Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е

 

                                гр.Ямбол........20.07........2017 г.

 

                               В    ИМЕТО    НА    НАРОДА

 

  Ямболският окръжен съд, гражданска колегия, в закрито заседание

  На.................................двадесети...юли……..........................................

  През две хиляди и седемнадесета година,..........в състав:

                                                         Председател: Галина Вълчанова

 

  като разгледа докладваното от съдия Г.Вълчанова……….т.д.№ 44

по описа за 2016 година, за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.247 от ГПК.

Пред съда след постановяване на решението е депозирана молба от ищеца „УНИКРЕДИТ БУЛБАНК“ АД гр.София за допускане на поправка на очевидна фактическа грешка в постановеното решение по делото, изразяваща се в пропуснато произнасяне в диспозитива на решението, че задължението, което съдът приема за съществуващо е солидарно за длъжниците.

Останалите страни, редовно уведомени за молбата не са депозирали становища.

Съгласно текста на тази разпоредба съдът по своя инициатива или по молба на страните може да поправи допуснатите в решението очевидни фактически грешки. В мотивите на решението си съдът е описал претенцията на банката ищец, че желае да бъде признато за установено по отношение на ответниците Д.И.П., М.Г.М. и Г.А.И., че дължат солидарно претендираните суми. За да уважи изцяло иска съдът в мотивите си приема, че същият е напълно основателен и произнася такъв диспозитив, но без израза „солидарно“. В случая се касае за пропуск на съда да се произнесе в диспозитива за вида отговорност на ответниците длъжници, която вече е приел за солидарна в мотивите си и е формирал воля в този смисъл. Тази хипотеза представлява допусната очевидна фактическа грешка, съгласно Ж.С., БГПП – пропуск да се отрази в решението становище на съда, личащо от мотивите и следва този пропуск да бъде поправен по настоящия ред.

На основание изложеното, ЯОС

 

                                                        Р  Е  Ш  И:

 

ДОПУСКА поправка на основание чл.247 от ГПК на очевидна фактическа грешка в решение № 21/22.05.2017 г. по т.д. № 44/2016 г. по описа на ЯОС в частта в която на стр.10 ред 23 от горе на долу след думата „дължат“ добавя израза „солидарно“.

След влизане в сила настоящото решение да се счита неразделна част от решение № 21/22.05.2017 г. по т.д. № 44/2016 г. по описа на ЯОС.

Решението подлежи на въззивно обжалване в двуседмичен срок от съобщението на страните пред Апелативен съд гр.Бургас.

 

                                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: