П Р О Т О К О Л

 

 

18.10.2017  година                                                                                        гр. Ямбол

 

Ямболският окръжен съд                                          I-ви     Наказателен състав

На осемнадесети октомври                                                                   2017 година

В публично заседание в следния състав:

 

                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДИАНА ФАРФАРОВА

                                             

 

Секретар  М. К.

Прокурор  М. Б.

Сложи за разглеждане докладваното от съдия ФАРФАРОВА

НОХД № 329 по описа за 2017 година

На именното повикване в 16.00 часа се явиха:

 

         Обвиняемият Б.Д. се явява лично и с адв. М. ***.

 

         Съдът констатира, че обвиняемият Б.Д. е гражданин на Република Т., поради което и в съответствие с разпоредбата на чл. 21 ал. 2 НПК на същия следва да бъде назначен преводач, поради което

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

         НАЗНАЧАВА в качеството на преводач от т.език на български език и обратно М.Я.Ш..

 

         ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото.

         Адв. М.: Да се даде ход на делото.

 

         Съдът счита, че липсват процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

         ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

 

         СНЕМА самоличност на обвиняемия:

        

         Б.Д. (B.D.), роден на *** год. в гр.М.(M.), Р.Т., т.гражданин, с персонален № *********, с паспорт U ********, издаден на ********г. в Р.Т., ж., н., със с.о., от гр.И., Р.Т., район А., махала № 16, служител на F.I.T.& T.GMBH - ФР.Г..

 

         СНЕМА самоличността на преводача:

 

         М.Я.Ш. - 42г., н.а, без родство с обвиняемия.

         Преводачът се предупреди за наказателната отговорност по чл.290 ал.2 НК и обеща да даде верен и точен превод.

 

         На основание чл. 274 и чл. 275 НПК на страните се разясниха правата им, по повод на което:

 

         ПРОКУРОРЪТ: Нямам искания, бележки и възражения. Не правя отводи на състава на съда и секретаря.

 

         Адв. М.: Нямам искания, бележки и възражения. Не правя отводи на състава на съда и секретаря.

 

         ДОКЛАДВА СЕ СПОРАЗУМЕНИЕТО.

 

         ПРОКУРОРЪТ: Поддържам постигнатото споразумение. Моля да го одобрите като непротиворечащо на закона и морала.

 

         Адв. М.: Моля да одобрите споразумението като непротиворечащо на закона и морала. След това моля да прекратите производството по делото. Моля да се произнесете и по мярката за неотклонение, тъй като присъдата е условна, и по наложената мярка забрана за напускане пределите на РБ.

 

         Обв. Б.Д.: Разбирам обвинението. Признавам се за виновен. Разбирам споразумението и последиците от него. Съгласен съм с тях. Доброволно подписах споразумението. Отказвам се от разглеждане на делото по общия ред.

 

         На основание чл. 382 ал. 6 НПК в съдебния протокол СЕ ВПИСА окончателното споразумение:

 

         Обвиняемият Б.Д. (B.D.), роден на *** год. в гр.М.(M.), Р.Т., т.гражданин, с персонален № *********, с паспорт U ********, издаден на ********г. в Р.Т., ж., н., със с.о., от гр.И., Р.Т., район А., махала № 16, служител на F.I.T.& T.GMBH - ФР.Г. СЕ ПРИЗНАВА за виновен в това, че на *****г., около 21.00 часа на Митнически пункт-Лесово, на ГКПП-Лесово, с лек автомобил марка „А.", *****с рег.№ *****, собственост на F.I.T.& T.GMBH, на трасе вход-леки автомобили, от Република Т. към Република България, пренесъл през границата на страната от Република Т. в Република България, без знанието и разрешението на митницата, стоки за търговски цели в големи размери - 191 бр. авточасти - ламбди сонди за автомобил марка „M.", всички с надпис „M.B., D *******, *******, made in G." на обща стойност 34 380 лв. (191 бр. х 180 лв.) - престъпление по чл.242, ал.1, б."д" от НК, поради което и на основание чл.242, ал.1, б."д" от НК, във връзка с чл.55, ал.1, т.1 и ал.3 от НК МУ СЕ ОПРЕДЕЛЯ наказание "Лишаване от свобода" за срок от 1 /една/ година и 2 /два/ месеца.

         На основание чл.66, ал.1 от НК изпълнението на наказанието "Лишаване от свобода" се отлага за срок от 3 /три/ години.

         Имуществени вреди от престъплението няма.

         На основание чл.242, ал.7 от НК в полза на Държавата се отнемат приобщените към делото като веществени доказателства 191 бр. авточасти - ламбди сонди за автомобил марка „M.", всички с надпис „M.B., D *******, *******, made in G." на обща стойност 34 380 лв. (191 бр. х 180 лв.).

         На основание чл.242, ал.8 от НК в полза на Държавата се отнема лек автомобил марка „А.", *****с рег.№ *****, собственост на F.I.T.& T.GMBH - ФР.Г., c рама *********, c първоначална регистрация 27.07.2007 г., с работен обем на двигателя *****куб.см., дизел, с автоматични скоростна

кутия и пробег *****км., на стойност 14 000 лв.

         Разноските по делото, извън тези по чл.189, ал.2 от НПК, в размер на 80 лв. се възлагат на обвиняемия и следва да бъдат заплатени по сметка на Агенция „Митници", Митница -Бургас с № ************, банка ДСК, ФЦ - Бургас, BIC***.

 

СПОРАЗУМЕЛИ СЕ:

 

ОБВИНЯЕМ:

                       /Б.Д./

 

 

                                                                  ПРОКУРОР:

                                                                                      /М. Б./

 

ЗАЩИТНИК:

                       /Адв. М./

 

 

Съдът счита, че така постигнатото споразумение не противоречи на закона и морала, поради което на основание чл. 382 ал. 7  от НПК

 

О П Р Е Д Е Л И: № 101/18.10.2017г.

 

ОДОБРЯВА така постигнатото споразумение за решаване на НОХД № 329/2017 г., постигнато между адв. М. *** - защитник на обвиняемия Б.Д. *** при посочените условия.

         На основание чл.242, ал.7 от НК ОТНЕМА в полза на Държавата приобщените към делото като веществени доказателства 191 бр. авточасти - ламбди сонди за автомобил марка „M.", всички с надпис „M.B., D *******, *******, made in G." на обща стойност 34 380 лв. (191 бр. х 180 лв.).

         На основание чл.242, ал.8 от НК ОТНЕМА в полза на Държавата лек автомобил марка „А.", *****с рег.№ *****, собственост на F.I.T.& T.GMBH - ФР.Г., c рама *********, c първоначална регистрация 27.07.2007 г., с работен обем на двигателя *****куб.см., дизел, с автоматични скоростна кутия и пробег *****км., на стойност 14 000 лв.

ОСЪЖДА обвиняемия Б.Д. да заплати направените по делото разноски в размер на 80 лв., в полза на Републиканския бюджет по сметка на Агенция „Митници", Митница-Бургас.

 

Предвид наложеното наказание, чието изтърпяване е отложено на основание чл.66 ал.1 НК и в съответствие с разпоредбата на чл.309 ал.4 НПК, съдът

                                      О П Р Е Д Е Л И: № 102/18.10.2017г.

 

ОТМЕНЯ взетата спрямо обвиняемия Б.Д. (B.D.), роден на *** год. в гр.М.(M.), Р.Т., с персонален № *********, с паспорт U ********, издаден на ********г. в Р.Т., мярка за неотклонение, а именно Задържане под стража.

ОТМЕНЯ наложената с Постановление на Окръжна прокуратура - Ямбол от 27.09.2017 г. по ДП № *********. по описа на Митница - Бургас забрана за напускане пределите на страната по отношение на обвиняемия Б.Д. (B.D.), роден на *** год. в гр.М.(M.), Р.Т., с персонален № *********, с паспорт U ********, издаден на ********г. в Р.Т..

       Определението по отношение на мярката за неотклонение и забрана за напускане пределите на РБ подлежи на обжалване и протестиране в 7-дневен срок от днес пред Апелативен съд - Бургас.

       Определението относно мярката за неотклонение подлежи на незабавно изпълнение и обвиняемият да се освободи от съдебната зала.

ПРЕКРАТЯВА наказателното производство по НОХД № 329/2017г. по описа на ЯОС.

Определението е ОКОНЧАТЕЛНО.

 

Обвиняемият Б.Д.: Не желая писмен превод на определението на съда.

 

Съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

На преводача М.Я.Ш. да се изплати от сметката на Окръжен съд - Ямбол възнаграждение в размер на 40 лева за извършения устен превод от български език на т.език и обратно.

 

Протоколът се изготви в съдебно заседание, което приключи в 16.30 ч.

 

 

                                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

                                                        СЕКРЕТАР: