ОПРЕДЕЛЕНИЕ

                                              31.10.2017 г.        гр.Ямбол

 

          ЯМБОЛСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на 31.10.2017 година в състав:

 

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: Калина Пейчева

                                                                                                                      

като разгледа докладваното от съдията К.Пейчева

т.дело № 79  по описа за 2017г. на ЯОС,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е образувано по изпратена с уведомително писмо на АВ жалба от В. Г. С. с вх.№.***** срещу отказ с рег.№*******. на ДЛР при АВ по заявление с вх.№20160615162426.

Съгласно чл.25, ал.2 от ЗТР, жалбата се подава чрез Агенцията по вписванията, която изпраща незабавно на съда подадената жалба заедно с приложенията към нея, постановения отказ, заявлението и приложенията към него, както и доказателства за връчването му.

Съдът констатира, че към уведомителното писмо на АВ е приложен лист, озаглавен "оспорване", който не е адресиран, не е подписан, от съдържанието на който се прави извод, че в него няма отправено до съда искане за отмяна на отказ на длъжностното лице, а се излагат обстоятелства по подаването на заявлението за обявяване на ГФО по електронен път и се поставя въпросът доколко електронното подаване на документи е облекчение. При това положение, съдът приема, че постъпилото пред АВ "оспорване" неправилно е квалифицирано като жалба по чл.25, ал.2 от ЗТР и е изпратено по компетентност на съда. Длъжностното лице при АВ следва да администрира жалбата до съда едва след като установи действителната воля на подателя - дали обжалва конкретен постановен отказ и иска отмяната му, както и да събере дължимата за производството пред съда държавна такса. Не е внесена дължимата държавна такса за обжалване съгласно чл. 29 от Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК.

Съдът намира, че изпратеното "оспорване"  следва да бъде върнато на АВ за изясняване какво се обжалва и какво се иска, за подписване от подателя и за събиране в полза на съда на дължимата за производството държавна такса, съгласно чл. 29 от Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК, като след отстраняване на нередовностите жалбата да бъде изпратена на съда. Производството по настоящото дело следва да бъде прекратено поради липса на предмет.

Водим от горното, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

Връща "оспорване" с вх.№***** от В. Г. С. по повод заявление с вх.№*******, на Агенция по вписванията за администриране, съгласно указанията, дадени в мотивите на настоящото определение.

Прекратява производството по т.д.№ 79/2017г. по описа на ЯОС.

Определението не подлежи на обжалване.

 

 

                                               Окръжен съдия: