О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

       237/                           14.06.2017г.                                 гр.Ямбол

 

Ямболският окръжен съд                               І-ви въззивен   наказателен състав

На  14 юни                                                                                             2017 година

В закрито  заседание  в следния състав:

                                                Председател: Диана Фарфарова

                                                                              Членове:Петранка Жекова

                                                                                               Иван Иванов

 

Секретар

Прокурор

Като разгледа докладваното от съдия Жекова

ВЧНД №  202 по описа за 2017г. за да се произнесе взе предвид следното:

              Производството е по реда на глава ХХІІ НПК и е образувано по въззивен частен протест на  Районна прокуратура- Ямбол, против разпореждане № 1465/ 29.05.2017г., постановено по нохд № 664/ 2017г.по описа на Районен съд- Ямбол.

 С процесното разпореждане на осн.чл.249 ал.2, вр.с чл.248 ал.2 т.3 от НПК е прекратено съдебното производство по делото и същото е върнато на РП Ямбол за изпълнение на указанията дадени в обстоятелствената част на разпореждането.

В частния протест се навеждат доводи за неправилност на разпореждането като се сочи, че на досъдебното производство не са допуснати сочените от съда процесуални нарушения. Твърди се, че в обстоятелствената част на обвинителния акт са изложени подробни съображения  относно квалифицирането на инкриминираното деяние като маловажен случай. На това основание се иска въззивната инстанция да отмени разпореждането и даде указание на районния съд да разгледа делото по същество.

Въззивният съд след като обсъди доводите в протеста и доказателствата по делото намира следното:

Частния протест е процесуално допустим, тъй като е подаден в установения в чл.242 ал.2 от НПК седмодневен срок. Разгледан по същество същия е неоснователен по следните съображения:

Въззивната инстанция изцяло споделя правните съображения на съдията- докладчик, че обвинителния акт не отговаря на установените от закона изисквания, а именно обстоятелствената му част да кореспондира с диспозитива. В тази насока се споделят всички изложените от докладчика аргументи, тъй като при квалифициране на инкриминираното деяние по чл.354а ал.5, вр.с ал.3 т.1 от НК  в обстоятелствената част на обвинителния акт следва да се изложат съображения защо се приема, че престъплението представлява маловажен случай.  Посочените аргументи в тази насока в частния протест не би могло да се приемат, като такива допълващи обстоятелствената част на обвинителния акт, поради което и проверяващия съд намира за ненужно да ги обсъжда. 

По тези съображения въззивният съд в настоящия съдебен състав счита, че обжалваното разпореждане следва да бъде потвърдено, тъй като не са налице основания за неговата отмяна.

Водим от горното и на осн. 249 ал.3 , вр.с чл.345 НПК ОС- Ямбол,

 

 

О  П  Р   Е   Д  Е   Л  И   :

 

 

  ПОТВЪРЖДАВА разпореждане № 1465/ 29.05.2017г., постановено по нохд № 664/ 2017г.по описа на Районен съд- Ямбол.

Определението не подлежи на обжалване.

 

 

              Председател:                    Членове:1.                       2.