Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е 72

 

                                гр.Ямбол........15.06........2017 г.

 

                               В    ИМЕТО    НА    НАРОДА

 

  Ямболският окръжен съд, гражданска колегия, в публично заседание

  На.........................тринадесети...юни...……….........................................

  През две хиляди и седемнадесета година,..........в състав:

                                                         Председател: Росица Стоева

                                                                Членове: Николай Иванов

                                                                                Г. Вълчанова

 

  като разгледа докладваното от съдия Г.Вълчанова възз.гр.д.№ 166

по описа за 2017 година, за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.258 от ГПК.

Пред ЯОС е депозирана въззивна жалба от Т.М.Б. чрез пълномощника му адв.Д.Б.,*** против решение от 9.05.2017 г., постановено по гр.д.№ 514/2017 г. по описа на РС Ямбол, иска се отмяната на този акт и издадената заповед за защита и оставяне на молбата за защита от домашно насилие без уважение. С атакуваното решение съдът е уважил молбата на Г.И.М. и Е.Т.Б.по реда на ЗЗДН и е задължил жалбоподателя да се въздържа от извършване на домашно насилие спрямо двете; забранява му да приближава жилището, местоработата и местата за социални контакти на Г.М. на разстояние не по-малко от 100 м за срок от 12 месеца и го е осъдил да заплати глоба в размер 200 лв., а е отхвърлил молбата на Г.И.М. лично и като законен представител на детето Е.Т.Б.да бъде постановена забрана на Т.М.Б. да приближава жилището и училището на детето.

Постановеното решение се счита за необосновано, тъй като съдът не е конкретизирал къде, по кое време и при какви условия е извършено домашното насилие. Депозирана искова молба е бланкетна и неконкретна като при същите пороци е постановен и съдебният акт. Счита се, че са налице противоречия в мотивите на съда предвид постановеното решение и възприетото като фактическа обстановка и направени правни изводи. Не са налице доказателства за извършено домашно насилие срещу детето, както е прието в мотивите на съда, а се налагат мерки по отношение на него. Представената от Г.М. декларация по чл.9 ал.3 от ЗЗДН не следва да се цени като приоритетно доказателство, а заедно с всички останали събрани по делото такива. По тези и други подробни съображения, посочени в жалбата се желае отмяна на атакуванато решение и издадената заповед за защита и оставяне на молбата без уважение.

В законоустановения срок молителката по делото е депозирала отговор на въззивната жалба и счита същата за неоснователна и необоснована, а постановеното от районния съд решение като правилно, законосъобразно и обосновано се желае да бъде оставено в сила. Излагат се подробни съображения за това, че всички твърдения на молителката са били надлежно доказани и потвърдени от събраните по делото пред първата инстанция доказателства. Съдът правилно е обсъдил събраните писмени и гласни доказателства, въз основа на което е постановил и своя акт.

В съдебно заседание страните редовно призовани, жалбоподателят не се явява и не изпраща представител, а въззиваемата страна чрез своя пълномощник поддържа становището си в производството по делото.

След преценка на събраните по делото доказателства съдът приема за установена следната фактическа обстановка:

Пред ЯРС подадена молба от Г.И.М. за издаване на заповед за незабавна защита срещу осъществено по отношение на молителката и детето им домашно насилие от Т.М.Б.. Молителката твърди, че с ответника са били във фактическо съпружеско съжителство от 2006 год. до 2009 год. и имат дете Е Т Б, род. на *** год. От 2009 год. са раздени и не живеят заедно. На 16.02.2017 год. около 11.00 ч. Т.Б. се появил на стълбището пред дома, в който живее молителката с детето им, а с него бил и братовчед му Н Н. Б. бил бесен от факта, че молителката го осъдила да плаща издръжка за детето им като се заканил, че ще отведе дъщеря им и ще я продаде за проститутка в Италия. От тези негови твърдения молителката се уплашила и предупредила директорката на училището, където учи детето да не остават дъщеря им сама в междучасията. Когато отишла в училището Т.Б. с братовчед си Н.Н били вече там, вдигали скандали и заплашвали. Тогава молителката се обадила на районния полицейски инспектор, но докато той дойде Б. и Николов си били отишли. Молителката Г.М. помолила полицейския служител да я придружи с детето до дома им, защото се опасявала, че Б. и Николов може да ги причакат във входа и да ги нападнат с оглед агресивното им поведение. По пътя молителката ги видяла да ги причакват в лек автомобил, с който пристигнали, показала ги на органите на полицията и  след проверка всички били отведени в сградата на полицията за снемане на обяснения и изясняване на случая. Всичко това-виковете, заплахите от страна на Б., разпитите в полицията се случило в присъствието на детето Е. Бонева. Последната не познавала баща си, като била дете с крехко здраве, с епилептични припадъци и забавено развитие. В резултат на това получила нервна криза, изпуснала се по голяма нужда още в сградата на полицията, а цяла нощ след това била на лекарства и под постоянното наблюдение на молителката, за да не получи епилептичен припадък. Молителката изпитва страх, че двете с детето им може отново да бъдат подложени на насилнически действия от страна на ответника, изпитва ужас при мисълта, че същия може да осъществи заканите си и да отвлече детето им, за да я продаде като проститутка в Италия и претендира налагане на мерки за защита по ЗЗДН.

В подкрепа към молбата си за защита от домашно насилие, молителката е представила декларация от 17.02.2017 г. по чл.9 ал.3 от ЗЗДН за това, че спрямо нея Г.И.М. и дъщеря й Е.Т.Б.е бил извършен акт на домашно насилие от лицето Т.М.Б.. Действително декларацията по чл.9 ал.3 от ЗЗДН не съдържа конкретни данни за дата, място и описание на извършеното домашно насилие, но разглеждайки я съвкупно с останалите доказателства по делото и датата, на която е изготвена, съдът приема, че се касае за процесното домашно насилие от 16.02.2017 г.

По искане на молителката М. по делото са събрани гласни доказателства в лицето на младши полицейски инспектор М отзовал се на сигнала й и полицая свидетел Д, който е бил свидетел на подписването на протокола за предупреждение, изготвен в РУ Ямбол. Свидетелят М на 16.02.2017 г. е получил обаждане за проблеми в училище „Н.Петрини“ от директора му. На място свидетелят разбрал, че бащата на едно от децата е бил в училището и искал да го види, а майката не желаела като обяснила, че се страхува бащата не детето да не е дошъл с цел да го отвлече. Детето се казвало Е. на 9 години. В този момент бащата го нямало, но охранителят обяснил, че бил там с още един мъж и наистина искал да види детето. Скандал не е имало. Тъй като майката била видимо притеснена и разстроена, свидетелят я придружил с детето до дома им, а пред блока били в автомобила ответника и приятеля му. Отново не е имало скандал между страните, но свидетелят ги помолил и отишли всички до районното, където дали обяснения и бил съставен протокол за предупреждение на Т.Б.. Контакт между бащата и детето е имало доколкото той го попитал как е, а когато пред полицейския инспектор детето казало, че не познава този човек. Двете страни не са били оставяни насаме и скандал не е имало. Според възприятията на свидетеля, а и после от разговор с майката станало ясно, че детето не е социален тип и има по-труден контакт с хората.

Другият свидетел Д е присъствал само на подписване на протокола и също твърди, че скандал не е имало.

От страна на ответника бе разпитан като свидетел придружаващия го Н.Н, с който се познават отдавна и дошли до Ямбол по молба на Б. да си види детето. Отишли на адреса и по стълбите срещнали Галя, но тя ги отминала, отказала да разговарят и излязла. По време на тази среща, Т. не е казвал, че ще отвлича детето. Двамата тръгнали да търсят училището, за да се види Т. с детето. След среща с директорката на училището станало ясно, че няма да позволят среща с детето и отишли да чакат в колата да го видят като си тръгва от училище. Тогава дошла галя с детето и полицая и всички отишли в районното да дават обяснения. В полицията не е имало момент, в който Т. и Галя да останат насаме и не са си разменяли никакви реплики.

По делото е приложена преписката на РУ Ямбол, в която се съдържат обясненията на страните, докладната записка и протокола за предупреждение до Т.Б. от 16.02.2017 г. да не отправя закани към Г.М. и дъщеря й Е. Бонева за извършване на престъпления против личността или имота.

Във връзка с установяване здравословното състояние на детето Е. са представени множество епикризи за престоите й в болници и експертни решения на ТЕЛК, че е освидетелствана и има инвалидност поради смесени специфични разстройства в психологичното развитие. От медицинските документи става ясно, че детето е проходило и проговорило късно, спи неспокойно, самонаранява се, проявява агресия спрямо майка си, учителите си и децата край нея. Има обучителни затруднения и работи със специалисти.

При така установената фактическа обстановка съдът прави следните правни изводи:

Въззивната жалба е допустима, подадена е в предвидения в чл.259 ал.1 от ГПК преклузивен срок и отговаря на изискванията на чл.260 и чл.261 от ГПК. Въззивникът е легитимиран и има правен интерес от обжалването. Преценена по същество въззивната жалба е НЕОСНОВАТЕЛНА.

В съответствие с правомощията си, при проверка на валидността и допустимостта на атакуваното решение, въззивният съд прецени, че последното е валидно и допустимо. При преценка по същество – атакуваното решение прецени за правилно.

Настоящата инстанция също намира за основателна молбата по реда на чл.8 от ЗЗДН на Г.М. за защита от домашно насилие, както и че районният съд правило я е уважил, налагайки мерките за защита по отношение на нея и на детето Е. частично. Съдът не споделя оплакванията на жалбоподателя, че атакуваното решение е основано само на доказателството декларация по чл.9 ал.3 от ЗЗДН, тъй като, както се посочи по-горе от нея разгледана заедно с останалите доказателства може да се направи извод за извършеното домашно насилие. Макар и да не са събрани преки доказателства за отправените от Б. закани да отвлече детето Е., съдът приема, че той все пак се е държал агресивно предвид установеното с показанията на свидетеля М, че М. е била видимо притеснена и уплашена от действията му. По дефиниция домашното насилие не се изразява само във физическо такова и може да бъде осъществено психическо и емоционално насилие, каквото съдът приема, че се е случило. Съдът счита, че М. е била притеснена не само лично за себе си, а и като майка за детето Е. с оглед нейното здравословно състояние и по-различното й възприемане на действителността. В този случай съдът приема, че първата инстанция правилно е наложила мярката „въздържане от извършване на домашно насилие“ по отношение на майката и детето, което безспорно е присъствало на срещата между родителите си, както и при посещението в полицията. Тези обстоятелства предвид състоянието му са достатъчни да разстроят детето, както правилно е преценил районния съд. По тези съображения съдът намира за неоснователни възраженията на жалбоподателя, че е налице противоречие в мотивите на съда относно това, че по отношение на детето не е извършено домашно насилие, а се налагат мерки за защита и по отношение на него. Именно преценяйки степента на домашното насилие, районният съд не е наложил мярката по чл.5 ал.1 т.3 от ЗЗДН по отношение на детето Е., а само тази по чл.5 ал.1 т.1.

Изводите на районния съд се споделят изцяло от настоящата инстанция, поради което първоинстанционното решение следва да бъде потвърдено. Тъй като с депозиране на жалбата ДТ не се събира, съгласно чл.17 ал.2 от ЗЗДН, то с настоящото решение жалбоподателят следва да бъде осъден да заплати ДТ в размер 12,50 лв.

На основание изложеното, ЯОС

 

                                                             РЕШИ:

 

ПОТВЪРЖДАВА решение № 269/9.05.2017 г., постановено по гр.д. № 514/2017 г. по описа на ЯРС.

ОСЪЖДА Т.М.Б. с посочени данни да заплати ДТ 12,50 лв. по сметката на ЯОС за жалбата.

Решението е окончателно.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                     ЧЛЕНОВЕ: 1.                              2.