Р Е Ш Е Н И Е

 

        188                    01.06.2017г.                  гр.Ямбол

 

  В   ИМЕТО    НА   НАРОДА

 

Ямболският окръжен съд                                 ­І-ви  граждански състав

На  01 юни 2017 година

В закрито заседание в следния състав:

 

                                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: НИКОЛАЙ ИВАНОВ

                                                     

Като разгледа докладваното от съдия Н.Иванов

търг.дело №43  по описа на 2017 година

за да се произнесе взе в предвид следното:

 

Производството е по реда на  чл. 25 от Закона за търговския регистър. 

Образувано е по жалба рег. № 20160610165916 на "Д-Р М.Ю.П. - АМБУЛАТОРИЯ ЗА ИНДИВИДУАЛНА ПРАКТИКА ЗА ПЪРВИЧНА ИЗВЪНБОЛНИЧНА ПОМОЩ ПО ДЕНТАЛНА МЕДИЦИНА"ЕООД гр.Ямбол, ЕИК-***, чрез адв. Г.Г. ***, срещу отказ №20170515152848/17.05.2017r., постановен от длъжностното лице по регистрацията при търговския регистър, воден от Агенция по вписванията, по заявление вх. №20170515152848/15.05.2017г за вписване на промени по партидата на дружеството, изразяващи се в прехвърляне на дружествени дялове и вписване на нов управител.

В жалбата се навеждат твърдения за неправилност и незаконосъобразност на обжалвания отказ. Посочено е, че "Д-Р М.Ю.П. - АМБУЛАТОРИЯ ЗА ИНДИВИДУАЛНА ПРАКТИКА ЗА ПЪРВИЧНА ИЗВЪНБОЛНИЧНА ПОМОЩ ПО ДЕНТАЛНА МЕДИЦИНА"ЕООД гр.Ямбол е учредено и регистрирано дружество по реда на ТЗ с едноличен собственик на капитала на лицето Ю.М.П., който е лекар по дентална медицина, както и че дружеството е лечебното заведение и е регистрирано по чл.40 от ЗЛЗ и не се касае за новоучредено дружество. Сочи се, че по отношение на същото се прилагат разпоредбите на Търговския закон и Закона за кооперациите, съответно за чуждестранните дружества - националното законодателство на държавата по регистрация, т.е. едноличния собственик на капитала може да извършва всички регламентирани действия, съобразно ТЗ, включително и да продаде дяловете си от ЕООД. Твърди се, че купувачът на дяловете е също търговско дружество, което е регистрирано по ТЗ и съгласно правилата на ЗЛЗ и е ЕООД"Д-р М П - амбулатория за индивидуална практика за първична помощ но дентална медицина" с ЕИК-*****, чийто едноличен собственик на капитала е М.Ю.П. - лекар по дентална медицина. Сочи се, че новоизбраният управител на дружеството-жалбаподател М.Ю.П. е лекар по дентална медицина, за което са представили и необходимите за това документи, нотариално заверени. Твърди се, че за да постанови отказа длъжностното лице се е позовало на обстоятелството, че дяловете не се прехвърлени на друг лекар, а на търговско дружество, регистрирано вече като лечебно заведение. Сочи се, че констатациите на длъжностното лице са изцяло незаконосъобразни, тъй като същото не е направило разграничение, между визираните правила в ТЗ и тези по ЗЛЗ, касаещи първоначалната регистрация, както и последващите промени, които са регламентирани от правилата по ТЗ. Твърди се, че всички промени са били извършени съгласно визираните правила на ТЗ и са законосъобразни и подлежат на вписване. Претендира се съда да отмени обжалвания отказ и да укаже на АВ да извърши исканото вписване.

Като взе предвид съдържащите се в изпратената до съда, съобразно изискванията на чл.25 ал.3 от ЗТР преписка и след справка в електронния сайт на Търговския регистър, воден от Агенцията по вписванията, съобразявайки мотивите на постановения отказ и оплакванията на жалбоподателя, съдът, за да се произнесе по същество на жалбата, съобрази следното:

Видно от данните, съдържащи се в изпратената до съда от АВп. преписка, съобщението за постановения отказ е бил изпратен на заявителя без данни за датата на връчването му. Жалбата е депозирана на 17.05.2017г. в деня на постановяване на отказа. С оглед на това, съдът приема, че същата е депозирана в срока по чл.25 ал.1 ЗТР.  Жалбата е подадена от лицето – заявител по отказаното вписване и производството по нея е допустимо. Внесена е дължимата за обжалването държавна такса.

Съдът приема за установена следната фактическа обстановка:

Със заявление, подадено по електронен път на 15.05.2017г. с вх.  №20170515152848/15.05.2017г. от Г.Н.Г., в качеството му на адвокат, упълномощен с изрично пълномощно, е поискал вписване в Търговския регистър на промени по партидата на дружеството-жалбоподател, изразяващи се в прехвърляне на дружествени дялове и вписване на нов управител. Със заявлението са били представени: Протокол от 15.05.2017г. от заседание на ЕООД "Д-Р М.Ю.П. - АИППИП по ДЕНТАЛНА МЕДИЦИНА", на което е взето решение за продажба на притежаваните от едноличния собственик на капитала дялове на дружеството на ЕООД "Д-Р М.П. - АИППИП по ДЕНТАЛНА МЕДИЦИН "гр.Елхово; Протокол от 15.05.2017г. от заседание на ЕООД "Д-Р М.П. - АИППИП по ДЕНТАЛНА МЕДИЦИН "гр.Елхово, на което е взето решение за придобиване на притежаваните от едноличния собственик на капитала дялове на дружеството ЕООД "Д-Р М.Ю.П. - АИППИП по ДЕНТАЛНА МЕДИЦИНА" и е определен М.П. като представител в ОС на ЕООД "Д-Р М.Ю.П. - АИППИП по ДЕНТАЛНА МЕДИЦИНА", след придобиване на дяловете от капитала да приеме и подпише решения за: 1.Освобождаване като управител на ЕООД "Д-Р М.Ю.П. - АИППИП по ДЕНТАЛНА МЕДИЦИНА" на лицето Ю.М.П., 2. Избира като управител на ЕООД "Д-Р М.Ю.П. - АИППИП по ДЕНТАЛНА МЕДИЦИНА" на лицето М.Ю.П.. и 3. Приемане на актуализиран устав на ЕООД "Д-Р М.Ю.П. - АИППИП по ДЕНТАЛНА МЕДИЦИНА"; Протокол от 15.05.2017г. от заседание на ЕООД "Д-Р М.Ю.П. - АИППИП по ДЕНТАЛНА МЕДИЦИНА", на което е взето решение за: Освобождаване като управител на ЕООД "Д-Р М.Ю.П. - АИППИП по ДЕНТАЛНА МЕДИЦИНА" на лицето Ю.М.П.; Избира като управител на ЕООД "Д-Р М.Ю.П. - АИППИП по ДЕНТАЛНА МЕДИЦИНА" на лицето М.Ю.П.; Приемане на актуализиран устав на ЕООД "Д-Р М.Ю.П. - АИППИП по ДЕНТАЛНА МЕДИЦИНА" и е възложено на новоизбрания управител да впише извършените промени; Договор за прехвърляне на дружествени дялове от 15.05.2017г., с нот. заверка на съдържанието на документа и на подписите на договарящите от същата дата, на Нотариус №322 с РД-ЯРС; Диплом и удостоверение за правоспособност на М.Ю.П.; 3бр. декларации от последния и образец от подписа му.

С отказ  №20170515152848/17.05.2017r., постановен от длъжностното лице по регистрацията при Търговския регистър, воден от Агенция по вписванията е отказало на заявителя вписване на промени по партидата на дружеството, изразяващи се в прехвърляне на дружествени дялове и вписване на нов управител. В мотивите към отказа е посочено, че Дружеството е лечебно заведение по смисъла на чл.13 ал.1 от Закона за лечебните заведения и освен нормите на ТЗ, следва да се съблюдава и нормите на специалния закон. Съгласно цитираната норма, индивидуална практика за първична медицинска помощ се организира и осъществява от лекар с призната специалност по обща медицина, съответно от лекар по дентална медицина. В случая, дяловете се прехвърляли не на друг лекар по дентална медицина, а на ЮЛ-друго лечебно заведение. Посочено е, че в чл.3 ал.2 т.2 в ЗЛЗ са предвидени ограничения относно лицата, които могат да учредяват някой видове лечебни заведения, поради което за индивидуална практика за първична извънболнична помощ такива лица са физически лица лекари или лекари по дентална медицина, като в този случай едноличния собственик управлява и представлява лечебното заведение.

 Разгледана по същество жалба се преценя като неоснователна:

"Д-Р М.Ю.П. - АМБУЛАТОРИЯ ЗА ИНДИВИДУАЛНА ПРАКТИКА ЗА ПЪРВИЧНА ИЗВЪНБОЛНИЧНА ПОМОЩ ПО ДЕНТАЛНА МЕДИЦИНА"ЕООД гр.Ямбол, е лечебно заведение за извънболнична помощ  по смисъла на чл.8 ал.1 т.1, буква "а" от Закона за лечебните заведения. Съгласно чл.3, ал.1 от ЗЛЗ, лечебните заведения, без тези по чл.5, ал.1, се създават по Търговския закон или по Закона за кооперациите, както и като дружества по законодателството на държава - членка на Европейския съюз, или на държава, страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, при спазване изискванията на този закон /ЗЛЗ/. В настоящия случай за този търговец следва да бъдат изпълнени изискванията на чл.3 ал.2 т.2 от ЗЛЗ, съгласно който лечебните заведения по чл.8 ал.1 т.1, буква "а" се учредяват от еднолични търговци или еднолични търговски дружества, регистрирани от лекари и лекари по дентална медицина; а в случаите, когато лечебното заведение се учредява като еднолично търговско дружество, едноличният собственик управлява и представлява лечебното заведение.

Съдът не споделя доводите в жалбата, че тъй като дружеството вече е било регистрирано по ЗЛЗ, а не се касае за новоучредено ЕООД, и че тъй като всички промени са извършени съгласно визираните правила на ТЗ, извън компетентността на длъжностното лице е било да извършва преценка, за наличие на изискванията чл.3 ал.2 т.2 от  ЗЛЗ.

В настоящия случай са заявени промени в лечебно заведение по смисъла на ЗЛЗ, което съгласно чл.3 ал.1 от същия закон следва да отговаря както на изискванията на ТЗ, така и на допълнителните специални изисквания на ЗЛЗ, и при което съгласно чл.3 ал.2 т.2 едноличен собственик на капитала на ЕООД може да бъде: лекар или лекар по дентална медицина т.е. физически лица, със съответната правоспособност, като именно този едноличен собственик управлява и представлява лечебното заведение. В настоящия случай дяловете не са прехвърлени на лице попадащо в кръга на гореизброените лица, а на ЮЛ-це, поради което  отказът на длъжностното лице се явява законосъобразен.

По изложените съображения постановения отказ за вписване на длъжностното лице следва да бъде потвърден.

По изложените съображения и на основание чл. 25 от ЗТР, съдът

 

Р   Е   Ш   И :

 

ПОТВЪРЖДАВА  отказ №20170515152848/17.05.2017r., постановен от длъжностното лице по регистрацията при търговския регистър, воден от Агенция по вписванията, по заявление вх.№20170515152848/15.05.2017г. на "Д-Р М.Ю.П. - АМБУЛАТОРИЯ ЗА ИНДИВИДУАЛНА ПРАКТИКА ЗА ПЪРВИЧНА ИЗВЪНБОЛНИЧНА ПОМОЩ ПО ДЕНТАЛНА МЕДИЦИНА"ЕООД гр.Ямбол, с ЕИК- *****Решението подлежи на обжалване пред Апелативен съд гр.Бургас, в седмодневен срок от връчването му на жалбоподателя.

След влизането в сила на решението, препис от същото да се изпрати на Агенцията по вписванията.

 

 

 

                                                                          ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: