Р    Е    Ш    Е    Н    И    Е

 

77                                         11.07.2017г.                                   гр.Я.В  И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

 Я.ският Окръжен съд                                                I-ви наказателен  състав

 На 21 юни  2017 година,

 В публично заседание в следния състав:

                                                                                                                            

                                                ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДИАНА ФАРФАРОВА

                                                          ЧЛЕНОВЕ: ПЕТРАНКА ЖЕКОВА

                                                                                ИВАН ИВАНОВ

                                                                                

                                                                                     

 

                                                             

 Секретар: Ив.З.

 Прокурор: М.Б.

 Сложи на разглеждане докладваното  от съдия И.Иванов

 ВНАХД № 196 по описа за 2017 год.

 И   ЗА   ДА    СЕ  ПРОИЗНЕСЕ  ВЗЕ  ПРЕДВИД СЛЕДНОТО:

С Решение № 158/04.05.2017Г. , постановено по НАХД № 453/2017г., Я.ският районен съд е признал обвиняемият Д.Б.П. с ЕГН **********, за ВИНОВЕН в това, че на *****. около 16,15ч. в гр.Я.при управление на л.т.а. "Д С" с рег.№ ******, собственост на "В.К.ООД  , упражнил професия - "в.на л.т.а." - превозил от гр.Н.З.до гр.Я.К.И.Г.от гр.Я., без да има съответната правоспособност , съгласно чл.18 т.5 от Наредба № 34 от 06.12.1999г. за таксиметров превоз на пътници , издадена от Министерството на транспорта - престъпление по чл.324 ал.1 от НК , поради което и на основание чл.78а от НК го е освободил от наказателна отговорност и му е наложил административно наказание ГЛОБА в размер на 1 500лева.

Срещу Решението в законоустановения срок е постъпила въззивна жалба от адвокат М. П.М. *** - защитник на обвиняемия Д.Б.П..Твърди се че наложеното наказание е несправедливо тъй като съдът не е взел предвид смекчаващите вината обстоятелства в това число чистото съдебно минало, добрите характеристични данни, направените от него самопризнания,изразената критичност и съжаление ,младата му възраст , ниската степен на обществена опасност на деянието и дееца , както и обстоятелството че е безработен.Настоява се да бъде изменено атакуваното решение като бъде намален размера на глобата от 1 500лв. на 1000лв. 

В съдебно заседание въззивникът П. редовно призован не се явява.Не се явява и защитникът му - адвокат М. ***.

   В съдебно заседание представителят на ЯОП ,намира атакуваното решение на ЯРС за правилно и законосъобразно и настоява да бъде потвърдено като правилно , законосъобразно и справедливо.

Въззивният съд, наказателно отделение, като се запозна с изложеното в   жалбата и доводите на страните, обсъди доказателствата по делото поотделно и в тяхната съвкупност, и извърши цялостна проверка на атакувания съдебен акт в пределите по чл. 313 и сл. от НПК , установи следното:

          Въззивната жалба е допустима, подадена в процесуалните срокове, а разгледана по същество се явява неоснователна.

          Съдът като прецени събраните по делото доказателства поотделно и в тяхната съвкупност, приема за установена следната фактическа обстановка:

         Обвиняемият П. бил правоспособен в.на МПС - притежавал СУМПС № *********. за категории В и М, но не притежавал удостоверение за в.на л.т.а..

На *******. следобед с предоставения му за лично ползване л.т.а. "Д С" с рег. № ****** , собственост на "В.К." ООД гр.Н.З., обвиняемия отишъл на пиацата за таксиметрови автомобили , находяща се до пазара в гр.Н.З..По това време на мястото се намирал и свидетеля Кр.Г.от с.О.Я.ска област , който възнамерявал да се прибере с такси в гр.Я.и се качил в автомобила при обвиняемия.Г.забелязал , че в него няма таксиметров апарат и попитал П. за цената на превоза, при което последния му казал , че превоза до гр.Я.струва 40лв.Г.се съгласил с цената след което П. привел автомобила в движение и с пътника потеглил към гр.Я..Пристигайки в града , около 16,15ч. при движението си по бул. "Е." П. се разминал с екип на Областния отдел "Автомобилна администрация"- Я.в състав свидетелите Р.и П., които се движели в посока към КПП - Сливен.При разминаването свидетелите забелязали , че в управлявания от обвиняемия автомобил има пътник , както че и индикаторът на таксиметровия апарат не свети, поради което го последвали с цел извършване на проверка.Междувременно П. също забелязал служителите на автомобилна администрация, предположил че ще го спрат за проверка и помолил свидетеля Г.да каже на проверяващите , че са приятели и не го превозва срещу пари.След като спрял на местостоянката на таксита срещу бензиностанция "ОМВ" на ул."М.м." в гр.Я.до автомобила отишли свидетелите Р.и П., които извършили проверка на обвиняемия.При проверката се установило , че П. не притежава удостоверение за в.на л.т.а. и управлявания от него л.т.а. няма електронен таксиметров апарат с фискална памет , поради което му бил съставен АУАН № ****/*****.за нарушения по Наредба № 34/1999г. на МТ.На 10.12.2015г. въз основа на акта срещу него било издадено НП № ********.на Началника на ОО"АА"-Я.за извършени нарушения по чл.18 т.5 и чл.21 ал.1 т.6 от Наредба № 34/1999г. на МТ.

От приложената по делото справка за съдимост се установява, че обвиняемият П. не е осъждан и спрямо него не е налагано административно наказание по реда на чл.78а от НК.

Обвиняемият П. е наказван четири пъти по административен ред за нарушаване правилата за движение по пътищата - два пъти с влезли в сила НП и два пъти с фиш.

Горната фактическа обстановка , приета за установена и от настоящия състав на ЯОС се установява от показанията на свидетелите Р., П., Г., Б.и Б., както и от приложените по делото писмени доказателства които преценени поотделно и в тяхната съвкупност са последователни логични , безпротиворечиви и се кредитират изцяло.    

От така изложената фактическа обстановка е видно, че обвиняемият Д.Б.П. е осъществил с деянието си от обективна и субективна страна престъпният състав на чл.324 ал.1 от НК  тъй като на *****. около 16,15ч. в гр.Я.при управление на л.т.а. "Д С" с рег.№ ******, собственост на "В.К. " ООД  , упражнил професия - "в.на л.т.а." - превозил от гр.Н.З.до гр.Я.К.И.Г.от гр.Я., без да има съответната правоспособност , съгласно чл.18 т.5 от Наредба № 34 от 06.12.1999г. за таксиметров превоз на пътници , издадена от Министерството на транспорта.

Безспорно е установен както факта на извършване на деянието и механизма на неговото осъществяване , така и авторството на дееца.

От обективна страна се касае за извършено от обвиняем ия П. престъпление против реда и общественото спокойствие по смисъла на чл.324 ал.1 от НК, при което се засяга установения ред за упражняване на професията "в.на л.т.а.", регламентиран в издадената от Министерството на транспорта Наредба № 34/06.12.1999г. за таксиметров превоз на пътници.

От субективна страна обвиняемия е действал при форма на вина пряк умисъл тъй като е съзнавал , че превозвайки свидетеля Г.по заявен от последния маршрут с предоставения му за лично ползване л.т.а. срещу сумата от 40 лв. , извършва действия по упражняване на професията "В.на л.т.а." , без да притежава издадено удостоверение за такъв, предвиждал е че по този начин нарушава установения ред за упражняване на тази професия и е целял именно това.

Правилно и законосъобразно ЯРС е приложил разпоредбата на чл.78а от НК пред вид наличието на законовите условия за това.

При определянето на вида и размера на наложеното наказание на обвиняемия П. ЯРС правилно е взел предвид от една страна завишената степен  на обществена опасност на извършеното , че обвиняемия е неопитен в./придобил е обща правоспособност на управление на МПС на 09.06.2014г./и е наказван четири пъти по административен ред на наложени наказания по ЗДвП , а от друга страна е взел пред вид като смекчаващи вината обстоятелства - ниската степен на обществена опасност на обвиняемия П.¸чистото му съдебно минало,признанието на вината, младата му възраст и обстоятелството , че е безработен.Предвид това правилно и законосъобразно ЯРС на основание чл.78а от НК е наложил на обвиняемия П. административно наказание "глоба" в размер на 1500лв.Така наложеното наказание от първоинстанционният съд е справедливо.

С така наложеното наказание настоящият състав на ЯОС , счита че в пълна степен биха се осъществили целите на специалната и генералната превенция по смисъла на чл.36 от НК.

Предвид изложеното и на основание с 338 вр. с чл.334 т.6  от НПК,Ямболският окръжен съд ,

           

 

 

Р    Е    Ш    И  :

 

           

 

              ПОТВЪРЖДАВА Решение № 158/04.05.2017г. , постановено по НАХД 453/2017г. по описа на Я.ски районен съд.

             Решението не подлежи на обжалване и протестиране. 

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                          ЧЛЕНОВЕ: 1.

 

 

 

 

 

                                                                                            2.