед на веществено доказателство - мотопед марка „Пиаджо”, с номер на рама *****/арг.Протокол от 04.08.2017 г. за оглед на ВД и фотоалбум към него/.

От заключението на вещото лице по назначената по делото в хода на досъдебното производство автотехническа експертиза, се установява, че предаденият доброволно от обв.М. мотопед е моторно превозно средство марка „Пиаджо”, модел „Bravo“, година на производство - неизвестна, с работен обем на двигателя - 48 куб.см., номер на рама *****, цвят - розово - син. Относно техническото състояние на превозното средство, вследствие на извършен оглед, експертът е констатирал, че същото е оборудвано с предни и задни светлини, има монтиран скоростомер /счупен/ с разграфени не повече от 50 км/ч., като при контролно задействане на спирачната уредба се установява, че предната спирачка работи нормално, а задната осигурява слабо спирачно усилие.

Видно от Справка рег.№ 261р-13803/03.08.2017 г. на Началника на РУ-Елхово, обв.М. е неправоспособен водач, същият не се води на отчет и не притежава валидно Свидетелство за управление на МПС, а процесният мотопед е МПС, което подлежи на регистрация, но не е регистриран по съответния ред и няма данни за собствеността му.

От приложената по делото справка за съдимост се установява, че обвиняемият И.М.М. е с чисто съдебно минало. 

Установеното от въззивния съд от фактическа страна напълно кореспондира с фактическата обстановка, приета от районния съд. Последният е направил пълен и подробен анализ на доказателствената съвкупност и подробно и коректно в мотивите си е изложил аргументи кои доказателства кредитира и кои не, както и защо. С внимание е подходил към показанията на свидетелите К К, П.И.и П К, както и към обясненията на обв.И.М., съпоставил ги е с другите събрани по делото доказателства и конкретно с експертното становище на вещото лице по автотехническата експертиза и правилно и обосновано е стигнал до извод, че показанията на свидетелите и част от обясненията на обв.М. следва да бъдат кредитирани като обективни и непротиворечащи  помежду си и с обективно установеното от вещото лице по автотехническата експертиза. Правилно, районният съд е оставил без доверие обясненията на обвиняемия в частта им относно това, че не е знаел, че мотопедът подлежи на регистрация. Предвид факта, че обвиняемият към датата на извършване на деянието е бил на 38 години, т.е. с достатъчен житейски опит за да знае, че управляваният от него мотопед е моторно превозно средство което подлежи на регистрация, обясненията в тази им част обосновано са преценени от районният съд като защитна реакция и опит на обвиняемия да омаловажи действията си и да избегне наказателна отговорност за извършеното деяние. В тази връзка, проверяващият съд прецени като неоснователен довода на защитника за неосъществено от субективна страна от обвиняемия престъпление по чл.345, ал.2 вр.ал.1 от НК.

След точна и пълна преценка на данните от всички доказателствени средства, относими към главния факт от предмета на доказване в процеса, законосъобразно е било прието от първата инстанция, че може да се направи еднозначен извод по отношение авторството на инкриминираното деяние, т. е. да се приеме, че обвинението е доказано по несъмнен начин, каквото е изискването на чл.303, ал.2 от НПК. В тази насока, инстанцията не може да търпи упрек, защото при условията на чл.305, ал.3 от НПК от НПК и след пълен анализ на събраните доказателства, е мотивирал правните си изводи за взетото решение.

Съвкупният анализ на събрания по делото доказателствен материал еднозначно и непротиворечиво води до извод, затова че обвиняемият е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл.345, ал.2 вр.ал.1 от НК.

Настоящият състав на въззивния съд намира, че правилно  и законосъобразно първоинстанционния такъв не е приложил разпоредбата на чл.9 ал.2 от НК. Разпоредбата на чл. 9, ал. 2 НК обявява за непрестъпно деянието, което, макар формално да осъществява признаците на предвидено в закона престъпление, поради своята малозначителност не е общественоопасно или неговата обществена опасност е явно незначителна. В конкретния случай, от събраните по делото доказателства не може да се приеме, че извършеното от обв.М. е с явно незначителна степен на обществена опасност или не е общественоопасно поради своята малозначителност. Престъплението по чл.345, ал.2 вр.ал.1 от НК е формално такова и за осъществяването му законодателят не е предвидил настъпването на общественоопасен резултат. То е с ниска степен на обществена опасност, което релевира в предвидената от закона санкция. Обвиняемият е управлявал МПС-то, което не е регистрирано по надлежния ред, без да са били налице форсмажорни обстоятелства, в населено място, а и без да е правоспособен водач на МПС. Поради всичко това, доводите на защитника за малозначителност на деянието не се споделят от настоящата съдебна инстанция.

Правилно РС-Елхово е преценил и това, че в случая са налице предпоставките за приложение на разпоредбата на чл.78а, ал.1 от НК, като законосъобразно и обосновано е освободил обв.М. от наказателна отговорност и му е наложил административно наказание – глоба. При определяне размера на наложеното на обвиняемия административно наказание за извършеното от него престъпление, предходната съдебна инстанция е съобразила всички обстоятелства, имащи значение за правилното му определяне съобразно принципа за индивидуализация на същото като е определено в минималния, предвиден в НК размер от 1000лева.

Тъй като обвиняемият е признат за виновен, правилно решаващия съд го е осъдил да заплати направените по делото разноски както следва: сумата от 74,06лв. да заплати в полза на републиканския бюджет по сметка на ОД на МВР-Ямбол; сумата от 20,00лв. да заплати в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на РС-Елхово, както и по 5.00лв. държавна такса при служебно издаване на изпълнителен лист в приход на бюджета на съдебната власт по сметка на РС-Елхово.

Правилно и обосновано решаващият съд е постановил връщане на вещественото доказателство - мотопед марка „Пиаджо” модел „Bravo” с номер на рама *****, намиращ се на съхранение в РУ-Елхово, на И.М. като негов собственик и при липса на основания за отнемането му.

С оглед гореизложеното, обжалваното решение следва да бъде потвърдено като правилно, обосновано, справедливо и постановено при спазване на процесуалните правила.

Водим от гореизложеното и на осн.чл.378, ал.5 вр.чл.338 от НПК, Ямболски окръжен съд

 

Р  Е  Ш  И:

 

ПОТВЪРЖДАВА Решение № 355/12.12.2017 г., постановено по АНД № *****г. по описа на Районен съд Елхово.

 

Решението е окончателно.

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                           ЧЛЕНОВЕ:1.

 

 

 

                                                                                 2.