О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

  295                                        09.08.2017г.                                      гр.Ямбол

 

 

ЯМБОЛСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД,                            въззивен наказателен състав на девети август                                                                         2017 година   в закрито заседание в следния състав:

 

                                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ: ГЕРГАНА КОНДОВА

               

                                                               ЧЛЕНОВЕ: НИКОЛАЙ ИВАНОВ

                                                                      

                                                                                                                                                                                    КАЛИНА ПЕЙЧЕВА                      

 

като разгледа докладваното от съдия КОНДОВА

ВЧНД № 258 по описа на съда за 2017 година, за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл.243, ал.6 и сл. от НПК.

Образувано е по протест на Районна прокуратура - Ямбол против Определение № 744/17.07.2017 г., постановено по ЧНД № ***/2017 г. по описа на Районен съд - Ямбол, с което е отменено Постановление на Районна прокуратура – Ямбол от 10.03.2017 г., с което на осн.чл.243, ал.1, т.2 от НПК е прекратено наказателното производство по ДП № 15/2017 г. по описа на РУ-Стралджа, водено срещу неизвестен извършител за престъпление по чл.325, ал.1 от НК, а делото – върнато на РП-Ямбол за изпълнение на дадените от съда задължителни указания по разследването и по приложението на закона.

В протеста се навеждат доводи за незаконосъобразност на така постановеното от РС - Ямбол определение. Счита се, че неправилно първоинстанционният съд е приел, че събраните по делото доказателства сочат на извършено по делото от обективна страна престъпление по чл.325, ал.1 от НК. Според прокурора, доказателственият материал не установява извършени непристойни действия, като съдържанието на надписите не е насочено срещу установения ред и по този начин да е демонстрирано незачитането му, а е насочено към конкретни лица. В тази връзка се претендира отмяна на атакуваното определение на РС - Ямбол и постановяване на ново такова, с което да бъде потвърдено прекратителното постановление на РП - Ямбол от 10.03.2017 г.

След като извърши цялостна преценка на всички събрани по делото доказателства, съдът констатира от фактическа и правна страна следното:

Протестът е с правно основание чл.243, ал.6 от НПК. Подаден е в законоустановеният 7-дневен преклузивен срок, поради което е процесуално допустим. Разгледан по същество протестът се преценя като неоснователен.

Въззивният съд споделя изводите, направени от решаващия такъв в атакуваното определение относно приложението на материалния наказателен закон. Доказателствената съвкупност по делото категорично води до извод за извършено от обективна и субективна страна престъпление по чл.325, ал.1 от НК. Изписването на инкриминираните надписи със спрей върху обществени места/сгради - на стена на подлез, върху стена на бивша игрална зала и върху стена на жилищен блок, сочи на извършени непристойни действия, с които извършителя е демонстрирал явно пренебрежителното си отношение към моралните норми и човешката личност. Фактът, че извършителят си е позволил да изпише тези надписи с неприлично, обидно и клеветническо съдържание спрямо личността на пострадалите М.А. и М.А. и то на три различни обществени места/сгради в град Стралджа, е показателен за неговото чувство за надмощие над обществото и за липсата на морални ограничения пред него. Тези действия безспорно са непристойни и грубо нарушават обществените порядки, а съдържанието на надписите и най-вече на един от тях-„А.-ще го духаш”, е директно насочено към обществения морал. Те са били написани на три отделни места и то такива, от които да може да се възприемат от неограничен брой от жителите на гр. Стралджа и са целяли именно скандализиране на обществото. Неправомерното поведение на извършителя, обективирано нееднократно, безспорно обосновава обективната и субективната страна на престъплението хулиганство, т.к. чрез него не само се накърнява честта и достойнството на пострадалите лица, но и грубо се нарушава установения обществен ред и се проявява явно неуважение към обществото.

В резултат на изложеното, неоснователен се явява довода на прокурора, че деянието не осъществява състав на престъпление по чл.325, ал.1 от НК, а на такъв по чл.146 от НК или чл.147 от НК. За да направи този извод, представителят на държавното обвинение акцентира единствено на съдържанието на изписаните със спрей изрази, като абсолютно елиминира релевантните действия на извършителя по изписването на тези изрази по обществени сгради/места в град Стралджа.

Правилен е извода, направен от контролирания съд в атакуваното определение относно липса на извършено по делото пълно и всестранно разследване касателно авторството на извършеното престъпление по чл.325, ал.1 от НК. В този смисъл правилно районният съд е дал указания за събиране на образци от почерк от всички заподозрени в извършване на престъплението лица и назначаване на допълнителна графическа експертиза с цел установяване дали някои от тях е изписал процесните изрази.

Безспорно, след събиране на новите доказателства, за които РС е дал задължителни указания, прокурорът следва да извърши нова преценка на целият доказателствен материал по делото и в случай, че стигне до извод за недоказаност на авторството на престъпното деяние, за което се води досъдебното производство, то тогава наказателното производство не следва да бъде прекратено, а спряно, предвид наличието на данни за осъществено престъпление по посоченият текст от НК на РБ.

Предвид горното, определението на РС-гр.Ямбол като правилно и обосновано следва да бъде потвърдено, а протестът срещу него като неоснователен – оставен без уважение.

 

Мотивиран от гореизложеното и на осн.чл.243, ал.7 от НПК, Ямболски окръжен съд

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ПОТВЪРЖДАВА  Определение № 744/17.07.2017 г., постановено по ЧНД № ***/2017 г. по описа на Районен съд-гр.Ямбол.

 

Определението е окончателно.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                             ЧЛЕНОВЕ:1.

 

 

 

 

                                                                        2.