РЕШЕНИЕ

гр.Ямбол 24.10.2016 г.

 

В  ИМЕТО НА НАРОДА

Ямболският окръжен съд, гражданска колегия, в публично заседание на двадесет и седми септември две хиляди и шестнадесета година в състав:

 

 

 

Председател: Д.Кючуков

Членове: Ж.Бозукова

            Н.Иванов

 

при секретаря. Л.Р., като разгледа докладваното от Д.Кючуков в.гр.д.№ 256 за 2016 година, установи следното:

*

Обжалвано е решение № 68/17.07.2016 г., постановено по гр.д.№ 517/2016 г. на Елховския районен съд, с което е отхвърлен предявеният от М.А.М. от гр. София и С.А.Ч. *** против Н.Д.Х. от гр. Елхово иск с правно основание чл.108 ЗС, за признаване за установено по отношение на ответника,че ищците са собственици на 13 кв.м. от поземлен имот с идентификатор 27382.500.1555 по КК на гр. Елхово, намиращи се по границата с поземлен имот с идентификатор 273828. 2420 по КК на гр. Елхово, и осъждане на ответника да им предаде владението върху тези 13 кв. м. от поземлен имот 27382.500.1555 по КК на гр. Елхово. Иска се отмяна на решението и постановяване на друго такова, с което предявеният иск бъда уважен изцяло

Въззиваемият Н.Д.Х. от гр. Елхово, като счита решението на районният съд за законосъобразно, моли същото да бъде потвърдено.

За да се произнесе окръжният съд установи следното: С исковата молба ищците претендират да са собственици на частта от дворното място, с площ от 13 кв.м. от поземлен имот с идентификатор 27382.500.1555 по КК на гр. Елхово, находяща се по границата с поземлен имот с идентификатор 273828. 2420 по КК на гр. Елхово, собственост на ответника. С исковата си молба ищците твърдят, че ответникът е започнал изграждането на нова масивна ограда с бетонни основи между двата имота, при.което отнел от владението на ищците спорните 13 кв.м. от собствения им имот с идентификатор 27382.500.1555 по КК на гр. Елхово, намиращи се по границата между двата имота и ситуирана между съществуващата ограда от бетонни колове и мрежа от бодлива тел и новоизграждащата се от ответника масивна ограда.

Видно от заключението на вещото лице Г. изградените бетонни основи на новата масивна ограда съответстват на одобрената кадастрална карта на гр. Елхово и попадат изцяло в имота на ответника с идентификатор 273828. 2420 по КК на гр. Елхово .

По делото не са събрани доказателства за това, че ответникът владее площа, находяща се между новоизградените бетонни основа на бъдещата масивна ограда и съществуващата към настоящия момент между двата имота ограда от бентонни колове и мрежа от бодлива тел, изградена в съответствие с кадастралната карта на града

За да се води успешно искът по чл.108 ЗС е необходимо да бъде доказано наличието на следните кумулативно изискуеми от закона предпоставки: собственост върху претендираната част от имота, владението или държанието и от страна на ответника и, че това владение или държание е противоправно.

В случая с наличните по делото доказателства кумулативното наличие на тези предпоставки, необходими за уважаване ищцовата претенция по чл.108 ЗС, не се доказва, поради което и искът се явява неоснователен. По тези съображения районният съд, намирайки искът за допустим, но неоснователен, е отхвърлил същия .

Въззивният съд напълно споделя мотивите към решението на първоинстанционния съд, обосноваващи този извод, и на основание чл.272 ГПК препраща към тях, като неразделна част от настоящите мотиви.

Решението на Ямболския районен съд е правилно. Изградено е на събраните по делото доказателства и е обосновано. При разглеждане на делото и постановяване на решението съдът не е допуснал нарушение на съдопроизводствените правила.

Поради изложените съображения въззивният съд счита жалбата за неоснователна, и като такава, същата следва да бъда оставена без уважение, като решението на първоинстанционния съд бъде потвърдено

Водим от горното   и съобразно правомощията си, дадени му с разпоредбата на чл. 271 ГПК окръжният съд Водим от горното окръжният съд

 

РЕШИ:

 

ПОТВЪРЖДАВА решение решение № 68/17.07.2016 г., постановено по гр.д.№ 517/ 2016 г. на Елховския районен съд.

Осъжда М.А.М. от гр. София, ЕГН ********** и С.А.Ч. ***, ЕГН ********** да заплатят на Н.Д.Х. от гр. Елхово направените по делото разноски за тази инстанция в размер на 400 лв..

Решението подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд на РБългария в едномесечен срок от съобщението на страните.

 

 ПРЕДСЕДАТЕЛ :         ЧЛЕНОВЕ :