О П Р Е Д Е Л Е Н И Е  № 116

Гр.Ямбол 6.10.2017г.

 

 Ямболският окръжен съд                                   | -ви  въззивен наказателен състав

в открито заседание на   4.10.2017г.в състав:

                                                                    Председател: Диана Фарфарова

                                                                       Членове: Петранка Жекова

                                                                                   Иван  Иванов                                                                               

след като разгледа докладваното от съдия Жекова

вчнд № 279 по описа за 2017г., за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по реда на глава ХХI от НПК.

Образувано е по частна жалба на А. И М., депозирана чрез повереника му адв.К. против определение №775/25.07.2017г. постановено по нчхд № 868/17г.на РС-Ямбол.

С обжалваното определение на основание чл.24 ал.4 т.2 от НПК съдът е прекратил наказателното производство по делото.

В частната жалба се излагат доводи за незаконосъобразност на обжалваното разпореждане, като се твърди, че съдът неправилно е приел, че  6 месечния срок по чл.81 ал.3 от НПК за завеждане на тъжба е изтекъл на 25.05.2017г. Прави се искане да бъде отменено процесното определение и делото да се върне на районния съд за решаването му по същество.

В съдебно заседание въззивникът участва лично и с повереника си адвокат, чрез който поддържа изцяло жалбата.

Въззивната инстанция след като се запозна с доводите в частната жалба, становището на страната  и след като извърши цялостна проверка по правилността на проверявнания съдебен акт намери следното:

Частната жалба е допустима, тъй като е подадена в срока по чл.319 ал.1  от НПК  и от лице имащо право и интерес да обжалва, а разгледана по същество същата е основателна по следните съображения:

За да прекрати наказателното производство по делото съдът е приел, че тъжбата е подадена след установения в разпоредбата на чл.81 ал.3 от НПК 6 месечен преклузивен срок. Прието, че тъжителя е узнал за престъплението в деня на неговото извършване и от този ден се приема, че започва да тече срока за сезиране с частна тъжба. На това основание е прието, че срокът е изтекъл на 25.05.2017г.  Отказано е да се приложи втората хипотеза на чл.81 ал.3 от НПК, тъй като РП-Ямбол се е произнесла по жалбата на частния тъжител с постановление за отказ да образува наказателно производство, а не с постановление за прекратяване, каквото е изискването на закона.

Въззивният съд намира този извод за неправилен. Обстоятелството относимо за решаване  на въпроса от кога започва да тече преклузивния шестмесечен срок, в който следва да се подаде тъжба за преследване на престъпление от частен характер , е не само деня на узнаване за извършване на престъпление, но и датата на последното произнасяне на прокурора. В случая неправилно е тълкувана разпоредбата на чл.81 ал.3 от НПК, като е прието, че времето през което прокуратурата се е произнасяла по образуваната преписка, се включва в шестмесечния срок, тъй като досъдебно производство не е образувано. От гражданите не може да се изискват знания за характера на наказателното дело, което следва да се образува. Достатъчно е те да сезират компетентен орган, който може да прецени дали се касае до престъпление от общ характер или такова, преследвано по реда на частното обвинение. В случая след като прокуратурата е преценила , че не са налице основания за образуване на досъдебно производство от този момент за пострадалия започва да тече преклузивния срок по чл.81 ал.3 от НПК. В този смисъл е и решение № 1/9.02.2010г.по н.д.№673/09г.на ВКС.

За конкретния казус постановлението за отказ да се образува наказателно производство на РП-Ямбол е постановено на 3.01.2017г., а частната тъжба е депозирана в РС-Ямбол на 29.06.2017г., поради което следва да се приеме, че същата е  депозирана в законния срок.  В случая не е необходимо да се събират доказателства за влизането в сила на постановлението / такива липсват по делото/, тъй като шестмесечния срок е очевидно спазен.

По изложените съображения въззивният съд в настоящия състав намира обжалваното определение следва да бъде отменено и делото да се върне на районния съд за  да разгледа делото по същество.

Въззивникът следва да бъде осъден за заплати държавна такса за депозираната частна жалба в размер на 6 лева, тъй като такава не е била събрана от районния съд.

Водим от горното и на основание чл. 334 т.1 ОС- Ямбол,

     

                                        О    П    Р      Е       Д     Е       Л      И      :

 

ОТМЕНЯ определение № 775/25.07.2017г. постановено по нчхд № 868/17г.на РС-Ямбол, с което на основание чл.24 ал.4 т.2, вр. с 81 ал.3 от НПК е прекратено наказателното производство по нчхд № 868/2017г.по описа на РС-Ямбол и връща делото за разглеждането му по същество.

Осъжда А. И М., ЕГН ********** да заплати в приход на съдебната власт, по сметката на ОС-Ямбол държавна такса за завеждане на частната жалба  в размер на 6 лева.

Определението е окончателно.

 

 

               Председател:                     Членове:1.                    2.