О  П  Р  Е  Д  Е Л  Е  Н  И  Е

 

ЯМБОЛСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД,        ІІ-ри Въззивен  граждански  състав    

На   27  февруари  2018 година

В закрито заседание в следния състав:

                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДОБРИН КЮЧУКОВ

                                    ЧЛЕНОВЕ: НИКОЛАЙ ИВАНОВ

                                                          ГАЛИНА ВЪЛЧАНОВА

 

Като разгледа докладваното от съдия Н.Иванов

възз. гр. дело67  по описа за 2018 година

За да се произнесе взе предвид:

 

Производството  по делото е по реда на  чл.435, ал.1 от ГПК.

С писмо изх.№АД-13-162/22.02.2018 на Апелативен съд-Бургас е изпратена по компетентност на ЯОС частна жалба на А.Г.С., ведно с приложенията към същата  по компетентност.

Видно то "частната жалба" на А.Г.С. ***, същата е била изпратена по пощата на 20.02.2018г. /видно от клеймото на пощенския плик/ директно в БАС,  и е била входирана под №297/21.02.2018г.  Жалбата е против действията на ДСИ при ЯРС по изп.д.№215/2016 г. по въвод във владение от 08.02.2018 г., извършен по посоченото дело. Претендира се отмяна на действията на ДСИ при ЯРС -въвод във владение на недвижим имот от 08.02.2018 г. по посоченото изпълнително дело.

Съдът след като се запозна с жалбата и при съблюдаване на закона, констатира следното:

Жалбата е депозирана директно до съда /първоначално до БАС, а в последствие изпратена на ЯОС/ без да е изпълнена процедурата по чл.436 ГПК. Съгласно ал.1 на сочения текст жалбата се подава, чрез съдебния изпълнител до окръжния съд по мястото на изпълнението, в едноседмичен срок от извършване на действието, ако страната е присъствала при извършването му или ако е била призована, а в останалите случаи-от деня на съобщението. Целта на разпоредбата е да бъде установено спазен ли е преклузивният едноседмичен срок  за подаването на жалба. Разпоредбата на чл.436 ал.2 ГПК задължава СИ  да връчи препис от жалбата на другата страна, а когато жалбата се подава от трето лице, преписи от нея се връчват на длъжника и на взискателя, по молба на който е образувано изпълнителното дело. Тази процедура по администриране на жалбата в случая не е изпълнена. Не са представени и доказателства за заплатена ДТ. Съгласно ал.3 на същия законов текст, страната, която е получила препис от жалбата, може в тридневен срок да подаде писмени възражения. След изтичането на този срок съдебният изпълнител изпраща на окръжния съд жалбата, заедно с възраженията, ако има такива и копие от изпълнителното дело,  като излага мотиви по обжалваните действия. Спазването на процедурата по чл.436 ал.3 ГПК е процесуална предпоставка за образуването на съдебното производство, тъй като текстът от посочената разпоредба, изрично указва, че жалбата се изпраща на окръжния съд едва след изтичане на срока.

Този анализ на правната норма води до извод, че същата има императивен характер, поради което не може да бъде прилагана стеснително или разширително. Т.е. действията по администрирането на жалбите са изключително в правомощията на съдебния изпълнител. Ето защо производството по делото следва да бъде прекратено, а жалбата следва да се изпрати на ДСИ при ЯРС за изпълнение на процедурата по чл.436 ГПК със съответното окомплектоване и изпълнение на указанията, дадени в мотивировъчната част на настоящото определение.

Водим от изложеното ЯОС

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И:

 

ПРЕКРАТЯВА производството по възз. гр.д. №67/2018 год. по описа на Ямболски окръжен съд.

ИЗПРАЩА на ДСИ при ЯРС, жалба вх.№1137/26.02.2018г. по описа на ЯОС /респ. вх.№297/21.02.2018г. по описа на БАС/, подадена от А.Г.С. *** против действията на ДСИ при ЯРС по изп.д.№215/2016г. касаещи въвод във владение от 08.02.2018г., извършен по посоченото дело, за администрирането й съгласно изискванията на чл.436 ГПК и окомплектоването й с изпълнителното дело, след което същата да се изпрати на ЯОС за произнасяне.

Определението  е окончателно.

 

 

  ПРЕДСЕДАТЕЛ:                          ЧЛЕНОВЕ: 1.                         2.