Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е    175

 

                                гр.Ямбол........23.05........2017 г.

 

                               В    ИМЕТО    НА    НАРОДА

 

  Ямболският окръжен съд, гражданска колегия, в закрито заседание

  На..............................двадесет и трети...май…….................................

  През две хиляди и седемнадесета година,..........в състав:

                                                         Председател: Росица Стоева

                                                                Членове: Николай Иванов

                                                                                Галина Вълчанова

 

  като разгледа докладваното от съдия Г.Вълчанова...възз.гр.д.№ 154

по описа за 2017 година, за да се произнесе взе предвид следното:

Производството по делото е по реда на чл. 463 от ГПК.

Образувано е по жалба на Община Ямбол срещу разпределение по изпълнително дело № 20158780400192 на ЧСИ И Х. – гр. Ямбол. Твърди се, че извършеното на 31.03.2017 г., предявено на страните на 7.04.2017 г. разпределение от ЧСИ е незаконосъобразно и се желае съдът да върне делото за изготвяне на ново разпределение на сумата, постъпила от публичната продан на недвижимия имот с изрично указание за изискване на нова справка от Община Ямбол за размерите на задълженията на недвижимите имоти и включване на задълженията за такси битови отпадъци в новото разпределение. Жалбоподателят твърди, че е недоволен от атакуваното разпределение, тъй като в същото е включена част от задължението към Община Ямбол, а именно единствено за данък върху недвижимите имоти, а не е включено задължението за такса битови отпадъци за имота, обект на публичната продан. Счита се, че задължението за такса битови отпадъци също е част от задълженията към Община Ямбол, съгласно чл. 162, ал.2 т.3 от ДОПК, във връзка със ЗМДТ и е публично общинско вземане. Предвид това, вземането следва да участва в разпределението като привилегировано по реда на чл. 136, ал.1, т. 2 от ЗЗД, а изключвайки го от този ред за удовлетворяване на присъединения кредитор Община Ямбол, ЧСИ е постановил неправилно и незаконосъобразно разпределение на сумите. Излагат се подробни доводи за това, че задължението за такса битови отпадъци следва да се счита за публично общинско вземане, ведно с данъка върху недвижимия имот.

В дадения срок е постъпило писмено възражение от взискателя по изпълнителното дело „ОББ“ АД гр. София, с което се счита на първо място, че жалбата е недопустима като подадена извън тридневния срок по чл.462 ал.2 от ГПК – срокът за депозиране на жалба е тридневен от предявяване на разпределението на 7.04.2017 г., а Община Ямбол го е обжалвала на 11.04.2017 г. Ако съдът приеме жалбата за допустима, същата се счита за неоснователна, а атакуваното разпределение законосъобразно и правилно извършено от ЧСИ, като се желае да бъде оставена без уважение частната жалба и да бъдат потвърдени изцяло действията на ЧСИ, обективирани в изготвеното разпределение. Излагат се подробни доводи за това защо следва таксата за битови отпадъци да не бъде включвана в разпределението на постъпилите в изпълнението суми, както и защо същата не представлява публично вземане на държавата по смисъла на чл. 136, ал.1, т.2 от ЗЗД, както и е посочена практика в тази насока.

От частния съдебен изпълнител съгласно чл. 436, ал.3 ГПК е приложено становище, в което се обяснява, че извършеното разпределение е правилно. Независимо, че вземанията на Община Ямбол за такси битови отпадъци се приемат и от ЧСИ за публични вземания, се счита, че същите попадат в публичните вземания с привилегия по т. 6 на чл. 136 ЗЗД, поради което не следва да бъдат удовлетворявани по реда на привилегиите по чл. 136, ал. 1, т.2 ЗЗД. Сочи се, че жалбата е в срок, тъй като е изпратена по пощата.

Съдът след като се запозна с жалбата, становищата на взискателя и ЧСИ, както и със самото ИД № 20158780400192, приема за установено следното:

Жалбата е допустима, тъй като е подадена в срока по чл. 462, ал.2 ГПК от легитимирано лице. Неоснователни са възраженията за просрочие, тъй като Община Ямбол е изпратила жалбата си по пощата с клеймо на плика 10.04.2017 г., т.е. в тридневния срок от предявяване на разпределението.

Изпълнителното производство по ИД № 20158780400192 е образувано по молба на „ОББ“ АД – ипотекарен кредитор против А.Г.А. ЕГН ********** с предмет парично вземане, обезпечено с ипотека върху недвижим имот. След реализирана публична продан ЧСИ е извършил разпределение на постъпилата от стойността на имота сума на 31.03.2017 г., като е насрочил предявяването му на страните за 7.04.2017 г. Видно от това разпределение, сумата от публичната продан на имота е била 30 730 лв. и разпределението е извършено между „ОББ“ АД – ипотекарен кредитор, Община Ямбол – за данъци и такси за продадения имот и НАП – за публични вземания, както и вземания за такси по ТТРЗЧСИ и разноски, дължими по делото. След разпределяне на дължимите такси и разноски, съдебният изпълнител е постановил, че остатъкът за разпределяне от 30 214,95 лв. следва да погаси задължения към Община Ямбол за данък за продадения недвижим имот – 302,90 лв. в т.ч. 13,10 лв. данък за I-во тримесечие на 2017 г. Остатъкът след това от 29 912,05 лв. погасява частично вземането на ипотекарния кредитор „ОББ“ АД като се дължи пропорционална такса съобразно извършените към момента погашения в общ размер 32302,44 лв. – 2295,97 лв. с ДДС. За превод на взискателя 27616,08 лв. Посочено, че не е налице остатък за разпределяне на НАП – публични вземания, както и на Община Ямбол за вземания за такса сметосъбиране като не се удовлетворява вземането на Община Ямбол за такса за сметосъбиране, която е публично вземане, но от ред 6 на чл.136 от ЗЗД.

Безспорно в случая е, че Община Ямбол и НАП са присъединени взискатели по делото по закон и следва да участват в разпределянето на постъпилите след публична продажба на имот на длъжника суми.

ЯОС счита, че ЧСИ неправилно и не в съответствие с нормата на чл. 136 ЗЗД е разпределил постъпилата от публичната продан сума и не споделя, както неговото становище, така и това на взискателя – ипотекарен кредитор за това, че сумите за такса битови отпадъци, дължими на община Ямбол не представляват публично държавно вземане. Според разпоредбата на чл. 136 ЗЗД, се ползват с право на предпочитателно удовлетворение в реда, по който са изброени вземания, като в т. 2 е посочено вземането на държавата за данъци върху определен имот – от стойността на този имот. Задълженията за данък върху недвижимите имоти и за такса битови отпадъци представляват публични общински вземания, съгласно разпоредбата на чл. 162, ал.2, т. 1 и т. 3 от ДОПК, според която публични са държавните и общинските вземания за данъци, включително акцизи, както и митни сборове, задължителни осигурителни вноски и други вноски за бюджета; за държавни и общински такси, установени по основание със закон. Таксата битови отпадъци е установена по основание със ЗМДТ като по своята правна същност местните данъци са публични вземания, приходите от които постъпват в общинските бюджети и в същото време са публични вземания по смисъла на чл. 162, ал.2, т.3 ДОПК и за това, че приходите от тях също постъпват в общинските бюджети на основание чл. 9а, ал. 3 от ЗМДТ – съставляват общински вземания. Таксата за битови отпадъци възниква по повод собствеността върху недвижим имот и въпреки, че срещу нея за общината възниква задължението да предостави услуга, вземането за нея с оглед публичния му характер по повод имота, следва да се счита оставено като привилегировано в разпределението по реда на чл. 136, ал.1 т. 2 от ЗЗД. В този смисъл също съществува многобройна съдебна практика, която се споделя и вече е установена в ЯОС, а именно Определение № 487/04.03.2013 г. по в.гр.д. № 778/2013 г. на САС, Решение № 89/08.05.2012 г. по ч.гр.д. 223/2012 г. по описа на АС – Варна, Решение № 1082/27.09.2009 г. по гр.д. № 1447/2009 г. на САС, Решение № 206/27.06.2014 г. по в.ч.гр.д. № 186/2014 г. на АС – Бургас и много други. 

Предвид изложеното, изготвеното от съдебния изпълнител разпределение следа да бъде отменено, да бъде изготвено ново такова, съобразно дадените в мотивите на настоящото решение разяснения, в което следва да се включи дължимата такса битови отпадъци за осребрения имот като привилегировано вземане по чл. 136, ал.1 т.2 от ЗЗД. Извършвайки отново разпределение на сумата, постъпила от продадения имот, съдебният изпълнител следва да се съобрази с изискана от Община Ямбол нова справка за размерите на задълженията за недвижимия имот, предмет на публичната продан.

На основание изложеното, ЯОС

 

            Р Е Ш И :

 

ОТМЕНЯ Разпределение от 31.03.2017 г. по ИД № 20158780400192 по описа на ЧСИ № 878 И Х. гр. Ямбол.

ВРЪЩА делото на ЧСИ № 878 И Х. гр. Ямбол за извършване на ново разпределение, съобразно указанията, дадени в мотивите на настоящото решение.

Решението подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Бургас в едноседмичен срок от съобщението на страните.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:/п. не се чете/                           ЧЛЕНОВЕ: 1./ п.не се чете/

 

 

 

 

                                                                                                         2. /п.не се чете/