Р Е Ш Е Н И Е № 115

Гр.Ямбол  4.10.2017г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

Ямболският окръжен съд                                първо въззивно наказателно отделение

в публичното съдебно заседание на

4.10.2017 година в състав:

                                                                     Председател: Диана Фарфарова

                                                                            Членове:  Петранка Жекова

                                                                                              Иван И.

                                                                                            

секретар Ив.Златева

като разгледа докладваното от съдия Жекова

внчхд. №  237  по описа за 2017г.  За да се произнесе взе предвид следното:

Въззивното производство е образувано по жалба на подсъдимата Д.А.Р., депозирана чрез защитника й адв. Р.Ж. против присъда № 94/2.06.2017г.постановена по нчхд № 1000/2017г.по описа на РС-Ямбол.

С обжалваната присъда въззивницата Р. е призната за виновна в това, че на 26.10.2015 г., в гр. София, чрез отворено писмо изпратено по електронната поща до Министерския съвет на Република България е разгласила позорни обстоятелства и е приписала престъпление на П.И.Г. ***, в качеството му на длъжностно лице Частен съдебен изпълнител с район на действие Окръжен съд - гр. Сливен,  престъпление по чл.148, ал.2,вр.ал.1, т.3, вр.чл. 147, ал.1 от НК, поради което и на основание чл.78А, ал.1 от НК е освободена от наказателна отговорност и й наложено административно наказание глоба  в размер на 1000 лв.

Р. е призната за невиновна  в това, в периода 29.01.2016 г. до 21.03.2016 г. в гр. София и в гр. Сливен, пред Информационна агенция „Блиц”, пред Министър-председателят, пред Народното събрание, пред „Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред” и Главния Прокурор на Република България, както и на електронната страница на вестник „Седмица” да е приписала престъпление и да е разгласила позорно обстоятелство по отношение на П.И.Г. в качеството му на длъжностно лице при и по повод изпълнение на службата му, като клеветата да е разпространена по друг начин и да е действала в условията на продължавано престъпление, поради което и на основание чл. 304, от НПК е оправдана  по предявеното й обвинение по чл.148, ал.2,вр. ал.1,т.2 и т.3,вр. чл. 147 ал.1, вр.чл. 26, ал.1 от НПК.

 Р. е осъдена да заплати на частния тъжител и граждански ищец П.И.Г. сумата от 300 лв., представляващи причинените му неимуществени вреди, в резултат на престъплението, ведно със законната лихва считано от датата на увреждане 26.10.2015 г. до окончателното изплащане на сумата.

Като неоснователен и недоказан е отхвърлен предявения иск за разликата от уважения размер от 300 лв., до предявения такъв от 2000 лв.

Р. е осъдена да заплати на гражданския ищец и частен тъжител П.И.Г. направените от него разноски в размер на 412 лв., както и държавна такса върху уважения размер на гражданския иск в размер на 50 лв. в приход на бюджета на съдебната власт по сметка на ЯРС.

В жалбата се навеждат доводи за незаконосъобразност и неправилност  на присъда в наказателно- осъдителната част, както и с частта в която е осъдена да заплати обезщетение и разноски на частния тъжител. Прави се искане въззивната инстанция да отмени присъда в обжалваната й част и да постанови нова, с която същата да бъде оправдана изцяло и да се отхвърли предявения граждански иск.   

Защитникът на подсъдимата прави искане за отмяна на присъдата и за прекратяване на наказателното производство поради смъртта на подзащитната му.

Частния тъжител не участва в съдебното заседание, както чрез писмена молба депозирана чрез повереника му- адвокат прави искане въззивният съд да потвърди присъдата в гражданско- осъдителната й част, както и в частта относно присъждането на направените от него разноски.

ОС- Ямбол след като обсъди доводите в жалбата,  съгласно правомощията си по чл.313 и чл.314 от НПК,  приема следното:

Съдът намира, че са налице основания за отмяна на обжалваната присъда и за прекратяване на наказателното производство по делото, тъй като от приложения по делото препис- извлечение от акт за смърт № 0877/8.0-7.2017г.е видно, че Д.А.Р. е починала на 7.07.2017г. На основание чл. 24 ал.1 т.4 от НПК  смъртта на дееца, респективно на подсъдимия е абсолютно основание за прекратяване на наказателното производство.

Искането на частния тъжител за потвърждаване на присъдата в частта, с която подсъдимата е осъдена да му заплати обезщетение за претърпени неимуществени вреди е неоснователно. Гражданската отговорност в наказателния процес е функция от наказателната, доколкото инкриминираното деяние нарушава не само  наказателноправна норма, но и законовото предписание да не се вреди другиму и доколкото това деяние е противоправно и виновно по смисъла на чл.45 ЗЗД . Затова и гражданският иск в наказателния процес споделя поначало съдбата на обвинението. Съдът дължи произнасяне по гражданския иск и когато признае, че подсъдимия е невинен , наказателната отговорност е погасена или подсъдимият следва да бъде освободен от наказателна отговорност. Дължи се произнасяне по гражданския иск и при погасяване на наказателната отговорност , но само когато погасяването й не е резултат от прекратяване на наказателното производство, защото в този случай той  може да се занимава само с въпроси, свързани със самото прекратяване. За да се произнесе по основателността на гражданския иск, съдът следва да реши въпросите относно противоправността и виновността на деянието, т.е. дали то представлява граждански деликт, за който се дължи обезщетяване на вредите, на основание ч„л.45 от ЗЗД. Решаването на тези въпроси предполага установяване на  факти каквито възможност едно прекратено наказателно производство не предоставя.

Следователно , в настоящия случай при прекратяване на наказателното производство отпада и основанието за  продължаване производството по гражданския иск. , но той може да се предяви пред граждански съд. 

Като неоснователно се преценява и искането за потвърждаване на присъдата в частта, в която подс.Р. е осъдена да заплати  на частния тъжител направените от него разноски.  Съгласно хипотезата на чл.190 ал.1 от НПК при прекратяване на наказателното производство разноските се възлагат на частния тъжител, поради което искането му същите да се възложат на починалата подсъдима не намира опора в закона. 

По изложените го- горе съображения, въззивната инстанция в настоящия съдебен състав счита, че поради наличие на основанието на чл.24 ал.1 т.4 от НПК  обжалваната присъда следва да бъде отменена изцяло, като се прекрати наказателното производство по отношение на Д.А.Р. за извършено престъпление по чл.148, ал.2,вр.ал.1, т.3, вр.чл. 147, ал.1 от НК, както и да се прекрати производството по разглеждането на гражданския иск предявен от П.И.Г. против Д.А.Р. за сумата от 2000лв.

Водим от горното и на основание чл.334 т.4 от НПК, Окръжен съд- Ямбол ,                                                                                                                                                                

                        

                       Р             Е              Ш             И        :

 

 ОТМЕНЯ   изцяло присъда № 94/2.06.2017г.постановена по нчхд № 1000/2017г.по описа на РС-Ямбол, като

на основание чл.24 ал.1 т.4 от НПК ПРЕКРАТЯВА наказателното производство по отношение на Д.А.Р. за извършено престъпление по чл.148, ал.2,вр.ал.1, т.3, вр.чл. 147, ал.1 от НК  и

ПРЕКРАТЯВА производството по разглеждането на гражданския иск предявен от П.И.Г. против Д.А.Р. за сумата от 2000лв.

Решението  подлежи на касационно обжалване  в 15 дневен срок от уведомяването на страните пред ВКС на РБ.

 

               

 

                 Председател:                                  Членове:1.                        2.