Р Е Ш Е Н И Е

61                                                     16.06.2017 г.                            гр.Ямбол

 

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Ямболският окръжен съд                                                  І-ви наказателен състав

На  17 май                                                                                              2017 година

В публично  заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: В.П.

    ЧЛЕНОВЕ:      Д.Фарфарова

                            Ив.И.

Секретар М.К.

Прокурор: Е.Г.

Като разгледа докладваното от съд.Фарфарова

ВНОХД №119 по описа за 2017 година

За да се произнесе взе предвид следното:

 

 

 

С Присъда  №41/09.03.2017 г. постановена по НОХД №1296/2015 г. ЯРС е признал  подсъдимия Ж.П.Д.  за невиновен в това на ******г. около 17.00 часа, в центъра на с.Х.Д.., обл.Ямбол, чрез нанасяне на удар с плоската част на лопата в главата, в областта на лявата половина на лицето на Н.И.Ч. от с.Х.Д..о, обл.Ямбол да му е причинил средна телесна повреда, изразяваща се в избиване на зъби, без които се затруднява дъвченето и говоренето, поради което и на основание чл.304 от НПК и чл.12 ал.1 от НК го е оправдал по така предявеното му обвинение по чл.129 ал.2 вр. с ал.1 от НК.

Със същата присъда съда е отхвърлил като  неоснователни и недоказани предявените от Н.И.Ч. срещу Ж.П.Д. граждански искове - в размер на 20 000 лв. за причинени неимуществени и  в размер на 1500 лева за имуществени вреди, ведно със законната лихва  за всяка една от исковите претенции считано от ******г. до окончателното изплащане на  сумите.

Срещу така постановената присъда е постъпил протест от ЯРП с искане за  отмяната и  като  неправилна и необоснована, постановена в несъответствие със събраните по делото доказателства. Излагат се  съображения, че  не е налице неизбежна отбрана по смисъла на чл.12 ал.1 от НК, като се сочи, че подсъдимия сам се е намесил в конфликт между пострадалия и негови близки родственици от една страна и от друга свид.А.К., имал е възможност и е могъл да избегне евентуално нападение срещу него, но е предприел действия по нанасяне на удар върху главата  на пострадалия, като тези му действия не са били  защита от противоправно и  непосредствено нападение срещу него, а представляват действия по саморазправа във връзка с възникналия конфликт. Излагат се  алтернативно съображения, че при приемане, че  пострадалия с поведението си е осъществил  спрямо подсъдимия  непосредствено и противоправно нападение, то не е налице другия съществен елемент на института на неизбежната отбрана - защита в рамките на необходимите предели, като се твърди, че защитата на  подсъдимия явно не съответства на характера и опасността на нападението, поради което е налице и превишаване на пределите на неизбежната отбрана по смисъла на ал.2 на чл.12 от НК. Прави се искане за признаване на подсъдимия - въззиваем в производството за виновен  по предявеното му обвинение по чл.129 ал.2 вр. с ал.1 от НК.

В съдебно заседание участващия по делото прокурор  поддържа изцяло депозирания  протест по съображенията изложени в същия. Прави се искане за отмяна на постановената присъда, постановяване на такава по същество от въззивния съд с която да бъде признат подсъдимия за виновен по внесеното обвинение по чл.129 ал.2 вр. с ал.1 от НК и му бъде наложено наказание съответстващо на осъщественото престъпление.

Въззаваемия Н.Ч.  не излага становище по протеста.

Въззиваемия Ж.Д.  участва в производството лично и чрез редовно упълномощен защитник.Чрез защитата си излага съображения за неоснователност на протеста на ЯРП, като иска оставянето му без уважение, а протестираната присъда в сила, като законосъобразна и обоснована.

Съдът след цялостна проверка на доказателствата по делото,становищата на страните и атакувания съдебен акт в съответствие с правомощията  си по чл.313 и сл. от НПК  намира следното:

Протеста  като подаден в срок от страна имаща право, а и интерес от това е процесуално допустим. Разгледан по същество се явява  неоснователен  по следните съображения и доводи:

Въззивният съд счита,че ЯРС е постановил присъдата си след  попълване на делото с необходимите доказателства, като е обсъдил същите поотделно и в тяхната съвкупност, изяснил е фактическата обстановка по делото, с която настоящия състав на  въззивния съд се съгласява изцяло.

От направения  анализ на доказателствата по делото  от решаващия съд правилно е прието, че  на ******г. около 17.00 часа  въззиваемия Ж.Д. се намирал  в Евангелска църква, намираща се в центъра на с.Х.Д.., обл.Ямбол, където се провеждала  служба, както и, че при излизането му от същата, в момент в който се е намирал пред нея  видял племенника си - свид.А.К.от гр.Б., който му бил на гости да бяга в посока на дома му намиращ се в същото село на ул."Х.А." №**, когото  гонели група роми с лопати, мотики и криваци - свид.Н.Ч. и негови роднини - майка му свид.И.Ч., баба му свид.А.Ч., вуйчо му свид.Й.Ч. и сестра му свид.М.Ч.и чул виковете  на свид.К.за помощ. При това въззиваемия Д. ги спрял и попитал защо гонят племенника му - свид.А.К.. Свид.И.Ч.  казала на въззавеемия Д., че  свид.А.К.е изнасилил дъщеря и - свид.М.Ч.. Въззиваемия Д. им казал да се успокоят и им предложил да извикат полиция за да се изясни какво е станало. При това свид.А.Ч. посегнала към въззиваемия Д. с носената от нея мотика, но въззиваемия се отдръпнал назад и не успяла да го удари. Към въззиваемия Д.  посегнал с пръчка/кривак/ и свид.Й.Ч., но тъй като въззиваемия Д. отново се  отдръпнал назад  също  не успял  да го удари. Същевременно въззиваемия свид.Н.Ч.  посегнал с държаната от него лопата към свид.А.К., но закачил само една от ръцете му, тъй като свид. К.се отдръпнал назад. Въззиваемия Н.Ч.  с намиращата се в него лопата  посегнал да удари и въззиваемия Д., но не успял тъй като въззиваемия избегнал удара. Виждайки, че е нападнат от фамилията Ч.въззиваемия Д. издърпал от ръцете на свид.И.Ч. лопатата, която същата държала и за да защити себе си и племенника си, с плоската и част нанесъл удар на въззиваемия Н.Ч. в главата, в областта на лявата половина на лицето. От нанесения му удар въззиваемия Н.Ч. паднал на земята, а въззиваемия Д. и племенника му - свид.К.избягали и се скрили в дома на  въззиваемия Д. намиращ се на ул."Х.А." №**.

Видно от заключението на  изготвената по делото съдебно медицинска експертиза в резултат на нанесения му удар с лопата на ******г. въззиваемия Н.Ч. е получил контузия в областта на главата с наличието на травматичен оток на меките черепни обвивки в лява слепоочно теменна област с диаметър около 2 см; две ивечести с мораво синкав цвят кръвонасядания с дължина 2,5 см. и широчина 0,5 см. по кожната повърхност на горната устна в нейната лява половина; косо, във  външния и край отчупване от коронката на първи горен в ляво резец/21-ви зъб/ на площ от около 1/3 от зъба с мораво синкаво кръвонасядане на венечните ръбове; отчупване на коронката на втори горен в ляво зъб/22-ри зъб/ на нивото на венеца с мораво синкаво кръвонасядане на венечния ръб. Описаните  травматични увреждания се дължат на действието/удар/ на твърди тъпи предмети и добре отговарят да са получени по време и начин, съобщени от пострадалия, а именно чрез удар с плоската част на лопата в лявата половина на лицето и главата, като уврежданията е възможно да са получени от един единствен удар с лопатата. Счупването на 22-ри зъб/втори горен в ляво зъб/ на нивото на венеца е довело до функционално значими затруднения в  дъвченето и по-точно във фазата на отхапването, както и при изговарянето на  т.нар. "шипящи" звуци и по този начин е осъществило смисъла на  медико биологичния характеризиращ признак избиване на зъби, без които се затруднява дъвченето и говоренето. Отчупването на около 1/3 от коронката на първи горен в ляво зъб /21-ви зъб/ заедно с останалите увреждания е причинило на пострадалия Н.Ч. временно разстройство на здравето неопасно за живота му - такова извън случаите на чл.128 и чл.129 от НК..

Видно от заключението на  изготвената по делото  комплексна съдебно - психиатрична и психологична експерктиза въззиваемия Д.  не боледува от психично заболяване и не се води на  диспансерно наблюдение в психиатричен кабинет, с нормален интелект, без когнитивни дефицити във възприятията, вниманието, паметта и мисленето, знанията и уменията му са развити на база личен социален опит и образование, избухва в гняв само ако е силно раздразнен, може да се овладее при слаби дразнители, но не когато се чувства застрашен. Характерно за въззивника Д. е повишена емоционалност, чувствителност, тревожност и други реакции в областта на чувствата, отзивчив е и впечатлителен, рядко влиза в конфликти, има обострено чувство за дълг, изпълнителен е.   Към момента на извършване на деянието  е бил в състояние на  повишено психично напрежение и тревожност, касаещо живота и здравето му, при снизен самоконтрол и при леко стеснено съзнание. Предприел е действия, противодействащи  на застрашаването на живота и здравето му. Психологическите преживявания и  механизми на поведение по време на деянието експертите са определили като състояние на повишено вътрешно напрежение, породено от посегателството над близък роднина, както и от застрашаването на собствения му живот и здраве.

Като механизъм на  получаване на уврежданията  в заключението си  експертизата сочи действието на твърди тъпи и тъпоръбести предмети,  по механизъм възможност на нанасяне на един удар с лопата в лявата половина  на лицето и главата.

Приетите за установени от решаващия, а и от въззивния  съд фактически обстоятелства се установяват от събраните  и проверени в хода на  съдебното следствие доказателства-гласни и писмени, а и от заключенията на назначените  по делото  съдебно медицинска експертиза и комплексна съдебно психиатрична и психологическа експертизи.

За да приеме за установени  визираните фактически обстоятелства, възприети в пълнота и от въззивния съд, решаващия съд  е извършил пълен и подробен анализ  на всички гласни доказателства по делото  при изпълнение на задълженията си по чл.305 ал.3 от НПК, съответствието им  с писмените такива по делото, а и заключенията на назначените  СМЕ и СППЕ, които са обективни, компетентни и безпристрастни. Анализирайки подробно показанията на свид.Н.Ч. - въззиваем в настоящето производство и тези на свид.Й.Ч., И.Ч., А.Ч., М.Ч., Н.Ч. и Г.С.дадени в хода на съдебното следствие и приобщени такива по реда на чл.281 ал.4 вр. с ал.1 т.1 и 2 от НПК, предвид наличието на противоречия в част от тях, а и предвид заявеното от свидетели, че не си спомнят всичко, в частта им в която се сочи, че  въззиваемия Н.Ч. е бил  нападнат и ударен с лопата без причина от  въззиваемия Д. на автобусната спирка на селото, съобразно показанията на свид.Н.Ч., М.Ч., Ив.Ч., Ат.Ч., Й.Ч., тези на свид.Н.Ч. и М.Ч. в частта им в която сочат, че въззиваемия Д. е карал племенника си да изнасили  св.М.Ч., както и, че свид.А.К.е удрял  св.М.Ч. с колан и тя е паднала на земята, тези на свид.Н.Ив.Ч., че въззиваемия Ч. е паднал в безсъзнателно състояние след удара, че всички горепосочени свидетели/без св.Н.Ил.Ч.  и св.Г.С./ при срещата си с другите роми и въззиваемия Д. след станалота на спирката на селото не носили нищо в ръцете си  и така гонили  въззиваемия Д. и племенника му свид.К.до  евангелската църква в селото, като при срещата си с сях не ги нападнали, че свид.С.е видял  на спирката въззиваемия Ч. паднал, още едно момче до него и въззиваемия Д. да държи лопатата правилно, законосъобразно и обосновано не са кредитирани от решаващия съд. За да не кредитира показанията на тези свидетели във визираните им части съда  е извършил анализ на същите съобразно задължението си по чл.305 ал.3 от НПК вътрешно и съотносимо с останалите гласни доказателства по делото - показанията на свид.Н.С., С.Г., Н.  К.и К.К., като правилно, законосъобразно и обосновано решаващия съд е кредитирал показанията на тези посочени свидетели. В показанията си дадени в хода на съдебното следствие свид.С.- приятелка на свид.М.Ч., снаха във фамилия Ч.и племенница на  въззиваемия подсъдим Д., в добри отношения и с двамата въззиваеми е посочила по категоричен начин, че  на автобусната спирка в селото  свид.К.се е държал грубо със свид.М.Ч., която си тръгнала разстроена но не е имало нанасяне на удари с колан от страна на  свид.К.на  свид.М.Ч., както и, че на мястото не е присъствал въззиваемия Д., респективно и конфликт между свидетелите от фамилия Ч.и него.. В показанията си свид. Г.и Н.К.сочат, че са видели свидетелите от фамилията Ч.с лопати, пръчки и мотики, като същите са нападнали първоначално свид.К., а след това и въззиваемия Д., който не носел нищо в ръцете си, както и да се опитва да се предпази от нападението на  членове на фамилията Ч.. В съответствие с показанията на тези двама свидетели са и показанията на свид.К.К., който също възприел обстоятелството, че  въззиваемия Д.  не е носел в ръцете си нищо, а в другата група е имало човек с лопата. Касае се за показания на свидетели относно съставомерните факти, които свидетели са такива незаинтересовани от изхода на делото, при липса на установени влошени отношения  както с  въззиваемия подсъдим Д., така и с  въззимаемия пострадал Н.Ч.. Правилно, обосновано и законосъобразно отчитайки близките родствени връзки на  въззиваемия пострадал Н.Ч. със свид. Н.Ч., Й.Ч., И.Ч., А.Ч. и М.Ч.и близките приятелски такива  на свид.Г.С.със свид.Н.Ч. - дядо на пострадалия,  във визираните им части, при  несъответствие с тези на незаинтересовани свидетели по делото не са кредитирани от съда. Настоящия състав на въззивния съд намира за правилен и обоснован и извода на решаващия съд за некредитиране на обясненията на въззиваемия Д. в частта им  относно обстоятелството на нанасяне на удар, респективно  насоченост  на такъв  на  пострадалия Н.Ч. и тези на въззиваемия Н.Ч.  в частта им относно мястото и  начина на причиняване на телесните му увреждания, изпадането му в безсъзнание, а и  липсата на нападение по отношение на въззиваемия  Д..  В тези им части  обясненията на въззиваемия Д. и  показанията на въззиваемия Н.Ч. се опровергават от показанията на  визираните по-горе свидетели, които са кредитирани от съда  по посочените съображения, а и предвид несъответствието им с установеното от назначената по делото СМЕ даваща заключение относно характера на причинените телесни увреждания на  въззиваемия Н.Ч.  и механизма на причиняването им.

 Възражението  в протеста на ЯРП  касателно необоснованост на първоинстанционния съдебен акт предвид  по същество несъответствие на  приетите за установени фактически обстоятелства с доказателствата по делото  е неоснователно. Липсва основание да се счете, че е налице превратно тълкуване на доказателствата по делото по изложените съображения.

Извода на решаващия съд, че от установените фактически обстоятелства при задълбочен анализ на събраните по делото доказателства, проверени в хода на съдебното следствие въззиваемия Д. не е осъществил престъпния състав на  чл.129 ал.2 вр. с ал.1 от НК и  на осн. чл.304 НПК и чл.12 ал.1 НК го е оправдал по това му предявено обвинение се споделя в пълнота и от настоящия състав на въззивния съд.

Безспорно установено от доказателствата по делото е обстотелството, че травматичните увреждания на въззиваемия Н.Ч. изразяващи се  в контузия в областта на главата с наличието на травматичен оток на меките черепни обвивки в лява слепоочно теменна област с диаметър около 2 см; две ивечести с мораво синкав цвят кръвонасядания с дължина 2,5 см. и широчина 0,5 см. по кожната повърхност на горната устна в нейната лява половина; косо, във  външния и край отчупване от коронката на първи горен в ляво резец/21-ви зъб/ на площ от около 1/3 от зъба с мораво синкаво кръвонасядане на венечните ръбове; отчупване на коронката на втори горен в ляво зъб/22-ри зъб/ на нивото на венеца с мораво синкаво кръвонасядане на венечния ръб са причинени от  въззиваемия Д., чрез нанасяне на еднократен  удар с плоската част на лопата в лявата половина на лицето и главата. Безспорно установено е и обстоятелството, че счупването на 22-ри зъб /втори горен в ляво зъб/ на нивото на венеца е довело до функционално значими затруднения в  дъвченето и по-точно във фазата на отхапването, както и при изговарянето на  така наречените "шипящи" звуци и по този начин е осъществило смисъла на  медико биологичния характеризиращ признак избиване на зъби, без които се затруднява дъвченето и говоренето, представляващо средна по смисъла на чл.129 от НК телесна повреда.

Безспорно установено от доказателствата по делото е и обстоятелството, че  удара с лопата, който  е нанесъл на въззиваемия Н.Ч. и в резултат на който са причинени  визираните травматични увреждания на същия, въззиваемия Д. е нанесъл при  непосредствено и противоправно нападение осъществявано спрямо него от различни лица, включително и въззиваемия Н.Ч.. Установените фактически обстоятелства сочат на  опит на въззиваемия Д. да изясни обстоятелствата поради които  въззиваемия Н.Ч. и негови роднини  гонят  св.К.- племенник на въззиваемия Д.. При това  по отношение на въззиваемия Д. и  свид.К.са осъществени действия от  въззиваемия Н.Ч. и негови  роднини / свид. А.Ч., Й.Ч., въззив. Н.Ч. / изразяващи се в  опит за нанасяне на удари с носените и държани от същите предмети - лопати, мотики и пръчки /криваци/, при което е била наранена и ръката на свид.К.в резултат на удар с лопата от въззиваемия Н.Ч.. Същевременно въззиваемия Н.Ч.  направил опит да нанесе удар с лопатата и на въззиваемия Д., но не успял да направи това  предвид обстоятелството, че въззиваемия Д. успял да се отдръпне и избегне удара. Към този момент именно и въззиваемия Д. е издърпал от ръцете на свид.И.Ч. държаната от същата лопата и е нанесъл процесния удар на въззиваемия Н.Ч.. При нанасяне на удара  безспорно въззиваемия Д. е съзнавал извършваните от него действия,  но същите е осъществил при  възприемане на обстоятелствата на  извършвано нападение по отношение на  свид.К.и  него от група от лица, с предмети  годни  да причинят  телесни  увреждания на двамата, непосредствено след избягване на удар от страна на въззиваемия Н.Ч. с лопата и при възприемане на обстоятелството на нараняване на свид.К.. Именно към този момент и въззиваемия с цел да предпази  свид.К.и себе си от  непосредственото и противоправно нападение, с взет от един от нападателите им предмет - от ръцете на свид.И.Ч. е нанесъл удар на  въззиваемия Н.Ч. причинил увреждането на свид.К.и опит да  ннесе удар на въззиваемия Д.. Касае се безспорно за осъществени действия в условията на неизбежна отбрана по смисъла на  чл.12 ал.1 от НК, при  пряко и непосредствено противоправно нападение и от въззиваемия Н.Ч., което не е било прекратено.

Съда намира за неоснователни доводите на обвинението в протеста, че в случая не се касае за неизбежна отбрана по смисъла на чл.12 ал.1 от НК, тъй като въззиваемия Д. се е намесил сам в конфликта между членовете на фамилия Ч.и свид.А.К.и е можел да избегне  насянето на удар по отношение на въззиваемия Н.Ч., както и алтернативно, че е налице  превишаване на пределите на неизбежната отбрана по смисъла на  ал.2 на чл.12 НК. От доказателствата по делото безспорно се установява обстоятелството, че към момента в който въззиваемия Д.  е спрял  въззиваемия Н.Ч. и свидетелите - негови роднини същите са гонели свид.К.като са носели в себе си и предмети -  лопати, мотики, пръчки/криваци/. Тези действия на въззиваемия Д. са се изразявали  в опит за преустановяване на  конфликт и изясняване на обстоятелствата по същия, включително и с  посочване от него на необходимост от информиране на  органите на полицията, ако това е необходимо. Липсва основание да се счете и от доказателствата по делото не се установява  агресивно поведение от въззиваемия Д. по отношение на въззиваемия Н.Ч. и неговите близки - свидетели по делото. Същия не е носел в ръцете си и каквито и да било предмети, които биха могли да  послужат за нападение над когото и да било. Действията  на  въззиваемия Д. по нанасяне на удар  на въззиваемия Н.Ч. са осъществени в ситуация на предприети и непрекратени такива от  въззиваемия Н.Ч. и свидетелите А.Ч. и Й.Ч. по отношение както на свид.К., включително чрез увреждане на ръката му, а и към въззиваемия Д.. Т.е. действията по осъществяване на  противоправно нападение от въззиваемия Н.Ч. са били  такива непредизвикани от въззиваемия Д. по какъвто и да било начин и към момента на  нанасяне на удара от въззиваемия Д.на въззиваемия Ч. не са били  прекратени. При така установените фактически обстоятелства въззиваемия Д.не е бил длъжен да бяга, да се укрива, а и да се защитата само  с ръце. Интензивността му на защита  в ситуация в която е бил сам, невъоръжен и атакуван последователно  от въззиваемия Н.Ч. и  членове на семейството му определя и правото му на активна защита, каквато  същия е осъществил. С нанасяне на един единствен удар  на въззиваемия Н.Ч., с лопата  която е взел от един от нападателите си  въззиваемия Д.по никакъв начин не е превишил и пределите на неизбежната отбрана, тъй като осъществената от него защита съответства на  характера и опасността на нападението.

От цялостната проверка на атакувания съдебен акт съдът не констатира пропуски и грешки водещи до изменение или отмяната му поради което и на осн. чл.338 от НПК  ЯОС

 

 

Р      Е      Ш      И      :

 

ПОТВЪРЖДАВА Присъда №41/09.03.2017 г. постановена по НОХД №1296/2015 г. по описа на ЯРС.

Решението не  подлежи на обжалване .

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                        ЧЛЕНОВЕ: 1.                               2.