Р Е Ш Е Н И Е

 

69                                                     23.06.2017 г.                            гр.Ямбол

 

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

Ямболският окръжен съд                                                  І-ви наказателен състав

На  07 юни                                                                                             2017 година

В публично  заседание в следния състав:

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Д.Фарфарова

    ЧЛЕНОВЕ:       П.Жекова

                               Ив.Иванов

Секретар М.К.

Прокурор: Т.С.

Като разгледа докладваното от съд.Фарфарова

ВЧНД №165 по описа за 2017 година

За да се произнесе взе предвид следното:

 

 

С Определение №347/11.04.2017 г. постановено по ЧНД №460/2017 г. ЯРС  е оставил без разглеждане жалбата  на М.П.А. и М.К.А. *** срещу постановление  за прекратяване на  наказателното производство на ЯРП  по ДП №15 / 2017 г. по описа на РУ С..

Срещу така  постановеното определение на ЯРС е постъпила жалба от въззивниците  М.А. и М.А..В жалбата са изложени доводи за незаконосъобразност, необоснованост и неправилност  на обжалваното определение. Излагат се съображения за  това, че неправилно съда е приел, че жалбоподателите нямат  качеството на пострадали лица съобразно разпоредбата на чл.74 от НПК, приемайки, че липсват доказателства за това, че надписите са визирани до тях. Излагат съображения, че при изписване на имената им не са необходими други индивидуализиращи белези. Прави се искане за отмяна на обжалваното определение и връщане на делото за продължаване на съдопроизводствените действия.

В съдебно заседание  въззивниците М.А. и М.А. участват чрез редовно упълномощен защитник. Чрез защитата си поддържат жалбата си на основанията изложени в същата и с направеното искане.

Участващия по делото прокурор  изразява становище за незаконосъобразност  и неправилност на  обжалваното определение, поради което и същото следва да бъде отменено. Излага съображения за наличието на достатъчно индивидуализиращи жалбоподателите  признаци като адресати на  посочените надписи.

Съдът след цялостна проверка на доказателствата по делото,становищата на страните и атакувания съдебен акт в съответствие с правомощията  си по чл.243 ал.7  от НПК  намира следното:

Жалбата  като подадена в срок от страни имащи право, а и интерес от това е процесуално допустима. Разгледана по същество се явява и  основателна  по следните съображения и доводи:

Производството по ДП №15/2017 г. по описа на РУ С.е образувано срещу неизвестен извършител за това, че за времето  23.00 часа на 18.01.2017 г. до 09.00 часа на 19.01.2017 г. е извършил непристойни действия грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като е изписал надписи със спрей върху западна стена на жилищен блок №* находящ се на ул."Х." №** в гр.С.гласящ - "А. ще го духаш"; източната стена на бивша игрална зала находяща се  източно от ЖПГара гласящ - "А. върни парите"; вътрешна западна стена на ЖП подлез свързващ ул."Х." и ул."Св.И.Р." гр.С., обл.Ямбол гласящ: "М.А. върни откраднатите пари - FAER А. - САМОНИСТ - М.А. - бирата" - престъпление по чл.325 ал.1 от НК.

Както правилно е посочил решаващия съд обект на престъплението хулиганство са установения в страната ред и обществено спокойствие. Разпоредбата на чл.325 ал.1 от НК определя съставомерност на осъществено деяние по визирания текст  при извършени непристойни действия грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи  явно неуважение към обществото, като хулиганските действия могат да бъдат свързани и с посегателство върху личността при нанасяне на обида или причиняване на телесна повреда., при които безспорно се засягат и лични неимуществени права и интереси на отделни лица, пораждащи и  фигурата на пострадало лице.

Неправилен и необоснован е извода на решаващия съд, че в случая не са налице каквито и да било доказателства за да се приеме, че визираните надписи са свързани с личността на  жалбоподателите, предвид изписването само на по две имена на всеки един от тях.  Изписването на по две имена  на всеки от жалбоподателите, още повече в един от надписите  и на двамата жалбоподатели, които са съпрузи в достатъчна степен индивидуализират обектите на същите, респективно определят и  качеството им на пострадали лица. А щом това е така то същите съобразно разпоредбата на чл.243 ал.3 от НПК в качеството им на пострадали лица са от кръга на лицата имащи право на жалба срещу постановлението на ЯОП.

По изложените съображения ЯОС

 

 

Р      Е      Ш      И      :

 

 

ОТМЕНЯ Определение №347/11.04.2017 г. постановена по ЧНД №460/2017 г. по описа  на ЯРС и връща делото за продължаване на съдопроизводствените действия.

Решението не подлежи на обжалване и протестиране.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                               ЧЛЕНОВЕ: 1.                       2.