П  Р  И  С Ъ  Д  А

 

 

90                                                 20.10.2016 година                                град Я.

 

 

В   И М Е Т О   Н А     Н А Р О Д А

 

 

Я.ският окръжен съд                                             ІV-ти     Наказателен състав

На двадесети октомври                                                                              2016 година

В публично заседание в следния състав:

 

                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ: В. ПЕТКОВ

                                   

 

Секретар М. К.

Прокурор Т. С.

Като разгледа докладваното от съдия ПЕТКОВ

НОХД № 54 по описа на 2016 година

 

                               П Р И С Ъ Д И:

 

ПРИЗНАВА подсъдимия С.Д.Д. - роден на *** ***, с настоящ адрес *** Й. В. № *, б., б.г., с в.о., р., работи като п. във „Ф..” ЕООД гр. К., неосъждан, ЕГН: **********

 

ЗА ВИНОВЕН в това, че на 22.08.2014 г. в с. П., община С., област Я., в качеството си на длъжностно лице - к.н. на с. П., община С., област Я., с цел да набави за себе си облага в размер на 2 400 лв. и по този начин да причини вреда в размер на 2 400 лв. на К.Й. ***, с ЕГН **********, е превишил правата си по чл. 83 вр. чл. 81 от Закона за нотариусите и нотариалната дейност, като извършил нотариално удостоверяване № 45/22.08.2014 г. на подписа на продавача К.Й.Б. в договор за покупко-продажба на МПС от ****** г., сключен в с. П., област Я., което не е имал правото да извърши и от това са могли да настъпят немаловажни имуществени вредни последици в размер на 2400 лв. за Б. и немаловажни неимуществени вредни последици, изразяващи се в увреждане нормалното функциониране на дейността на органите на местно самоуправление, както и в накърняване на техния авторитет и решително разколебаване доверието на гражданите в тези органи, поради което на основание чл. 282 ал. 1 вр. чл. 54 НК МУ ОПРЕДЕЛЯ наказание ШЕСТ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА.

 

ПРИЗНАВА подсъдимия С.Д.Д., със снета по делото самоличност, ЗА ВИНОВЕН и в това, че на ****** г. в с. П., община С., област Я., е съставил  неистински частен документ - договор  за покупко­-продажба на МПС от ****** г., сключен в с. П., област Я., на който е предаден вид, че е подписан от К.Й. ***, с ЕГН **********, като продавач, без действително Б. да се е подписал в него, и го употребил на ****** г. в гр. А., като го представил в РУП - А. по преписка № М-****** г. по описа на РУ „Полиция” гр. А. с цел да докаже наличието и съдържанието на правоотношение между К.Б. и С.Д., поради което на основание чл. 309 ал. 1 вр. чл. 54 НК МУ ОПРЕДЕЛЯ наказание ТРИ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА.

 

На основание чл. 23 ал. 1 НК ОПРЕДЕЛЯ на подсъдимия С.Д.Д. ЕДНО ОБЩО наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от ШЕСТ МЕСЕЦА.

 

На основание чл. 66 ал. 1 НК ОТЛАГА изтърпяването на определеното общо наказание за изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ.

 

ОСЪЖДА подсъдимия С.Д.Д. да заплати направените по делото разноски в размер на 748.80 лв. в приход на Републиканския бюджет по сметка на ОД на МВР гр. Я., както и 96,08 лв. в приход на съдебната власт по сметка на Окръжен съд гр. Я..

 

ПРИСЪДАТА подлежи на обжалване и протестиране в 15-дневен срок от днес пред Апелативен съд гр. Бургас.

 

 

                                                   

                                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ: