О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

№ ___212                                  02.06.2017 г.                                          гр. Ямбол

 

ЯМБОЛСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, въззивен наказателен състав, в закрито съдебно заседание на втори юни две хиляди и седемнадесета година:

                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ: ВАСИЛ    ПЕТКОВ

                                                  ЧЛЕНОВЕ: РОСИЦА СТОЕВА

                                                                       ГАЛИНА ВЪЛЧАНОВА

като разгледа докладваното от съдия Петков

ВЧНД №187 по описа на съда за 2017 г.,

за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл. 243, ал. 6 и сл. от НПК.

Образувано е по частен протест на прокурор от ЯРП и частна жалба на защитника на обв. С.Д.К., срещу Определение №*** от 09.05.2017 г. по ЧНД №***г. по описа на ЯРС. С атакувания съдебен акт първостепенният съд е отменил Постановление на ЯРП от 10.02.2017 г. за прекратяване на наказателното производство по ДП №***г. по описа на ОСлО - ОП -Ямбол, водено срещу С.Д.К. ***, за престъпление по чл. 134, ал. 1, т. 2, вр. чл. 129, ал. 2 от НК.

В протеста (изх. №4034/2017 г. от 15.05.2017 г. на ЯРП) се сочи, че с обжалваното определение неправилно е прието, че съдържащите се в постановлението на ЯРП фактически констатации, не се подкрепят напълно от наличния доказателствен материал и направените правни изводи за липса на престъпление се базират на необосновано експертно заключение по назначената Комплексна експертиза №***година. Прокурорът счита, че заключението на Комплексната експертиза №***г. е правилно и обосновано и при изготвянето му са били взети предвид както следствения експеримент, така и допълнителния оглед на местопроизшествие, които са били направени в съдебната фаза на наказателното производство. Държавният обвинител поддържа, че в заключението на експертизата се сочи, че от проведения оглед на мястото, откъдето е стреляно, фиксирано с GPS, когато се застане от позицията на стрелящия, не е възможно да се наблюдава местоположението на простреляния. Сочи, че е установено по категоричен начин, че постр. Г.П. е променил първоначалното си положение, напуснал е самоволно позицията, която е трябвало да заема по разстановка, навлязъл е навътре в нивата, скъсявайки дистанцията между себе си и обв. К., който не е имал пряка видимост към постр. П. и не е очаквал той да бъде на друго място, различно от това, което му е било определено. С оглед гореизложеното и на основание чл. 243, ал. 6 от НПК, прокурорът настоява ЯОС да отмени Определение №*** от 09.05.2017 г. по ЧНД № ***г. PC - Ямбол и да потвърди Постановлението на ЯРП от 10.02.2017 г. за прекратяване на наказателното производство по ДП №***г. по описа на ОСлО - ОП - Ямбол.

По делото е постъпила и частна жалба (вх. №7858/19.05.2027 г. по регистъра на ЯРС), депозирана от защитника на обв. С.Д.К.. В жалбата се сочи, че атакуваното определение на ЯРС е незаконосъобразно и необосновано, поради което се настоява ЯОС да отмени обжалваното и да потвърди постановлението за прекратяване на наказателното производство. Защитникът излага съждения, че първостепенният съд неправилно е приел, че в Комплексна експертиза №***г. експертиза има вътрешно противоречие, което следва да бъде преодоляно с назначаване на повторна или допълнителна експертиза. Твърди, че тази експертиза е правилна и непротиворечива, както и че не е верен извода на ЯРС, че обв. К. не е спазил правилата за произвеждане на изстрел при ловен излет.

Също така, по делото е депозирано и възражение от процесуалния представител на пострадалия, в което се излагат съображения, че прокуратурата не е изпълнила задължителните указания, дадени от съда, както и че не е проведено нито едно процесуално действие. Поддържа, че правилно ЯРС е установил противоречието в експертното заключение на експертиза №38, както и че в постановлението си прокурорът не е взел предвид очевидни факти, доказващи виновното поведение на обв. С.К.. Настоява да не се уважава протеста на ЯРП, срещу атакуваното определение.

 

Съдът установи от фактическа и правна страна, следното:

 

Частният протест и частната жалба са с правно основание чл. 243, ал. 6 от НПК, са подадени са в законоустановения 7-дневен преклузивен срок от прокурор и съответно - от защитник на обвиняемо лице, поради което са процесуално допустими. Разгледани по същество са неоснователни, по следните съображения:

Досъдебното производство №***г. по описа на ОСлО - ОП - Ямбол се води с оглед извършено престъпление по чл. 134, ал. 1, т. 2, вр. чл. 129, ал. 2 от НК, срещу С.Д.К. ***, за това че на 24.11.2013 г. около 10.00 ч. в местността  „П” в с. Челник, обл. Ямбол с ловен автомат „Бенели“, прострелял в областта на гърдите Г.П.П. *** причинил средна телесна повреда. С Определение №***г. по ЧНД №***г. на ЯРС, потвърдено с Определение №***г. по ВЧНД №***г. на ЯОС е отменено постановление на ЯРП за прекратяване на производството по делото, като двете съдебни инстанции са приели, че заключението по назначената на ДП Комплексна експертиза №***г., е неправилно, необосновано и вътрешно противоречиво. С  постановление на ЯРП от 10.02.2017 г., производството по ДП №***г. по описа на  ОСлС - ОП - Ямбол отново е било прекратено на основание чл. 243, ал. 1, т. 1 вр. чл. 24, ал. 1, т. 1 от НК.

Настоящият състав се солидаризира с извода на първостепенният съд, изложен в атакувания съдебен акт - предмет на въззивната проверка, че прокурорът е постановил необоснован и незаконосъобразен акт, доколкото съдържащите се в него фактически констатации не се подкрепят напълно от наличния доказателствен материал, а направените правни изводи за липса на престъпление, се базират отново на заключението по Комплексната експертиза №***година. Така прокурорът е пренебрегнал изводите на съдилищата, извършили съдебния контрол върху предходното прекратяване (обективирани в Определение №***г. по ЧНД №***г. на ЯРС и потвърдителното Определение №***г. по ВЧНД №***г. на ЯОС). В тази връзка, в обжалваното определение, ЯРС е изложил убедителни аргументи, по отношение на това, в какво се състои противоречието в заключение по Комплексната експертиза №***година. ЯОС ще посочи още, че в конкретния случай, прокурорът не е изложил мотиви кои доказателства кредитира и защо, кои не и защо - още повече при наличие на неяснота и противоречия досежно механизма на деянието и конкретно на позицията на обв. К. при произвеждането на нараняващия изстрел. Съгласно процесуалните изисквания, прокурорският акт е единство от диспозитив и мотиви, като в мотивите следва да се посочи фактическата обстановка, да се направи анализ на всички събрани по делото доказателствата, както и да се изложат правните изводи. За да изпълни задължението си по установяване на обективната истина, прокурорът трябва не само да събере необходимите доказателства, но и да ги анализира обективно, в конкретния случай - вкл. и показанията на свидетелите Г. П., П. П., К. К, К. Г., И. П, Ст. П, И. И, Ст. Д.  и А. Д, обясненията на обв. К. и заключението на Комплексната експертиза №97.

Настоящият състав споделя напълно извода на ЯРС, че за цялостното и всестранно изясняване на релевантните по спора факти следва да се назначи допълнителна комплексна експертиза, при която експертите ясно да отговорят на въпросите посочени от първата инстанция - какво е местоположението на обв. К. според разстановката, каква е позицията (налице ли е придвижване от него при стрелбата) и нейния сектор който е следвало да съблюдава обвиняемия, каква е посоката и ъгъла на стрелба от тази позиция спрямо първоначалната и последвалата позиция на пострадалия Г. П..

По изложения съображения въззивният съд частния протест, както и  частната жалба за неоснователни и счита, че атакуваното Определение №*** от 09.05.2017 г. по ЧНД №***г. по описа на ЯРС, с което е отменено Постановление на ЯРП от 10.02.2017 г. за прекратяване на наказателното производство по ДП №***г. по описа на ОСлО - ОП -Ямбол, водено срещу С.Д.К. ***, за престъпление по чл. 134, ал. 1, т. 2, вр. чл. 129, ал. 2 от НК, като законосъобразно, следва да се потвърди.

 

Водим от гореизложеното, на основание чл. 243, ал. 7 от НПК, Ямболският окръжен съд

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ПОТВЪРЖДАВА Определение №***/09.05.2017 г. постановено по ЧНД №***г. по описа на РС – Ямбол.

Определението е окончателно.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                        ЧЛЕНОВЕ: 1.                 

 

 

                                                        

                                                          

 

                                                                                              2.