О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

                            21.06.2017 г.               гр.Ямбол

 

 

 

 

ЯМБОЛСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД,      ІІІ-ти граждански  състав

на       21     юни        2017   година

в закрито заседание в следния състав:

 

 

                                         ПРЕДСЕДАТЕЛ: РОСИЦА СТОЕВА      

 

 

секретар

като разгледа докладваното от съдия   Росица Стоева

ч.гр.дело №198  по описа на 2017 г.,

за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл.255 - 257 от ГПК.

Образувано е в ЯОС на 19.06.2017 г. по молба, подадена от адв.М.К. от ЯАК, в качеството на пълномощник на Н.Т.У. ***, с която се  иска "да бъде определен подходящ срок за и.д.съдия по вписванията при ТРС - Ж. Б. да извърши действия по изпращане на частната ни жалба срещу отказ да се извърши нотариално удостоверяване на продажба на имот №301004 в землището на с.Устрем, Община Тополовград от 13.02.2017 г. на изпълняващ нотариални функции и.д.съдия по вписванията при ТРС, видно с всички документи, за разглеждане от ЯОС". Претенцията си молителя мотивира с обстоятелството, че е депозирал частната жалба срещу отказа на 21.02.2017 г., внесъл е дължимата ДТ, но въпреки това повече от месец жалбата и цялото дело не е изпратено на компетентния съд за разглеждане.

ЯОС, след като се запозна с молбата и приложенията към нея, констатира следното:

Молба, вх.№1977/30.03.2017 г. за определяне на срок при бавност е била подадена директно в ЯОС и образувана в ч.гр.д.№102/2017 г. по описа на ЯОС. Поради подаването й направо в ЯОС, същата не е била свързана с преписката и не е придружена от становище на и.д.съдия по вписванията при ТРС - Ж. Б., така както изисква нормата на чл.255, ал.2 ГПК. Ето защо и с  Определение №112/31.03.2017 г., постановено по ч.гр.д.№102/2017 г. по описа на ЯОС, производството е прекратено, молбата е изпратена на и.д.съдия по вписванията при ТРС за изпълнение на задълженията му по чл.255, ал.2 ГПК. В същото определение на и.д.съдия по вписванията при ТРС е указано, че в случая е налице възможност за прилагане на чл.256 ГПК, в частност своевременно и надлежно администриране и изпращане на компетентния съд на частната жалба от 21.02.2017 г. срещу отказа на и.д.съдия по вписванията при ТРС - Ж. Б. да извърши нотариално удостоверяване на продажба на имот №301004 в землището на с.Устрем.

На настоящия съд е служебно известно, че макар и с огромно забавяне на 16.06.2017 г. едновременно с изпращане на окомплектованата с обясненията на и.д.съдия по вписванията при ТРС жалба за определяне на срок при бавност е извършено и процесуалното действие, за извършване на което се иска определяне на срок при бавност, т.е. в ЯОС е изпратена и частната жалба от 21.02.2017 г. срещу отказа от 13.02.2017 г. да се извърши нотариално удостоверяване на продажба на имот №301004 в землището на с.Устрем, Община Тополовград. Описаната частна жалба на Н.Т.У. ***, подадена чрез пълномощника му  адв.М.К., е постъпила в ЯОС на 19.06.2017 г. и на същата дата е образувана във в.ч.гр.д.№199/2017 г. по описа на ЯОС.

При тези фактически данни и с оглед извършването, макар и с абсолютно необосновано, извън всякакви процесуални срокове забавяне, на необходимите и надлежни процесуални действия от и.д.съдия по вписванията при ТРС, обосновават извод за преждевременно изпращане на молбата за определяне на срок при бавност на въззивната инстанция. Съгласно разпоредбата на чл.256, ал.1 ГПК, молбата се счита за оттеглена, ако съдът извърши посоченото в същата действие и съобщи за това на страната. Молбата следва да бъде изпратена на горестоящия съд единствено в случай, че в едноседмичен срок от съобщението страната заяви изрично, че я поддържа - чл.256, ал.2 ГПК.

С оглед на горното и тъй като и.д.съдия по вписванията при ТРС не е съобразил и съответно не е изпълнил цитираните процесуални норми, на настоящия етап от производството молбата се явява недопустима. Производството по същата следва да бъде прекратено, а делото върнато на и.д.съдия по вписванията при ТРС с указания за преценка на допустимостта на молбата след изтичане на срока по чл.256, ал.2 ГПК и при необходимост - изпращането й на горната инстанция.

Водим от изложеното Ямболският окръжен съд

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРЕКРАТЯВА  производството по в.ч.гр.д.№198/2017 г. по описа на ЯОС.

 

ВРЪЩА делото на и.д.съдия по вписванията при ТРС с указания за преценка на допустимостта на молбата, след изтичане на срока по чл.256, ал.2 ГПК и при необходимост - изпращането й на въззивната инстанция.

 

Определението не подлежи на обжалване.

Препис от определението да се изпрати на адв.М.К. от ЯАК, в качеството на пълномощник на Н.Т.У. ***, за сведение.

 

 

                                         ПРЕДСЕДАТЕЛ: