О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

                       01.02.2018 г.           гр.Ямбол

 

 

 

 

ЯМБОЛСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД,   І-ви въззивен граждански състав

на       01        февруари        2018   година

в закрито заседание в следния състав:

 

                                                ПРЕДСЕДАТЕЛ: РОСИЦА СТОЕВА                                                          

                                                        ЧЛЕНОВЕ: 1. КАЛИНА ПЕЙЧЕВА

                                                                          2. ГАЛИНА ВЪЛЧАНОВА

 

секретар

като разгледа докладваното от съдия   Росица Стоева

възз.ч.гр.дело №15 по описа за 2018 г.,

за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството по делото е образувано по частна жалба на Дирекция "Социално подпомагане" гр.Ямбол, депозирана чрез юрисконсулта В.А. против протоколно определение от 11.12.2017 г., постановено по гр.д.№3399/2017 г. по описа на ЯРС, с което съдът е осъдил Д"СП" - Ямбол да заплати съдебни разноски в размер на 350,16 лв. по сметка на ЯРС.

ЯРС надлежно администрирал жалбата, като изпратил препис от нея на другите страни. Писмен отговор е постъпил само от Д.К., в който е заявено становище за недопустимост на жалбата, като просрочена, а по същество - за неоснователност.

Настоящия състав на въззивния съд, след като се запозна с жалбата и изложените в нея съображения намери, че последната по същество представлява искане по чл.248, ал.1 ГПК за изменение на протоколно определение от 11.12.2017 г., постановено по гр.д.№3399/2017 г. по описа на ЯРС, касаещо разноските по делото.

Определението, в частта за разноските, може да бъде изменено по искане на страните. Приложимия при това процесуален ред е този по чл.248 ГПК и компетентен да се произнесе по молбата е първоинстанционният съд (в случая ЯРС). Едва постановения от първоинстанционният съд акт, предвид чл.248, ал.3 ГПК, би подлежал на въззивно обжалване. Обстоятелството, че по въпроса за дължимите от страните разноски, съдът се е произнесъл с определение, а не с окончателния съдебен акт, не променя характера на същото, нито води до неприложимост на реда по чл.248 ГПК.

При изложеното до тук настоящото производство следва да бъде прекратено, а депозираната от Дирекция "Социално подпомагане" гр.Ямбол частна жалба, имаща характер на молба по чл.248 ГПК, следва да се изпрати на компетентния ЯРС за произнасяне по нея.

Мотивиран от горното, ЯОС

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРЕКРАТЯВА производството по възз.ч.гр.д.№15/2018 г. по описа на ЯОС.

ИЗПРАЩА делото по компетентност на ЯРС за произнасяне по реда на чл.248 ГПК по частната жалба на Дирекция "Социално подпомагане" гр.Ямбол, депозирана чрез юрисконсулта В.А. против протоколно определение от 11.12.2017 г., постановено по гр.д.№3399/2017 г. по описа на ЯРС, с което съдът е осъдил Д"СП" - Ямбол да заплати съдебни разноски в размер на 350,16 лв. по сметка на ЯРС.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Препис от определението да се връчи на страните за сведение.

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                              ЧЛЕНОВЕ:  1.                         2.