РЕШЕНИЕ

 

гр.Ямбол 20.10.2017 г.

 

В  ИМЕТО  НА НАРОДА

Ямболският окръжен съд, гражданска колегия, в публично заседание на двадесет и шести септември две хиляди и седемнадесета година в състав:

Председател: Д. Кючуков

        Членове:   Н. Иванов

Г. Вълчанова

 

 

при секретаря. Л. Райкова, след като разгледа докладваното от Д.Кючуков в.гр.д.№ 203 за 2017 година, установи следното:

Обжалвано е решение № 281 /17.05.2017 г. по гр.д.№ 297 /2017 г. на ЯРС , в частта, с която е прието,че дълбокото и непоправимо разстройство на брака е настъпило вина на мъжа и ползването на суемейното жилище предоставено на мъжа.

Жалбоподателката Ж.Д.Г. иска отмяна на решението в тази му част, след което да бъде постановено ново решение, което да бъде признато,че дълбокото и непоправимо разстройство на брака между страните е причинено единствено по вина на мъжа и ползването на семейното жилище да бъде предоставено на жената

Въззиваемата страна оспорва основателността на жалбата и моли решението на Ямболския районен съд да бъда потвърдено.

Окръжният съд ,след като разгледа жалбата и обсъди събраните по делото доказателства , намира жалбата за неоснователна.

За да се произнесе съдът установи следното:

 

Относно брачната вина

 

След сключване на брака страните са се установили да живеят в жилище, собственост на родителите на мъжа. Преди около 15-16 години страните се разделили, като жената напуснала семейното жилище и се установила при родителите си, а впоследствие в чужбина. От деня на ряздалата не подържат контакти.

Както превилно е приел и районният съд съпругата безпричинно е нарушила брачното си задължение за съвместно живеене със съпруга, което обстоятелство и последвалата трайна фактическа раздяла между страните са довели до дълбокото и непоправимо разстройство на брака. Ето защо брачната вина следва да се носи единствено от съпругата. От доказателствата по делото не се установяват твърдяните във въззивната жалба други причини за настъпилото дълбоко и непоправимо разстройство на брака, а именно извънбрачната връзка на съпруга. Ето защо районният съд правилно е приел, че единствено поведението на съпругата, което съдът приема, като противобрачно, е породило дълбокото и непоправимо разстройство на брачната връзка.


Напускането на семейното жилище, довело до разкъсване на семейните връзки, както правилно е преценил и районния съд, съставляват нарушение на брачните задължения, залегнали в разпоредбата на чл.15 СК, изискваща от съпрузите взаимно уважение, общи грижи за семейството и родените от брака деца, разбирателство и вярност. Неизпълнението на тези задължения от страна на съпругата е довело до дълбокото и непоправимо разстройство на брачната връзка. Решението на Ямболския районен съд в частта му,с която се приема,че вина за настъпилото дълбоко и непоправимо разстройство на брака между страните носи единствено съпругата, е правилно и следва да бъда потвърдено

 

Относно ползването на семейното жилище след развода

 

След сключване на брака страните са се установили да живеят в жилище в гр. Я., жк "З." бл.* вх.* ет.* ап.***, собственост на родителите на мъжа. След раздялата съпругата се установила трайно при родителите си, като в определени периоди живяла и в чужбина. След раздалата до настоящия момент семейното жилище се обитава от мъжа. Тези обстоятелства, които не се оспорват от страните, са мотивирали районният съд да предостави ползването на семейното жилище на мъжа след развода. Въззивният съд преценява решението на районния съд и в тази му част за правилно.

Водим от горното окръжният съд

 

 

РЕШИ:

 

 

Потвърждава решение № 281 /17.05.2017 г. по гр.д.№ 297 /2017 г. на ЯPC в частта, с която е прието, че дълбокото и непоправимо разстройство на брака е настъпило вина на съпругата, както и в частта, с която ползването на семейното жилище, находящо се в гр. Я., жк "З." бл.* вх.* ет.* ап.***, е предоставено за ползване на съпруга Г.Д. след развода

В останалата му част решението е влязло в законна сила

Решението подлежи не подлежи на обжалване

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                         ЧЛЕНОВЕ:1.                                 2.