О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е 

 

                                           19.07.2017 г.       гр.Ямбол

 

   Ямболският окръжен съд, първи въззивен граждански състав

   на…деветнадесети…юли…две хиляди и седемнадесета година

   в закрито заседание в следния състав:

                                                    Председател: Росица Стоева

                                                           Членове: Калина Пейчева

                                                                            Галина Вълчанова

 секретар                                              

 като разгледа докладваното от съдия Г.Вълчанова

 възз.ч.гр.д. № 199 по описа на 2017 г.,

 за да се произнесе взе предвид следното:

Производството пред ЯОС е образувано по частна жалба от Н.Т.У. чрез пълномощника му адв.М.К. против отказ на изпълняващ нотариални функции и.д. съдия по вписванията при ТРС да се извърши нотариално удостоверяване на продажба на имот № 301004 в землището на с.Устрем, община Тополовград от 13.02.2017 г. Мотивите за отказа се считат за незаконосъобразни като са изложени подробни доводи за това и се желае след отмяна на отказа съдът да разпореди да се извърши нотариалното удостоверяване на продажбата, тъй като са налице всички условия на закона за същото. Липсват пречки сделката да бъде осъществена при наличието на договор за аренда по отношение на имота, за което купувача е уведомен. Продавачът е представил констативен нотариален акт, по който е признат за собственик на продавания имот, а от представеното удостоверение за граждански брак е видно и че втория продавач е негова съпруга.

От изпълняващия нотариални функции и.д. съдия по вписванията при ТРС са депозирани писмени обяснения, в които се сочи, че се поддържа отказа да се извърши нотариалното удостоверяване и той е съобразен със закона – налице е вписан договор за аренда по отношение на продавания имот, продавачът е един от наследниците, притежаващи правото на собственост върху имота и представения констативен нотариален акт не е достатъчен за правото му на собственост.

Съдът след като се запозна с частната жалба, атакувания акт и доказателствата по делото, приема за установено следното:

Жалбата е с правно основание чл.577 ал.1 от ГПК, подадена е в законния едноседмичен срок от лице, участник в нотариалното производство, имащо право на обжалване, поради което е допустима.

Разгледана по същество съдът намира жалбата и за основателна по следните съображения:

Пред изпълняващ нотариални функции и.д. съдия по вписванията при ТРС е депозирана молба вх.№ 73/13.02.2017 г. от М.Г.Й. и съпругата му М. И. Й. от една страна като продавачи и от Н.Т.У. от друга страна като купувач за определяне ден и час за изповядване на сделка покупко-продажба, за която страните са постигнали съгласие и вписване на нотариалния акт. Към молбата е приложен проектът на нотариален акт за покупко-продажба между посочените по-горе страни на недвижим имот, находящ се в землището на с.Устрем, представляващ нива от 3.493 дка в м.“Стари лозя“, имот № 301004 за сумата 100 лв., получена напълно и в брой от продавачите. Изрично е записано още, че за имота има сключен договор за аренда, вписан в Службата по вписвания при ТРС с дв.вх.№ 51 т.I акт № 33/29.04.1999 г. със срок на действие до 11.02.2024 г. с арендатор „ГРОЗД-98“ ООД, за което обстоятелство купувачът по настоящата сделка е уведомен. Продавачите Й. се легитимират за собственици на продавания имот по силата на констативен нот.акт № 8 т.VII д.№ 853/2015 г., по който М. Й. е признат за собственик по давностно владение върху осем земеделски имота, сред които и процесния. За установяване на обстоятелството, че са съпрузи М. и М.Й. са представили удостоверение за граждански брак № 054881/23.11.1980 г., по което е отразено, че М.Г. Й. и М. И.Т. са сключили граждански брак в с.Устрем и след брака съпругата ще се именува с фамилно име Й..

Приложени са още декларации по чл.264 ал.1 от ДОПК и по чл.25 ал.8 от ЗННД за продавачите и декларации по чл.25 ал.8 от ЗННД и по чл.3в ал.1 и чл.3в ал.3 от ЗСПЗЗ; удостоверение за данъчна оценка на имота от 8.02.2017 г.; скица на имота, както и внесените такси – нотариална, местен данък и такса за вписване.

От ТРС с частната жалба са изпратени копия на вписания договор за аренда на земеделска земя от 11.02.1999 г. и преписката по обстоятелствена проверка н.д.№ 853/2015 г.

Въз основа на посоченото по-горе искане за нотариално удостоверяване на продажба и доказателствата, изпълняващия нотариални функции и.д. съдия по вписванията при ТРС на 13.02.2017 г. е изготвил протокол за отказ с мотива, че е налице действащ вписан договор за аренда с предмет продавания имот и посочени други собственици, сред които е продавачът Й., но не е единствен собственик независимо от издадения констативен нотариален акт, а представеното удостоверение за граждански брак не е достатъчно с оглед несъответствията в имената на лицата-продавачи по проекта за нот.акт.

Атакуваният отказ на изпълняващия нотариални функции и.д. съдия по вписванията при ТРС е неправилен. Действително продаваният имот е предмет на действащ договор за аренда, но това обстоятелство не го прави непродаваем в този срок, а само го обременява с тежест, която е безспорно известна на купувача У. и той я приема – това обстоятелство изрично е посочено в проекта за нотариален акт. Представеният констативен нотариален акт за собственост е годно доказателство да легитимира продавача Й. за собственик на имота и доколкото липсват доказателства този акт да е отменен по надлежния ред, нотариусът е длъжен да са съобрази с него, а не да го подлага на преценка за действителност. От удостоверението за граждански брак по несъмнен начин се установява, че продавачите Й. са съпрузи, а разликата в имената /М.и М./ е незначителна и се потвърждава, че е едно и също лице от датите на раждане установени от направената служебна справка в НБД Население.

С оглед всичко изложено до тук, въззивният съд не споделя доводите на изпълняващия нотариални функции и.д. съдия по вписванията при ТРС за отказ да се извърши нотариалното удостоверяване на процесната продажба при наличието на всички изискуеми от закона доказателства и изискванията на чл.578 и чл.580 от ГПК. По тези съображения съдът счита, че атакуваният отказ следва да бъде отменен, а на изпълняващия нот.функции следва да се укаже да извърши нотариалното удостоверяване.

На основание изложеното, ЯОС

 

                                                          ОПРЕДЕЛИ:

 

ОТМЕНЯ протокол от 13.02.2017 г. на изпълняващия нотариални функции и.д. съдия по вписванията при ТРС за отказ да се извърши нотариално удостоверяване на продажба на недвижим имот, находящ се в землището на с.Устрем, представляващ нива от 3.493 дка в м.“Стари лозя“, имот № 301004.

УКАЗВА на изпълняващия нотариални функции и.д. съдия по вписванията при ТРС да извърши нотариално удостоверяване на сделката покупко-продажба на недвижим имот, находящ се в землището на с.Устрем, представляващ нива от 3.493 дка в м.“Стари лозя“, имот № 301004 между М.Г. Й. и съпругата му М. И. Й. от една страна като продавачи и от Н.Т.У. от друга страна като купувач.

Определението не подлежи на обжалване.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                       ЧЛЕНОВЕ: 1.                          2.