О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

 

                                     21.08.2017 година                        гр.Ямбол

 

В името на народа

 

Ямболският окръжен съд,  въззивен граждански състав,  на 21.08.2017  година, в закрито заседание в следния състав:

                             

                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДИАНА ФАРФАРОВА

                                                 ЧЛЕНОВЕ: ДОБРИН КЮЧУКОВ

                                                                     КАЛИНА ПЕЙЧЕВА                                                                    

                                                                  

като разгледа докладваното от съдия К. Пейчева

в.ч.гр.д. № 271 по описа на ЯОС за 2017 година,

за да се произнесе взе предвид следното:

 

Делото е образувано по частна жалба от И.Е.Е., съдебен адрес:***, против заповед №1184 от 05.06.2017г. по ч.гр.д.№1851/2017г. по описа на ЯРС, в частта за разноските. Жалбоподателят смята, че разноските за адвокатско възнаграждение, които е осъден да заплати по посочената заповед, са прекомерни. Моли да бъде намален размерът на разноските за адвокатско възнаграждение, които е осъден да заплати.

В срока за отговор не е постъпил такъв.

ЯОС, съобразявайки се с Тълкувателно решение № 4 от 18.06.2014 г. на ВКС по тълк. д. № 4/2013 г., ОСГТК, т.12, в мотивите на която е казано, че ако пред съда в заповедното производство е подадена частна жалба по реда на чл.413 ГПК срещу заповедта за изпълнение в частта за разноските, същата не се администрира до изтичане срока за възражение по чл.414, ал.2 от ГПК. При подадено възражение и образувано исково производство по реда на чл.415, ал.1, респ.чл.422 ГПК, администрирането и разглеждането на частната жалба е обусловено от решението по установителния иск.  Ако производството по установителния иск приключи с влязло в сила решение, частната жалба е без предмет и следва да се върне поради произнасянето от съда в исковото производство по разноските, направени по издаване на заповедта за изпълнение. Ако производството по установителния иск приключи с определение за прекратяване на делото и за обезсилване на заповедта за изпълнение и на изпълнителния лист, частната жалба по чл.413 ГПК следва да се върне. Частната жалба се администрира, както и се разглежда от въззивния съд, ако производството по установителния иск приключи с определение за прекратяване на производството по установителния иск, но в хипотези, при които заповедта за изпълнение влиза в сила, като например: ако съдът в исковото производство приеме, че заповедта за изпълнение е влязла в сила и при одобрена съдебна спогодба, ако страните не са уредили със спогодбата отговорността за разноските. Частната жалба се администрира, както и се разглежда от въззивния съд и ако в срока по чл.414, ал.2 ГПК не е подадено възражение и при оттегляне на възражението по чл.414, ал.1 ГПК. В посочените случаи изпълнителният лист за разноските се издава от съда в заповедното производство съобразно с влязлото в сила определение на въззивния съд по частната жалба.

С решението по установителния иск съдът се произнася по дължимостта на разноските за заповедното производство - относно размера им, както и разпределя отговорността за заплащането на тези разноски съобразно с отхвърлената и уважената част от иска. В това производство съдът следва да разгледа възраженията на страните за неправилно изчисляване на разноските от съда в заповедното производство, искането на ответника за присъждане на разноски за заповедното производство и възраженията по чл.78, ал.5 ГПК за прекомерност на адвокатското възнаграждение.

Видно от приложеното ч.гр.д.№1851/2017г. по описа на ЯРС, длъжникът е подал възражение по чл.414 ГПК, дадени са указания от заповедния съд по чл.415 ГПК. Ето защо, според задължителните указания на ВКС в Тълкувателно решение № 4 от 18.06.2014 г. на ВКС по тълк. д. № 4/2013 г., ОСГТК, т.12, делото следва да се прекрати и жалбата се върне на ЯРС като преждевременно администрирана. В случай, че заявителят е завел установителния иск за съществуване на вземането си по реда на чл.415, ал.1, респ.чл.422 ГПК, съдът по установителния иск ще се произнесе по дължимостта на разноските за заповедното производство и в това производство съдът следва да разгледа възраженията на страните за неправилно изчисляване на разноските от съда в заповедното производство, искането на ответника за присъждане на разноски за заповедното производство и възраженията по чл.78, ал.5 ГПК за прекомерност на адвокатското възнаграждение.

Предвид изложеното, ЯОС

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

Прекратява производството по в.ч.гр.д.№271/2017г. по описа на ЯОС.

Връща частна жалба от И.Е.Е., съдебен адрес:***, против заповед №1184 от 05.06.2017г. по ч.гр.д.№1851/2017г. по описа на ЯРС, в частта за разноските, като преждевременно администрирана.

Определението е окончателно.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                        ЧЛЕНОВЕ: 1.                                 2.