О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

 

                              11.01.2018 година                        гр.Ямбол

 

 

В     И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

 

Ямболският окръжен съд,  въззивен граждански състав, 

на 11.01.2018  година, в закрито заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: РОСИЦА СТОЕВА

ЧЛЕНОВЕ: КАЛИНА ПЕЙЧЕВА

                      ГАЛИНА ВЪЛЧАНОВА

 

секретар:

като разгледа докладваното от съдия К.Пейчева

въззивно гражданско дело № 394 по описа за 2017 година на ЯОС,

за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството е по чл.435 и сл. от ГПК.

Делото е образувано по жалба от Ц.С.Х. - длъжника по изп.д.№ 229/2017г. по описа на ДСИ при РС-Елхово, срещу отказа на ДСИ да прекрати принудителното изпълнение по изп.д.№ 229/2017г. по описа на ДСИ при РС-Елхово. Твърди се, че в молба от 13.11.2017г. до ДСИ длъжникът е поискал прекратяване на изп.дело поради изтекла давност на изп.лист, тъй като от постановяване на решението за ползване на семейното жилище до издаването на изп.лист са изтекли повече от пет години. Сочи, че е дарил собствените си ид.части на децата си. Моли за отмяна на отказа на ДСИ да прекрати принудителното изпълнение по изп.д.№ 229/2017г. и спиране на изпълнението.

В дадения срок е постъпило писмено възражение - отговор от взискателя по изпълнителното дело, с което се оспорва жалбата и моли за отхвърляне на жалбата на длъжника.

От ДСИ е приложено обяснение, представляващо мотиви по чл.436, ал.3 ГПК, в което се излага становище за неоснователност на жалбата.

Представено е копие от изп.д.№ 229/2017г. по описа на ДСИ при РС-Елхово.

ЯОС след като се запозна с жалбата, становищата на взискателя и ДСИ, както и със самото изп.д.№ 229/2017г., приема за установено следното:

Изп.дело № 229/2017г. по описа на ДСИ при РС-Елхово е образувано по молба на И.С.С. въз основа на изп.лист от 15.09.2017г. С молба вх.№599/13.11.2017г. длъжникът е поискал ДСИ да прекрати принудителното изпълнение по изп.д.№ 229/2017г. по описа на ДСИ при РС-Елхово като е изложил съображения. ДСИ не се е произнесъл с изричен акт по подадената молба, като е налице мълчалив отказ от негова страна за нейното уважаване, а именно за прекратяване на изпълнителното дело. Именно този мълчалив отказ е предмет на обжалване в подадената пред съда жалба. Тук стои въпросът дали предприетите от ДСИ действия и бездействия представляват отказ по смисъла на чл.435 от ГПК, подлежащ на обжалване.

ЯОС намира, че в конкретния случай липсва постановен отказ на съдебния изпълнител за извършване на поисканото изпълнително действие. Няма изричен акт, който да се обжалва. Съдебната практика възприема разбирането, че непредприемането на поискани действия от съдебния изпълнител, т.е. неговото бездействие, не подлежи на обжалване по реда на чл.435 и следващите от ГПК. Липсата на произнасяне не е равнозначна на акт, подлежащ на обжалване по съответния ред. Неформирането на волеизявление на органа по изпълнението не е „отказ“ по смисъла на чл.435 от ГПК. В изпълнителния процес няма конклудентни действия, поради което описания в жалбата отказ не може да се счита за отказ за прекратяване на принудителното изпълнение. Изпълнителният процес, развиващ се по правилата на ГПК, не познава мълчаливия отказ като форма на произнасяне, а действащият процесуален закон не определя срок, с изтичането на който да се презюмира отказ. Така, че нито мълчаливият отказ, нито бездействието, нито конклудентните действия са актове, които имат правно значение в изпълнителния процес, където съдебният изпълнител издава постановления, т.е. само изрични актове.

С оглед изложеното, подадената жалба е недопустима, поради липса на предмет. Същата следва да се остави без разглеждане, а производството по настоящото в.гр.д.№394/2017г. по описа на ЯОС следва да се прекрати.

След като жалбата се оставя без разглеждане като недопустима, то не следва да се уважава искането по чл.438 ГПК за спиране на изпълнителното производство.

Водим от изложеното, ЯОС

 

 О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И:

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ, като недопустима, подадената от Ц.С.Х. *** - длъжника по изп.д.№ 229/2017г. по описа на ДСИ при РС-Елхово, срещу отказа на ДСИ да прекрати принудителното изпълнение по изп.д.№ 229/2017г. по описа на ДСИ при РС-Елхово.

Не уважава искането по чл.438 ГПК за спиране на изпълнителното производство.

ПРЕКРАТЯВА производството по гр. дело №394/2017 г. по описа на Ямболски окръжен съд.

Определението подлежи на обжалване пред Апелативен съд -гр.Бургас в едноседмичен срок от връчването му на страните.

 

 

 

 

                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ:          

 

 

 

                                                  ЧЛЕНОВЕ: 1.                         

 

 

 

                                         2.