О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

344                                   02.10.2017 г.                                         гр. Ямбол

 

ЯМБОЛСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, въззивен наказателен състав, в закрито съдебно заседание на втори октомври две хиляди и седемнадесета година:

                                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: ВАСИЛ ПЕТКОВ

                                                                      ЧЛЕНОВЕ: РОСИЦА СТОЕВА  

                                                                                           ГАЛИНА ВЪЛЧАНОВА разгледа докладваното от съдия Петков

ВЧНД № 316 по описа на съда за 2017 г.,

за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл. 243, ал.  6 от НПК.

Образувано е по въззивна частна жалба на ****гр. София, срещу Определение № ****г. постановено по ЧНД № ****г. по описа Районен съд – Ямбол, с което е оставена без разглеждане подадената от Сдружението жалба срещу Постановление на ЯРП от 15.08.2017 г. за прекратяване на наказателното производство по ДП № ****по описа на ОД МВР – Ямбол. В жалбата се сочи, че първоинстанционното определение е неправилно и незаконосъобразно и се настоява за неговата отмяна. Излагат се съображение, че Сдружението е легитимирано да представлява правата и законните интереси на своите членове - правоносители, вкл. и по образувани наказателни производства. Алтернативно се прави искане, ЯОС да постанови да изпратят преписи от Постановлението от 15.08.2017 г. на Районна прокуратура – Ямбол, на всяко едно от трите ощетените юридически лица по ДП № 51/2017 г. по описа на ОД МВР – Ямбол.

 

Съдът, установи следното:

 

Въззивната жалба е неоснователна, по следните съображения:

ЯОС споделя изцяло изводите на решаващият съд и конкретно – че ****, не може да се легитимира като ощетено юридическо лице, поради което няма право да обжалва Постановлението на ЯРП от 15.08.2017 г. за прекратяване на наказателното производство по ДП № 51/15 г. по описа на ОД МВР – Ямбол. Досъдебното производство е било образувано срещу неизвестен извършител за престъпление по чл. 172а ал. 1 НК, който за периода от началото на м. януари 2015 г. до настоящия момент на територията на гр. Ямбол, с. Кукорево, с. Кабиле и с. Веселиново излъчвал чужди обекти на авторско право и сродни права, съгласно чл. 72, ал. 4 ЗАПСП телевизионни програми без необходимото по закон съгласие на носителя на съответното право. Правилно ЯРС е установил, че носители на авторското право на нерегламентирано излъчените процесни телевизионни програми са „****, „****” ЕООД, „***” ЕООД. В чл. 243, ал. 3 НПК, Законодателят е дал право на ощетеното юридическо лице да обжалва постановлението за прекратяване на наказателното производство пред съответния първоинстанционен съд. В случая обаче, жалбоподателят представлява Сдружение което е самостоятелен правен субект и не е юридическото лице, носител на конкретното авторско право. При това положение, като е приел, че Сдружението не е активно легитимирано да обжалва по този ред постановлението на прокурора, първата инстанция е постановила правилен и законосъобразен съдебен акт, който следва да се потвърди.

Въззивният съд приема за основателно алтернативното искане на ****гр. София, да се укаже на Районна прокуратура – Ямбол, да изпрати преписи от Постановлението от 15.08.2017 г. на Районна прокуратура – Ямбол на всяко едно от трите ощетените юридически лица по ДП № 51/2017 г. по описа на ОД МВР - Ямбол, а именно –****ЕООД, ****ЕООД и ****ЕООД, тъй като в материалите по делото, няма данни това да е сторено от прокурора.

Водим от гореизложеното, на основание чл. 243, ал. 7 от НПК, Ямболският окръжен съд

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ПОТВЪРЖДАВА Определение № ****г. постановено по ЧНД № ****г. по описа Районен съд – Ямбол.

УКАЗВА на Районна прокуратура – Ямбол, да изпрати преписи от Постановление от 15.08.2017 г. за прекратяване на наказателното производство по ДП № ****по описа на ОД МВР – Ямбол, на всяко едно от ощетените юридически лица: ****ЕООД, ****ЕООД и ****ЕООД.

 

Определението е окончателно.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                               ЧЛЕНОВЕ: 1.                 

 

 

 

                                    

                                                                                     2.