О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

     277                                                   25.07.2017г.                                 гр.Ямбол

 

Ямболският окръжен съд                               І-ви въззивен   наказателен състав

На  25 юли                                                                                            2017 година

В закрито  заседание  в следния състав:

                                                Председател: Диана Фарфарова

                                                                              Членове:Петранка Жекова

                                                                                               Иван Иванов

 

Секретар

Прокурор

Като разгледа докладваното от съдия Жекова

ВЧНД №  241 по описа за 2017г. за да се произнесе взе предвид следното:

              Производството е по реда на глава ХХІІ НПК и е образувано по въззивен частен протест на  Районна прокуратура- Елхово, против разпореждане № 157/ 9.06.2017г., постановено по чнд № 303/ 2017г.по описа на Районен съд- Елхово.

 С процесното разпореждане е прекратено съдебното производство по делото и същото е върнато на РП-Елхово за отстраняване на посочените в мотивите процесуални нарушения.

В частния протест се излагат доводи за неправилност на разпореждането като се сочи, че не са допуснати процесуалните нарушения  визирани в разпоредбата на чл.427 ал.1 от НПК. Твърди се, че предложението за прилагане на принудителни медицински мерки по отношение на Х.Д. е направено след прекратяване на ДП, в хода на което са били назначени и изготвени две психиатрични експертизи, които са приложени по делото. На това основание се иска въззивната инстанция да отмени разпореждането и даде указание на районния съд да разгледа делото по същество.

Въззивният съд след като обсъди доводите в протеста и доказателствата по делото намира следното:

Частния протест е процесуално допустим, тъй като е подаден в установения в чл.242 ал.2 от НПК седмодневен срок. Разгледан по същество същия е основателен по следните съображения:

Съдебното производство пред районния съд е образувано на основание чл. 427 ал.1 от НТПК, по внесено от РП-Елхово предложение  за прилагане на принудителни медицински мерки по чл.89 б."в" от НК, по отношение на Х.Д.. Предложението е изготвено след прекратяване на ДП № 273/16г.по описа на РУ-Елхово на основание чл.24 ал.1 т.1 НПК, тъй както извършителя на деянието по чл.331 ал.1, вр.с чл.330 ал.1  от НК Х.Д., поради психичното  си заболяване, довело до продължително разстройство на съзнанието, не е в състояние да разбира свойството и значението на постъпките си и да ръководи действията си, т.е. извършил е деянието в състояние на невменяемост и е наказателно неотговорен. В хода на ДП разследващия орган е назначил и са изготвени съдебно- психиатрична и комплексна психиатрично- психологическа експертизи. 

На основание горното първоинстанционният съд е направил извод, че е допуснато процесуално нарушение, тъй като  съгласно разпоредбата на чл. 427 ал.2 от НПК преди да  изготви предложението прокурорът е следвало да назначи експертиза и да възложи извършване на проверка на разследващия орган. Изводът е неправилен, тъй като предварителното разследване е проведено от компетентен разследващ орган и  в хода на ДП са назначени и изготвени две психиатрични експертизи. ДП е приложено към предложението и в същото са налице изискуемите по чл. 427 ал.2 от НПК доказателства, поради което не е необходимо да се назначава нова психиатрична експертиза. 

По тези съображения въззивният съд в настоящия съдебен състав счита, че обжалваното разпореждане следва да бъде отменено и делото да се върне на първоинстанционния съд за разглеждане на предложението по същество.  

Водим от горното и на осн. 345 НПК ОС- Ямбол,

 

                   О  П  Р   Е   Д  Е   Л  И   :

 

  ОТМЕНЯ разпореждане № 157/ 9.06.2017г., постановено по чнд № 303/ 2017г.по описа на Районен съд- Елхово и връща делото на първоинстанционния съд за неговото разглеждане по същество.

Определението не подлежи на обжалване.

 

 

              Председател:                    Членове:1.                       2.