О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

                              01.12.2017                       гр.Ямбол

 

Ямболският окръжен съд                                 ­І-ви  граждански състав

На  01 декември 2017 година

В закрито заседание в следния състав:

 

                                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: Н. ИВАНОВ

                                                     

Секретар

Като разгледа докладваното от съдия Н.Иванов

ч. търг.д. №97 по описа на 2017 година

за да се произнесе взе в предвид следното:

 

Производството е по реда на чл.223 ал.2 от ТЗ.

Образувано е по молба на Н.Д.Н. ***, в качеството му на акционер, притежаващ 40000 броя акции, представляващи 80% от капитала на "ТУНДЖА КОМЕРС"АД гр.Ямбол, с ЕИК-128044128, с искане да бъде овластен молителя, да свика Общо събрание на акционерите на дружеството, с посочен в молбата дневен ред.

Молителят твърди, че на 10.05.2017г. е отправил искане до Съвета на директорите на "ТУНДЖА КОМЕРС"АД гр.Ямбол за свикване на Общото събрание на акционерите, но в едномесечния срок от получаване на искането общо събрание не е свикано.

 ЯОС след като се запозна с молбата и доп. уточняващи молби от 29.11.2017г. и 30.11.2017г., както и с представените със същите писмени доказателства, за да се произнесе, съобрази следното:

Съгласно разпоредбата на чл.223 ал.2, вр. с ал.1 от ТЗ, ако в едномесечен срок от искането на акционерите, притежаващи повече от три месеца акции, представляващи поне 5 на сто от капитала за свикване на ОСА, то не бъде удовлетворено или ако общото събрание не бъде проведено в 3-месечен срок от заявяване на искането, окръжният съд свиква общо събрание или овластява акционерите, поискали свикването, или техен представител да свика събранието. Обстоятелството, че акциите са притежавани повече от три месеца, се установява пред съда с нотариално заверена декларация.

Следователно, за да бъде основателна молбата за овластяване по чл.223 ал.2 от ТЗ, каквато е настоящата, следва да са налице кумулативно следните предпоставки: молителят да притежава акции, представляващи поне 5 на сто от капитала на дружеството; тези акции да са притежавани повече от три месеца; да е отправено искане от молителя за свикване на ОСА; това искане да е получено от СД и да не е удовлетворено в едномесечен срок или общото събрание да не бъде проведено в тримесечен срок от заявяване на искането. За основателността на искането по  чл.223 ал.2 от ТЗ е необходимо още да бъде посочен изчерпателно дневният ред, по който да бъде проведено събранието.

В случая от приложените към молбата доказателства се установява кумулативното наличие на горепосочените предпоставки. Молителят Н.Д.Н. е представил нотариално заверена декларация, че повече от три месеца притежава 40000 броя акции, представляващи 80 % /т.е. повече от 5%/ от капитала на „ТУНДЖА КОМЕРС"АД гр.Ямбол. Представил е също Искане вх.№2/10.05.2017г., адресирано до СД на „ТУНДЖА КОМЕРС"АД гр.Ямбол и заверено копие от входящия регистър на ТДр., видно от които доказателства, вкл. от поставения входящ печат върху искането, което е за свикване на ОСА, искането е било получено от СД на 10.05.2017г. По делото липсват доказателства това искане да е удовлетворено в едномесечен срок от получаването, и до сезирането на съда на 15.11.2017г.. При извършената служебна справка в търговския регистър съдът не установи да е обявена покана за свикване на ОСА на "ТУНДЖА КОМЕРС"АД гр.Ямбол.

Предвид изложеното ЯОС намира, че искането на молителя следва да бъде уважено, като на основание  чл.223, ал.2 от ТЗ същият бъде овластен да свика Общото събрание на акционерите на „ТУНДЖА КОМЕРС"АД гр.Ямбол, по посочения в молбата дневен ред, съобразен с направените уточнения, с доп. молби от 29.11.2017г. и 30.11.2017г.

Водим от изложеното, ЯОС

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОВЛАСТЯВА, на основание чл.223, ал.2 от ТЗ, Н.Д.Н. ***, с ЕГН-**********, съд.адрес *** , офис ***/адв.С.Е./, в качеството на акционер, притежаващ повече от 5 % от капитала на „ТУНДЖА КОМЕРС"АД гр.Ямболда свика  извънредно ОБЩО СЪБРАНИЕ НА АКЦИОНЕРИТЕ  на „ТУНДЖА КОМЕРС"АД гр.Ямбол, с ЕИК-128044128, със седалище и адрес на управление гр.Ямбол, ул."Бузлуджа" 13, при спазване на сроковете и условията за провеждане на ОСА, установени в ТЗ и Устава, което да се проведе на адреса на управление на дружеството: гр.Ямбол, ул."Бузлуджа" 13, при следния дневен ред:

1. Прекратяване на правата на съвета на директорите поради изтичане на мандата им.

Проект за решение: ОС прекратява правата на съвета на директорите поради изтичане на мандата им.

2. Вземане на решение за освобождаване от отговорност членовете на СД за дейността им за периода 2010-2014г.

Проект за решение: ОС освобождава от отговорност членовете на СД за дейността им в периода 2010г.-2014г.

3.  Избор на Съвет на директорите с мандат от 5 години.

Проект за решение: ОС приема предложението на акционерите за нов съвет на директорите с мандат от пет години в състав, предложен поименно.

Определението е окончателно.

Препис от определението да се връчи на молителя.

 

                                                                     

 

                                                     ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: