О П Р Е Д E Л E Н И Е  189

ЯМБОЛСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД ,       I-ви   Граждански състав

На   01  юни   2017      година

В закрито заседание в следния състав:

 

                                                                              ПРЕДСЕДАТЕЛ: НИКОЛАЙ ИВАНОВ

                                                                                                                

като разгледа докладваното от съдия Н.Иванов

гр. дело    №173   по описа за    2017 година,

за да се произнесе взе в предвид следното:

 

Производството е образувано по подадена ИМ на М.С.Т. *** против ДЪРЖАВЕН ФОНД "ЗЕМЕДЕЛИЕ" гр.София, с която се претендира да осъждане на  Държавен фонд "Земеделие" - Разплащателна агенция да заплати на ищеца получената на отпаднало основание сума 1086,40лв., и лихва от момента на получаването й 09.04.2011г. до депозирането на ИМ-29.05.2017г. в размер на 681,31лв., както и законната лихва върху главницата до окончателното плащане на сумата.

 При съединяването на искове на един ищец за общо разглеждане с една ИМ, цената на всеки иск поотделно е меродавна за родовата подсъдност.

Родовата подсъдност на осъдителните искове се определя съобразно общите правила за подсъдността. Предявените искове за главница и лихви  индивидуализирани в ИМ е с цена под 25000лв. Т.е. съгл. чл.103 вр. с чл.104 т.4 ГПК, исковете са родово подсъдни на районен съд, като първа инстанция.

Предвид изложеното, ЯОС счита, че исковете не са му родово подсъдни и делото следва да се изпрати за разглеждане и решаване на съответния районен съд, в случая РС гр.Тополовград.

Следователно, налице са предпоставките на чл.119 ал.1 вр. с чл.118 ГПК и следва производството по делото да се препрати на родово компетентния съд - РС гр.Тополовград /за местната подсъдност извън случаите на чл.119 ал.2 ГПК, съдът не следи служебно/.

Водим от изложеното и на осн.чл.118 ал.2 ГПК, ЯОС

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРЕКРАТЯВА производството по гр.дело №173/2017г. по описа на ЯОС, пред Окръжен съд гр.Ямбол.

ИЗПРАЩА ДЕЛОТО по подсъдност на РАЙОНЕН СЪД гр.Тополовград .

Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред Апелативен съд гр.Бургас, в едноседмичен срок от връчването на страните.

                                                                   

 

                                                                        ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: