О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е 

 

                                213           16.06.2017 г.       гр.Ямбол

 

   Ямболският окръжен съд, първи въззивен граждански състав

   на…шестнадесети…юни…..две хиляди и седемнадесета година

   в закрито заседание в следния състав:

                                                    Председател: Росица Стоева

                                                           Членове: Калина пейчева

                                                                           Галина Вълчанова

 секретар                                              

 като разгледа докладваното от съдия Г.Вълчанова

 възз.гр.д. № 195 по описа на 2017 г.,

 за да се произнесе взе предвид следното:

Производството по делото е образувано по жалба на К.Б.Б. против решение № 225/13.04.2017 г., постановено по гр.д.№ 190/2017 г. по описа на ЯРС като се желае същото да бъде отменено изцяло, да бъде поправено или изменено в частта относно присъдената издръжка като бъде определен минималния размер от 115 лв. и бъдат присъдени разноските пред двете инстанции. Излагат се оплаквания за това, че съдът е посочил друг номер на дело в шапката на решението, което следва да се поправи. Издръжката определена в размер 140 лв., дължима от въззивницата на непълнолетното дете М. е неправилно преценена от съда без да се съобрази с възможностите на същата. Обжалва се решението и в частта на разноските, тъй като такива не са присъдени на ответницата, а само на ищеца.

Районният съд е администрирал жалбата и след изпратения препис на М.П.П. лично и със знанието и съгласието на баща му П.М.П. е депозиран отговор, в който се сочи, че районният съд е извършил поправка на решението си относно номера на делото, по което е постановено. В останалата част е взето становище за неоснователност на жалбата.

ЯОС след като се запозна с жалбата и изложените в нея съображения, счита, че в едната си част същата представлява искане по чл.248 ал.1 от ГПК за изменение на решението в частта на разноските. Такова искане на страната е предвидено да се разгледа от съда, постановил решението, тъй като в частта за разноските има характер на определение. Едва след като бъде постановен в тази връзка акт от районния съд, същият би подлежал на обжалване. В случая се касае за оплакване от присъдените разноски, направено в жалба против цялото постановено решение. Тъй като във въззивното производство ще бъде разгледано цялото решение така, както се атакува, а жалбата не подлежи на разделяне, цялото настоящо производство следва да бъде прекратено, а депозираната от К.Б. жалба, която има в едната си част характер на молба по чл.248 от ГПК, следва да се изпрати на ЯРС, компетентен да се произнесе в тази част.

На основание изложеното, ЯОС

 

                                 

 

                                                    ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРЕКРАТЯВА производството по възз.гр.д.№ 195/2017 г. по описа на ЯОС.

ИЗПРАЩА делото по компетентност на ЯРС за произнасяне по реда на чл.248 от ГПК по жалбата на К.Б.Б. против решение № 225/13.04.2017 г., постановено по гр.д.№ 190/2017 г. по описа на ЯРС в частта на разноските, след което делото да се върне за произнасяне по жалбата.

Определението е окончателно.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                   ЧЛЕНОВЕ:1.                       2.