РЕШЕНИЕ № 55

гр.Ямбол 06.06.2017 г.

В  ИМЕТО  НА НАРОДА

Ямболският окръжен съд, гражданска колегия, в публично заседание на

девети май две хиляди и седемнадесета година в състав:

 

Председател: Д.Кючуков

Членове: Н.Иванов

Г. Вълчанова

 

след като разгледа докладваното от съдията Д. Кючуков в.гр.д. № 99/2017г. по описа на Ямболския окръжен съд, за да се произнесе, взе предвид следното:

В Ямболския окръжен съд е постъпила жалба от Община Ямбол срещу решение № 63 / 3.02.2017 г. постановено по гр.д. № 2554/2016 г. по описа на Ямболския районен съд, с което Община Ямбол е осъдена да заплати на З.А.Т. *** сумата 4000 лв., като обезщетение за претърпени неимуществени вреди и сумата 1640,25 лв., като обезщетение за претърпени имуществени вреди. Като счита решението за неправилно жалбоподателят моли същото да бъде отменено и да бъде постановено друго решение , с което искът бъде отхвърлен или алтернативно - да бъде намален размера на присъдените обезщетения за претърпените от ищцата неимуществени и имуществени вреди. Според жалбоподателя настъпилите вреди не са пряка и непосредствена последица от настъпилия инцидент с ищцата, поради което не е налице хипотезата на чл. 49 и чл.50 ЗЗД за уважаване на иска. Освен това съдът не се е съобразил с обстоятелството, че ищцата е съпричинила настъпването на вредоносния резултат, поради което обезщетението за причинени неимуществени и имуществени вреди или не следва да се присъжда или размерът му да бъде намален в съответствие с определения от съда процент на съпричиняване от страна на пострадалата.

Постъпил е отговор по жалбата от З.А.Т. ***, според която първоинстанционното решение не страда от пороците, изложени в жалбата. Решението е правилно и законосъобразно, поради което следва да бъде потвърдено . За да се произнесе Окръжният съд взе предвид следното:

От събраните по делото доказателства безспорно се установява, че на 28.03.2016 г. в гр. Ямбол, на ул. "К", пресичайки пътното платно, ищцата З.А.Т. се спъва в препятствие в средата на уличното платно - бетонно праг,вследствие на което пада, като при падането счупва китката на дясната си ръка и получава охлузвания и кръвонасядания по лицето и други участъци на тялото. Приета е за лечение в болница в гр. Ямбол. При направените изследвания се установява счупване на лъчевата кост на дясната предмишница. Била е извършена оперативна интервенция, като костите са1 били фиксирани със заключваща плака. При изписването ръката на ищцата е била имобилизирана с гипсова лонгета. След лечението е проведена рехабилитация в Специализирана болница гр. Павел баня

Фактът, мястото, механизмът на проишествието, довели до описаните по горе увреждания свързани с физическото здраве на ищцата, вината на ответника за причиняването му, причинно - следствената връзка между проишествието и настъпилата вреда са безспорно установени от събраните по делото доказателства. Същите по категоричен начин обуславят основателността на претенцията на ищцата за заплащане на обещетение за претърпени имуществени и неимуществени вреди лри проишествието, причинено от вещ под надзор на ответника. Отговорността на ответника Община Ямбол, като собственик на веща - общински път, както правилно е приел и районния съд, произтича от нарушение на разпоредбата на чл. 167 ал.1 ЗДвП, който задължава лицата, които стопанисват пътя, да го подържат в изправно състояние, да сигнализират незабавно препятствията и да ги отстраняват във възможно най кратки срокове. Наличните по делото доказателства категорично установяват факта и мястото проишествието, а именно улица "Кабиле" в гр. Ямбол. Улица „Кабиле" е част от общинската пътна мрежа в населено място. Разпоредбата на чл.31 от Закона за пътищата задължава Общината да осъществява дейностите по изграждането, ремонта и подържането на пътищата в границите на населените места. Неизпълнението на това задължения ангажира в настоящия случай деликтната отговорност на Община Ямбол по чл. 49 и 50 ЗЗД.

Липсват каквито и да е било доказателства за съпричиняване на вредата от страна на пострадалата.

Въззивният съд напълно споделя мотивите към решението на първоинстанционния съд, обосноваващи горните изводи, и на основание чл.272 ГПК препраща към тях, като неразделна част от настоящите мотиви.

При определяне на размера на обещетението за претърпените от ищцата имуществени вреди районният съд се е съобразил с характера, продължителността и интензитета на преживените от ищцата болки и страдания, неудобствата, които е следвала да търпи и немалкия период на възстановяване. Определеният размер на обезщетението - 4000 лв. съответства на принципа на справедливост, залегнал в разпоредбата на чл.52 ЗЗД . До този размер, и според въззивния съд, предявеният иск се явява основателен. Решението на районният съд в тази му част е правилно и следва да бъде потвърдено.

Размерът на обещетението - 1640,25 лв. за претърпените от ищцата имуществени вреди също е правилно определен с решението на районния съд, съобразно представените по делото писмени доказателства: фактури за заплатени разходи по лечението, издадени от Болница "Св.Панталеймон" гр. Ямбол и Специализирана болниза за рехабилитация гр. Павел баня, поради което и в тази му част решението също следва да бъде потвърдено, като правилно.

Поради изложените съображения въззивният съд счита жалбата за неоснователна, и като такава, същата следва да бъда оставена без уважение, като решението на първоинстанционния съд бъде потвърдено

Водим от горното и съобразно правомощията си, дадени му с разпоредбата на чл. 271 ГПК окръжният съд

 

 

РЕШИ:

 

 

ПОТВЪРЖДАВА № 63 / 3.02.2017 г. постановено по гр.д. № 2554/2016 г. по описа на Ямболския районен съд

ОСЪЖДА Община Ямбол да заплати на З.А.Т. *** ЕГН ********* направените по делото разноски за тази инстанция в размер на 1000 лв..

Решението не подлежи на обжалване

 

 

 

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: